Varning till allmänheten

Räddningstjänsten: Stäng dörrar och fönster i Timrå

Nu går räddningstjänsten i Medelpad ut med uppmaningen att stänga dörrar, fönster och ventilationsanläggningar i centrala Timrå på grund av den kraftiga rökutvecklingen från flisbranden på ett industriområde.
– Vi vet ju inte exakt vad röken innehåller. Men all rök från bränder är ju mer eller mindre ohälsosam, säger räddningstjänstens inre befäl Lars Dolk.

Det har brunnit i en större flishög på industriområdet i Timrå i nästan en vecka. Framför allt är det rökutvecklingen som nu blivit ett allvarligt problem inte minst i Timrå centrum.

Företag i området har skickat hem sina anställda och skolor och förskolor håller tills vidare barnen inomhus.

Nu har Tomas Öhrn, räddningschef i Medelpad, fattat beslut om att allmänheten i centrala Timrå bör hålla fönster och dörrar stängda och även hålla ventilationssystem stängda.

Foto: Google Earth

Tills vidare. Varningen gäller tills vidare.

– Vi vet ju inte hur länge det här kommer att vara. Men minst i ett par dagar till. Det är väldigt mycket flis det handlar om, säger Lars Dolk.

Det är på byggrecyclingsföretaget Sebnors mark på industriområdet i Timrå som det brinner. Brandorsaken tros vara självantändning i de stora flismassorna som finns på området.

– Det är ju väldigt mycket flis det handlar om. Ju större högarna blir desto större blir risken för självantändning, säger Lars Dolk.

Flisen flyttas

Undan för undan flyttas nu flismassorna till en angränsande tomt på industriområdet, samtidigt som det bevattnas kontinuerligt.

– Det är svårsläckt, och framför allt ett väldigt tidsödande släckningsarbete.

Exakt vilka ämnen röken innehåller är det svårt att svara på.

Byggavfall

– Men det är ju byggavfall det här. Rent generellt kan man säga att det alltid är mer eller mindre ohälsosamt att andas in brandrök, säger Lars Dolk.

Han uppmanar nu allmänheten att följa rapporteringen från myndigheterna och i media.

– Följ utvecklingen löpande. Det är som sagt svårt att svara på hur länge det här kommer att vara. Men tills vidare gäller vår varning.

Enligt den senaste väderprognosen ska vinden ändra riktning under eftermiddagen och då förutspås lukten över centrala Timrå att lätta.

Foto: Anna Beijron/SVT

Hur kan man beskriva stanken?

Jag (mynameisjossan) som bor i närheten, jag tycker det luktar lite och inte lika mycket som om jag stod bredvid flishögen. Anna Bejiron som är reporter beskriver stanken på ett bra vis. Det luktar som en blandning av sur ved, bränd, smutsig och överhettad bastu, samt någonting på bilen som gått sönder. Det är en frän och vass lukt.

Text och bild lånad hos svt.se

  • Viktigt
  • 86 visningar

Gillar

Kommentarer