Sverige har drabbats av dödlig fästing

Eftersom att jag är en jättebra människa som rapporterar något till er, ifall jag hittar något farligt, så tänkte jag rapportera om den här otäcka jättefästingen som nu har nått Sverige. Läs artikeln och var extra vaksam i sommar. Kontrollera din kropp, kläder och saker noga när du varit utomhus. Du vill väl inte riskera att bli biten av fästingen?

Otäcka jättefästingen har nått Sverige: "Hög dödlighet"

Nya fästingparasiter har upptäckts i Sverige. De nya arterna går under namnen Hyalomma och Tajga. Nu varnar forskare för de dödliga sjukdomarna.

Sommar innebär för många sol, värme, bad och en allmänt härlig period.

Men med värmen kommer även de små djuren som trivs bra i den svenska, somriga naturen – fästingarna.

Nu har forskare dessutom hittat nya, obehagliga fästingarter.

Anledningen till att den nya arten, vid namn Tajgafästingen, har fått en stor spridning sägs vara på grund av de rådande klimatförändringarna. Detta eftersom fästingar trivs i varmare klimat, vilket leder till att nya sorter av detta slags djur kan komma att dyka upp i Sverige för att leva och sprida sig.

Tajgafästingen misstänks bära på en farligare version av TBE-smittan.

Tajgafästingen. Bildkälla: SVA/TT

HYALOMMAFÄSTINGEN BÄR PÅ FARLIGA SJUKDOMAR

Hyalomma, en slags jättefästing, har även den upptäckts på svensk mark. Tre fall har rapporterats in och fästingen sägs bära på blödarsjukan Krim Kongo, där ungefär 30 procent av de smittade så småningom avlider. Inte heller finns det något vaccin eller botemedel mot Krim Kongo.

– Det är ett blödarfebervirus med hög dödlighet. Och det är inte säkert svenska läkare känner igen det när det kommer in, förklarar Björn Olsen, infektionsprofessor vid Uppsala Universitet, till Expressen.

Redan i fjol upptäckte Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, två nya arter i Sverige.

Hyalomma marginatum och Hyalomma rufipes trivs annars i varma klimat, men hela 41 fall hade kommit in.

– Hyalomma är en öken- och stäppfästing. Den kommer med flyttfåglar från Nord-och Östafrika över medelhavet. Den kan också komma med export-och import av djur, förklarar Olsen vidare.

Hyalomma marginatum. Bildkälla: Giulio Grandi/SVA/TT

"HITTADES PÅ HÄSTAR"

Senast i förra veckan kom det in rapporter om Hyalomma-fästingen, något som parasitologen Giulio Grandi vid SVA berättar om för Expressen:

– Man kan tänka sig att de är övervintrade i Sverige. De hittades på hästar, vuxna Hyalomma tycker om stora djur. Vi vet att hästägare noggrant undersöker kroppen på hästarna. Hyalomma skulle kunna sitta på kossor också, men det får vi aldrig veta.

SVA uppmanar svenska befolkningen att skicka in fästingar som de anser vara ovanliga till dem, så att de håller koll på nya arter och nya smittämnen som sprider sig i landet, skriver Expressen.

Text och bild lånad i sin helhet hos nyheter24 och lite text är skriven av mynameisjossan.se

Gillar

Kommentarer