Utvärdering av de bakre kamerorna Samsung S10+

Innan vi börjar vill jag informera att jag som synd är, inte har något samarbete med Samsung på något plan. Det här är utifrån vad jag själv tycker och tänker.

Jag måste också delge er att ingen av bilderna är färgkorrigerade, zoomade hit eller dit eller klippta på något vis. Jag visar så som de är tagna, rätt upp och ner. Varken mer eller mindre.

Jag har en Samsung Galaxy S10+, som enligt mig tar otroligt grymma bilder. Det finns tre kameror bak eller rättare sagt tre bakåtriktade kameror och två selfiekameror eller rättare sagt två framåtriktade kameror.

De tre bakåtriktade kamerorna är på 12 MP (F1.5/F2.4 DP AF) + 12 MP zoom + 16 MP ultra-wide.

1. En teleobjektivkamera (45⁰) på 12 MP med 2x zoom och OIS-programvara för minskad suddighet.

2. En vidvinkelkamera (77⁰) på 12 MP med dubbel bländaröppning och Dual Pixel-teknik. Den är även utrustad med inbyggd OIS-programvara (optisk bildstabilisering) för att minska förekomsten av suddiga bilder.

3. En ultra-vidvinkelkamera (123⁰) på 16 MP.

De framåtriktade kamerorna är på 10 MP (F1.9 DP AF) + 8 MP ultra-wide.

1. En autofokuskamera på 10 MP med Dual Pixel-teknik och UHD-selfieteknik.

2. En kamera på 8 MP som ger extra djup i dina bilder.

Jag kan inte vara mer än nöjd. Nu kommer jag inte gå in på mobilen som helhet, utan lägga fokus på kamerorna där bak. De där selfikamerorna tycker jag inte är någonting att gå in på för min del, men de tar jäkligt fina bilder, det vill jag lova.

Här kan jag lova helt oredigerade bilder. Det som jag älskar med de bakre kamerorna är att man kan visa guidelinjer på skärmen så att man kan räta upp och få bra bilder.

Man kan även få aviseringar när någon blinkar eller ser suddig ut på bild. Man kan också få aviseringar om kameralinsen är smutsig. Bara det är något jag med glädje använder mig av. Om det där med smutsig kameralins stämmer överens med verkligheten, det är en annan sak. Jag torkar ändå alltid av kameralinserna om telefonen säger till att de är smutsiga, om jag använder kameran.

På både kamerornas fram och bak använder jag av mig av videostorleken FHD (full HD) 1920x1080 och 16:9 Använder mig också av videostabilisering och platstaggar. Rutnät har jag aldrig använt mig av för att fota eller spela in videos med mobilen.

Det bästa är att man kan spela in videos direkt till instagram via mobilens kamera, utan att vara inne på instagram och använde den appen. Det gör man i läget instagram. Det finns också läget mat, natt, panorama, pro, livefokus, foto, video, superslowmo., smow motion, hyperlapse. Vissa funktioner använder jag mig inte alls av någonsin.

I läget Pro kan man ställa in bländare, iso, förgtemp, färgton, kontrast, mättnad, skuggor och framhäva. Man kan även ställa in AF, om den ska vara på Auto eller macro (berg eller blomma), ändra vitbalans, ställa in + och -, beroende på om man vill ljusa upp ett eller mörka ner innan man tar den slutliga bilden eller beroende på hur förhållandena ser ut och hur man vill ha motivet. Timer (självutlösaren) kan man ändra från off till 2 eller 5 eller 10 sekunder. Blixten kan man välja från AV, Auto till PÅ. Mätningen kan väljas av följande Centrerad, Matris eller Punkt.

Autofokusområdet kan väljas mellan Punkt eller Flera. Med punkt, så gäller det bara en autofokuspunkt i mitten av skärmen, medan man kan välja betydligt flera samtidigt på skärmen, om man väljer flera.

Jag älskar att fota insekter och småkryp som är några millimeter stora med min mobil. Jag fotade här bladlöss med ultra-vidvinkelkameran (123⁰). Resultatet gör mig så imponerad, att du anar inte. Fotade macro, som man kan kalla det om man går ner för att fota insekter och få de som bara är någon millimeter att bli större på bild.

Jag har varken redigerat färgerna på bilden eller förstorat den, utan den är precis så som den är fotad.

Bilden här under fotade jag med teleobjektivkameran (45⁰) och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Man kan säga att det är en vidvinkelkamera, eftersom man får med så otroligt mycket i bilden.

För att riktigt skryta över hur bra kameran är på detaljnivå åter igen, så kommer jag visa en oredigerad bild av en hårig bärfis. Ja, som ett exempel på hur bra kameran verkligen är. Återigen är det ultra-vidvinkelkameran (123⁰) som använts. Jag ville fota macro, om man säger så.

Man ser helt och hållet hur den håriga bärfisen ser ut i detalj, vilket är något jag verkligen uppskattar. Jag tycker mycket om att fota insekter eller små detaljer. Det känns skönt ibland när man ser något i farten, att bara kunna ta upp mobilen och fånga den lilla detaljen, istället för att varje gång behöva släpa med sig en stor systemkamera med tillhörande objektiv.

På bilden under användes teleobjektivkameran (45⁰) igen och man ser ju verkligen det som ligger längre bort i bild, så som fabriken mm. Jag är mäkta imponerad.

Här är det åter igen tydligt hur bra kameran verkligen är när jag gått ner på detaljnivå och fotar den gröna blombocken. Det är fortfarande ultra-vidvinkelkameran (123⁰) som används.

Här har jag fotat samma motiv med alla tre kameror inne i min lägenhet, för att låta dig se hur kamerorna skiljer sig åt. Använder läget Foto.

Första bilden är fotad med teleobjektivkameran (45⁰).

Andra bilden är fotad med vidvinkelkamera (77⁰).

Tredje bilden är fotad med ultra-vidvinkelkameran (123⁰).

Här under kan du se att jag fotat med läget natt i kameran. Det läget har bara två kameror att använda, teleobjektivkameran(45⁰) och vidvinkelkameran (77⁰).

Bilden här ovan är fotad med teleobjektivkameran(45⁰) och läget natt.

Här under är bilden fotad med vidvinkelkameran (77⁰).

Alla tre bilderna är fotade vid ca 01:15 på natten. Det blir ju väldigt bra bilder med det läget ändå, även om det är mörkare på kvällen/natten.

Jag fotade bilden här under med läget Foto och teleobjektivkameran(45⁰). Det blir lika bra bilder i läget Foto, som med läget natt tycker jag. Då förstår du hur bra kameran i mobilen verkligen är i sig själv ändå.

I läget Livefokus, så måste man stanna 1-15 meter från motivet. Här valde jag läget färgpunkt. Bara där jag fäste autofokuspunkten blev i färg och resten grått.

Använde inte mer än färgpunkt 5. Jag har inte dragit i reglaget åt något håll, utan låtit den stanna på 5.

Använde vidvinkelkameran (77⁰).

Här är också läget Livefokus, med vidvinkelkameran (77⁰), men med läget Zooma. Jag använde inte mer än Zooma 5 och drog inte reglaget åt något håll.

Här under är läget Livefokus med vidvinkelkameran (77⁰) och läget Snurra. Jag drog inte reglaget år något håll, utan använde mig av Snurra 5.

Bilden här under gör sig inte riktigt rättvisa. Använde mig av läget Livefokus med vidvinkelkameran (77⁰), Suddigt och ändrade inte reglaget från 5.

Här under är det läget Foto med vidvinkelkameran (77⁰).

Nu har jag nog fått med det mesta som är viktigt att känna till om de tre bakre kamerorna, gällande Samsung Galaxy S10+. Jag kom på igår kväll, att jag ville göra ett inlägg om kamerorna i Galaxy S10+ och då gjorde jag det.

Gillar

Kommentarer