Utøya 22 juli - Filmrecension

Jag har sett filmen om Utøya 22 juli, som för övrigt finns att se hos Viaplay. Jag tycker filmen inte var så hemskt som jag föreställt mig, med tanke på att det är Drama/Thriller.

Jag hade sett framför mig en film som verkligen skulle vara rå och blodig, men så var inte fallet. Jag förstår skräcken människorna som var på läget där borta kände den där dagen 2011, när det började skjutas med vapen mot folket på ön. Jag kan också förstå skräcken för de anhöriga, likt föräldrar, syskon och andra som väntade med rädsla på vad som hänt deras anhöriga på ön. Skulle de någonsin få återse sina nära och kära?

I filmen följer vi flickan Kaja och ser vad hon har för sig. Vi får även följa hennes kamp om att försöka hjälpa folk och samtidigt överleva själv. En ganska sorglig historia egentligen, med tanke på allt som hände runt omkring och att det dessutom är en sann historia.

Skjutningarna på Utøya höll på i 72 timmar. Folk sprang för sina liv, allt för att inte bli dödade. De skrek och var livrädda, men många klarade sig inte oskadda.

Den terroråtalade Anders Behring Breivik kom till Utøya förklädd som polis klockan 17.20 den 22 juli 2011. Han sköt ihjäl 67 personer. Ytterligare två personer avled när de försökte fly, en av fallskador och en av drunkning. Sammanlagt träffade Breivik 100 av de 564 personer som befann sig på ön med sina kulor.

Handling:

Filmen handlar om det fruktansvärda terrorattentatet den 22 juli 2011. En tonårig tjej, vid namn Kaja kämpar för sin överlevnad och försöka hitta sin saknade syster Emilie på ett sommarläger på den norska ön Utöya. Filmen följer deltagarna i sommarlägret under flykten från massmördaren Anders Behring Breivik.

Skådisar:

Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Sorosh Sadat, Ada Eide, Magnus Moen, Solveig Koløen Birkeland, Jenny Svennevig, Ingeborg Enes. Du hittar fler skådisar här.

Genre: Drama, Thriller Land: Norge Inspelningsår: 2018

Jag kan inte säga att själva filmen i sig var så läskig. Det är själva händelsen som sådan jag syftar på när jag ger betyg. Den var fruktansvärd och väldigt läskig. Skulle jag ha givit ett högre betyg, baserat på själva händelsen?

  • Filmtips
  • 86 visningar

Gillar

Kommentarer