The Big Five - ESC 2021

Hallå där ute i den berömda holken. Nu kommer jag att delge dig vilka som är "The big five" i ESC och varför dessa länder aldrig behöver vara med i någon uttagning innan stora finalen.

Finalen är planerad att avgöras lördagen den 22:a maj.

Startfältet kommer att bestå av totalt 26 länder, varav 20 av dem kvalar in från de två semifinalerna och resterande 6 bidrag är de direktkvalificerade “Big Five” och värdlandet.

Inför finalen kommer alla finalister, utom värdlandet, att få lotta starthalvor. Därefter sätter produktionen startordningen.

Värdlandet har sedan tidigare fått sitt startnummer bestämt: nr 23 av 26. Detta skedde genom en lottning inför fjolårets (inställda) tävling.

The Big Five ("De fem stora"), tidigare The Big Four, är inom Eurovision Song Contest (ESC) en konstellation av fem (tidigare fyra) länder som bildades då Tyskland misslyckades att kvalificera sig till ESC 1996. Då beslöts det att från tävlingen år 2000 skulle de länder som bidrar med mest pengar till Europeiska Radio- och TV-unionen alltid få vara med i finalen oavsett hur deras bidrag placerat sig föregående år. Det gäller förutom Tyskland även Frankrike, Spanien och Storbritannien. Från och med år 2011 gäller det även Italien.

År 2010 blev Tyskland det första av dessa länder att vinna hela tävlingen tillsammans med Lena och bidraget "Satellite"

De som kommer att kommentera ESC för oss i Sverige är inga mindre än Christer Björkman och Edward Af Sillén. Det är tionde året som Edward kommenterar tävlingen.

I finalen kommer våra svenska röster att lämnas av Carola Häggkvist.

Varje land kommer att ha 50% jury- och 50% tittarröstning som resultat (både i semis och finalen).

I semifinalerna får bara de länder som tävlar i aktuell semi samt tre av de 6 direktkvalificerade länderna vara med och rösta. Först i finalen får alla 39 länder vara med och rösta.

Dessa länders bidrag har jag hittat hos escpanelen.se medan fakta om de som representerar respektive länder inte kommer därifrån.

Vill du inte fortsätta läsa detta, så är det bara att gå härifrån. Om du mot förmodan vill läsa mer, då är det bara att stanna kvar.

Vilka är det som tävlar för dessa direktkvalificerade länder i år?

Läggs in i bokstavsordning. De har inte fått någon startordning ännu

Frankrike: Barbara Pravi – “Voilà”

Barbara Piévic är mer känd som Barbara Pravi. Hon är född Paris och är en fransk sångerska, låtskrivare och skådespelerska.

Familjen består främst av artister och musiker. Hennes (paternal grandfather) farfar är serbisk, medan hennes (maternal grandfather) farfar är den berömda iranska målaren Hossein Zenderoudi. Hennes födelsenamn är Barbara Piévic (serbiska: Barbara Pjević, serbiska kyrilliska: Барбара Пјевић); Hon antog scennamnet Barbara Pravi från det serbiska ordet pravi (serbisk kyrilliskt: прави; "äkta"), som en hyllning till sin Serbiska farfar.

Sedan hon fick skivkontrakt med Capitol Music France har hon släppt två stycken EP:er, Barbara Pravi (2018) och Reviens pour l'hiver (2020. Som låtskrivare har hon skrivit låtar till artister som Yannick Noah, Julie Zenatti, Chimène Badi och Jaden Smith. Hon ligger även bakom låten "J'imagine" som sångerskan Valentina vann med i Junior Eurovision Song Contest 2020 i Warszawa.

Sysselsättning: Sångerska, låtskrivare och skådespelare

Genre: Chanson och fransk pop

Du kan läsa mer om Barbara här.

Italien: Måneskin – “Zitti e buoni“

Måneskin (italienskt uttal: [ˈmɔːneskin], danskt: [ˈmɔːnəˌske̝nˀ]; danska för 'månsken') är ett italienskt rockband från Rom, bestående av huvudsångaren Damiano David, bassisten Victoria De Angelis, gitarristen Thomas Raggi och trummisen Ethan Torchio.

Bandet blev känt efter att ha hamnat på andra plats under den elfte säsongen av den italienska talangshowen X Factor 2017.

Bandmedlemmarna träffades när de tick i samma gymnasium, år 2016. De var studenter på liceo scientolog J.F. Kennedy i Monteverde, Rom. De bestämde sig då för att starta ett band. Bandets namn valdes när de var tvungna att registrera sig för Pulse, en lokal musiktävling för nya band. Under brainstorming ombads Victoria, som är halv dansk, av sina bandkamrater att komma med några danska ord, och de kom överens om Måneskin ("månsken"), även om dess betydelse inte är relaterat till själva bandet. Pulse Contest blev en vändpunkt i deras karriär, eftersom de var tvungna att börja skriva sina egna låtar. Tävlingen fick dem att uppträda på Felt Music Club & School, och senare vann de första pris.

Genre: Alternativ rock, funkrock, raprock, stonerrock och glamrock

Instrument: Sång, bas, gitarr och trummor

Du kan läsa mer om bandet här.

Nederländerna: Jeangu Macrooy – “Birth Of A New Age“

Jeangu Macrooy är en surinamesisk singer-songwriter som föddes i Paramaribo, huvudstaden i Surinam., Han är bosatt i Nederländerna sedan 2014, där han träffade producenten och kompositören Perquisite, som signade honom till sitt skivbolag Unexpected Records. Musikstilen kan beskrivas som modern soul.

Han har sjungit och spelat gitarr sedan han var 13 år gammal. Han bildade bandet "Between Towers" tillsammans med sin tvillingbror Xillan.

Han skulle ha representerat värdlandet Nederländerna i ESC 2020 med bidraget "Grow", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Musiker, sångare och kompositör

Genre: Pop, soul och alternativ

Instrument: Sång och gitarr

Du kan läsa mer om Jeangu här.

Spanien: Blas Cantó – “Voy a quedarme“

Blas Cantó Moreno föddes i Ricote i Spanien. Han är en spansk sångare som mest är känd för att ha varit medlem i bandet Auryn tills han valde att satsa på en solokarriär 2017. I september 2018 släppte han sitt debutalbum Complicado som hamnade på förstaplatsen på den spanska albumlistan.

Han skulle ha representerat Spanien i ESC 2020 med låten "Universo", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångare

Genre: Pop

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Blas Cantó här.

Storbritannien: James Newman – “Embers“

James Richard Newman är en engelsk sångare och låtskrivare stationerad i London. Han är äldre bror till popsångaren John Newman.

Vid Brit Awards 2014 vann han Brit Award för årets brittiska singel som medförfattare till "Waiting All Night", en sång av det engelska trum- och basbandet Rudimental.

Som barn blev James intresserad av musik. Han skrev och producerade låtar med sin yngre bror John Newman. I 20-årsåldern etablerade han sig som låtskrivare i London, och 2013 var han med och skrev Rudimental och Ella Eyres hit "Waiting All Night". Låten toppade brittiska singellistan.

Han skulle ha representerat Storbritannien i ESC 2020 i Rotterdam med bidraget "My Last Breath", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångare och låtskrivare

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om James här.

Tyskland: Jendrik Sigwart – “I Don’t Feel Hate“

Jendrik Sigwart, bättre känd under mononymen Jendrik, är född i Hamburg. Han är en tysk sångare och musikalartist.

Jendrik växte upp i Hamburg-Volksdorf och har fyra syskon. Han lärde sig piano och fiol som tonåring och studerade musikaler i fyra år vid Institute for Music vid Osnabrück University of Applied Sciences. Medan han fortfarande var student medverkade han i olika musikaler, inklusive tyska produktioner av My Fair Lady, Hairspray och Peter Pan. Han började sin karriär 2016, då han släppte "Dibdibidi".

Sysselsättning: Sångare

Genre: Pop

Instrument: Sång och Ukulele

Du kan läsa mer om Jendrik här.

Gillar

Kommentarer