VIKTIGT: Vi kräver en stark EU-lag mot global naturförstörelse

Hallå där ute i den berömda holken. Jag fick ett mail som skrämmer mig otroligt, att det verkligen är så det går till. Jag vill dela det med er och hoppas att det får er att tänka till och göra ännu fler kloka val för planeten.

Hjälp till att dela vidare och skriva under du också. Allt hjälp behövs verkligen just nu. Vi måste få ett stopp på som håller på att ske med vår planet.

Innan vi börjar vill jag bara säga att detta inte är något samarbete på något plan med Greenpeace. Jag delar ändå, för att jag tycker de gör ett sådant viktigt arbete.

Ett.. två..

Josephine , statistiken är tyvärr skrämmande. Under den tid det tar att räkna till två har vi förlorat ett skogsområde lika stort som en fotbollsplan.

Och faktum är att skövlingen och naturförstörelsen hamnar betydligt närmare än vad vi tror: på varuhyllorna i våra svenska matbutiker, i produkterna vi köper och i maten på våra tallrikar. Oersättlig natur och skog ödeläggs världen över för att producera varor som kött, mejeriprodukter, kaffe, choklad, papper och schampo som vi sen konsumerar här i Sverige, och resten av Europa.

Men här är de goda nyheterna. En EU-lag är på väg som kan stoppa just det här. En ny EU-lag som hindrar produkter kopplade till ödeläggelse av natur och brott mot mänskliga rättigheter från att hamna i våra varukorgar och hem. Den här lagen är resultatet av att över en miljon människor runt om i Europa höjde sina röster och krävde att EU tar ansvar för det vår konsumtion orsakar. Tyvärr så fortsätter företag och vissa regeringar att göra allt de kan för att urvattna lagen – och just nu är den full av kryphål. Det är därför vi skriver till dig.

Att skydda våra existerande ekosystem är både den enklaste, billigaste och mest effektiva lösningen mot art- och klimatkrisen. Och den här nya EU-lagen skulle kunna göra det möjligt, om den utformas rätt. Den skulle inte bara skydda skogarna och urfolk i andra delar av jorden, utan även här.

Just nu förhandlar vår svenska landsbygdsminister, Anna-Caren Sätherberg, på uppdrag av Sverige tillsammans med andra europeiska ministrar om den här lagen.

Och den 17 mars kommer ett första möte hållas för att diskutera förslaget. Här är det avgörande att Anna-Caren Sätherberg agerar för fylla kryphålen i lagförslaget och att hon står starkt i frågan innan mötet äger rum. Vill du använda din röst för att se till att det sker?

Tillsammans med dig kan vi sätta press på vår folkvalda politiker att få igenom en EU-lag som ger verkligt skydd för livsviktiga skogar och värdefulla ekosystem, och säkrar urfolks rättigheter.

Hoppfulla hälsningar,

Greenpeace i Sverige

PS. Om du redan skrivit under den här namninsamlingen via våra sociala medier eller hemsida - stort tack! Kanske kan du hjälpa oss bli ännu fler genom att dela vårt inlägg på Instagram eller på Facebook? Varje namn gör skillnad, tack igen!

Gillar