Vad tycker du? Hur tänker du kring redigering och foto?

Om jag får ställa en fråga, så undrar jag lite hur du tänker kring det här med att fota, bilder och redigera.

 • Är det okej att man inte alltid arrangera bilderna, så att de ser 100% proffsiga ut när man fotar och lägger ut?
 • Hur ser du på att man fotar med mobilen och använder bilderna därifrån till sin blogg?
 • Är det fusk att redigera bilder med appar i mobilen eller använda filter som finns i mobilen till sin blogg?
 • Tycker du alltid att bilderna ska vara tagna med en systemkamera eller liknande?
 • Bör man alltid redigera sina bilder i datorn, med till exempel Adobe Lightroom eller Photoshop?
 • Måste bilderna alltid vara full storlek och inte fyrkantiga som på Instagram?
 • Bör man bara lägga ut liggande bilder och inte stående? (Landskap eller porträtt som det heter inom fotografi)
 • Är det viktigt att överhuvudtaget redigera en bild?
 • Hur mycket ska man egentligen beskära en bild, utan att man beskär för mycket?

Det jag själv tycker och tänker är att jag inte skulle lägga upp en suddig bild, så man inte ser vad det föreställer. Har man en annan mycket bättre på samma motiv, så tar man ju hellre den, I alla fall gör jag det.

Jag själv brukar inte alltid arrangera alla mina bilder, inte på något vis alltså. När jag fotar naturen, så tar jag det som det är när det gäller fåglar eller insekter. De kan man ju ändå inte arrangera så mycket. Gäller det bakverk, mat och den biten, så brukar jag ibland arrangera så som jag vill ha det eller be min pappa eller syster om hjälp. Jag tycker då att det är okej att inte alltid ha bilder som är 100% proffsiga i bloggen.

Jag tycker dock inte det är fusk ur min egen synvinkel att redigera bilder via appar i mobilen, lägger till filter och så vidare med appar eller direkt från mobilens eget redigeringsprogram.

Jag ser dock inget fel med att man använder bilder till bloggen som man fotat med mobilen. Det gör inte mig någonting, eftersom det i dagens läge finns så bra kameror på mobilen att det funkar bra. Jag tycker dock inte att bilderna behöver vara tagna med systemkamera eller liknande, bara för att lägga ut i bloggen. Om man fotar upp i ett träd eller så, då skulle jag rekommendera bättre grejor än mobilen, ifall man fotar fåglar eller om man fotar månen.

Som jag nämnt tidigare, så tycker jag inte att man alltid bör redigera bilderna med Adobe Lightroom eller Photoshop. Det där varierar för mig, beroende på vad det är för slags bilder, var de är tagna och vad de är tagna med för något. Redigerar oftast bilder tagna med mobilen i mobilens eget redigeringsprogram eller med någon app i mobilen.

Jag tycker inte att bilderna alltid behöver vara i fullt format, för att kunna användas i bloggen. Jag brukar också använda bilder jag lagt ut på iInstagram, att använda i min blogg. De funkar bra och jag är nöjd med det, ifall det behöver vara så. För mig behöver det inte vara så glamoröst och flådigt.

Förr eller nuförtiden också, så föredrar jag för det mesta liggande bilder till bloggen och det har jag gjort sedan urminnes tider eller så länge jag haft blogg i alla fall. Jag tycker att stående bilder blir så himla stora och långa, så man inte ser vad de är på de. Man behöver scrolla nedåt för att kunna se delar av bilden och får den inte i sin helhet.

Jag tycker för egen del att det är en viktig del av processen med en bild, att kunna redigera den på något vis i alla fall. Jag lägger helst inte ut en bild i bloggen som inte är redigerad med antingen en app i mobilen eller Photoshop i datorn.

Hur ska man egentligen veta hur mycket man ska beskära en bild? Ja, det är svårt att veta. Jag brukar beskära ganska så mycket, ibland för mycket och det blir inte så bra. Jag försöker att inte överbeskära eller vad det kan kallas, då man beskär för mycket. Jag tycker dock om att beskära till en viss del, men det beror på från bild till bild.. Jag tycker inte att man specifikt kan sätta ett mått på hur mycket man ska beskära alla bilder generellt.

 • Annat
 • 47 visningar

Gillar

Kommentarer