Vem är Eurvisions nya Executive Supervisor?

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är bra med dig, vilket det är med mig. Här kommer jag att delge dig vilken det är som tar över efter Jon Ola Sand i ESC.

Sedan maj 2020 har Martin Österdahl, som tidigare bland annat varit exekutiv producent för Eurovision 2013 och 2016, arbetat som Eurvisions Executive Supervisor. Han övertog rollen efter norrmannen Jon Ola Sand som initierade att han skulle lämna posten efter drygt tio år. Jon Ola Sand är en norsk TV-chef som arbetar för norska public service-företaget Norsk Rikskringkasting (NRK). Han var mellan åren 2011 och 2019 EBU:s högste ansvarige chef för musiktävlingen Eurovision Song Contest.

Vill du inte fortsätta läsa detta, så är det bara att gå härifrån. Om du mot förmodan vill läsa mer, då är det bara att stanna kvar.

Vem är då Martin Österdahl som tagit över efter Jon Ola Sand?

Erik Martin Österdahl föddes i Sollentuna församling. Han är en svensk författare, TV-producent och före detta tv-chef.

Efter gymnasiestudier vid Adolf Fredriks musikskola studerade Martin på Uppsala universitet där han läste ekonomi, ryska och Österuropastudier. Han inledde sin karriär i media som media management trainee för Modern Times Group, där han bland annat hade ansvar för ZTV, TOPP40 och uppstarten av tidningen Metro i Holland.

Martin arbetade på Sveriges Television åren 2008–2014, först som programbeställare för underhållning och sport då han bidrog till tillkomsten av de populära TV-programmen Mästarnas mästare, Allt för Sverige, Skavlan och Vinterstudion. 2013–2014 var han programdirektör. Han var även projektledare och exekutiv producent för Melodifestivalen 2007 och 2008 och för Eurovision Song Contest 2013 och 2016. Han utnämndes av Svenska Projektakademien till Årets Projektledare 2013.

I augusti 2016 debuterade han som romanförfattare med spänningsromanen "Be inte om nåd", första delen av en planerad serie om rysslandspecialisten Max Anger och tankesmedjan Vektor.

I januari 2020 meddelades det att Martin blir den nya högst ansvariga från EBU i ESC. Därmed efterträder han Jon Ola Sand som har varit på denna post sedan 2011.

Martin är alltså verkställande handledare för Eurovision Song Contest som startar i år och i fjol (2020) blev han det för Junior Eurovision Song Contest.

I år kommer Martins nya thrillerserie "Max Anger" med Adam Lundgren i huvudrollen. Serien har premiär i årsskiftet 2021/2022. Här kan du läsa mer.

Du kan läsa mer om Martin här.

Gillar

Kommentarer

VeraLynn
VeraLynn,

Så bra at vi holder sjefsrollen i Skandinavia 😊

nouw.com/veralynn
mynameisjossan
mynameisjossan,

Hittills är det så i alla fall. Hur det blir i framtiden har jag ingen aning om 🙂

nouw.com/mynameisjossan
Shining
Shining,

Nej, kände inte till honom tidigare. 🥰

nouw.com/shining
mynameisjossan
mynameisjossan,

Inte jag heller

nouw.com/mynameisjossan