Startordning i finalen av ESC 2022

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Här kommer startordningen med lite fakta om vilka de tävlande är i denna final av årets ESC (Eurovision Song Contest) som hålls i Turin i Italien.

Nu kör vi så det ryker.

1. Tjeckien - We are Domi - Lights off

We Are Domi: Musikgruppen består av den tjeckiska sångerskan Dominika Hašková samt de norska musikerna Casper Hatlestad och Benjamin Rekstad. Gruppen bildades i brittiska Leeds 2018 där alla tre för tillfället studerade. De kom sedan att flytta sin bas till Prag där de skapade sin musik. De beskriver själva sin stil som elektropop och indiemusik.

I slutet av 2021 blev gruppen utannonserade som en av de tävlande i Tjeckiens onlinefinal till Eurovision 2022, och efter att såväl musikexperter som publiken hade fått röstat klart visade det sig att We Are Domi hade vunnit med sin låt “Lights Off”. Bidraget har de tre gjort ihop med Abigail Frances Jones och Einar Eriksen Kvaløy.

2. Rumänien - WRS - Llámame

WRS: Andrei-Ionuț Ursu, mer känd som artisten WRS vars namn uttalas ‘Urs’ och inte ‘V-R-S’, föddes den 16:e januari 1993 i Buzău i Rumänien. Musikkarriären startade i popgruppen Shot men innan dess hade han också en karriär som dansare och var bland annat inhyrd för flera olika TV-program i hemlandet.

Efter två år i Shot valde han att lämna och flyttade utomlands för att skapa musik, och 2020 släppte han debutsolosingeln “Why”. Denna har följts upp med mer musik samt en debut-EP. Och under vintern har WRS också hunnit med att tävla i den rumänska Selecția Națională 2022 med bidraget “Llámame” som tog hem segern och därmed en resa som representant för Rumänien i Turin!

Tävlingsbidraget har WRS skapat ihop med Cezar Gună, Alexandru Turcu och Costel Dominteanu.

3. Portugal - Maro - Saudade, saudade

Maro: Artisten Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca, eller kort och gott Maro, föddes den 30:e oktober 1994 som andra av tredje barnet i syskonskaran. Musiken verkar alltid ha funnits med men det var inte förrän i vuxen ålder som hon beslöt sig för att syssla med detta på heltid. Bland annat tog hon beslutet att flytta till Los Angeles där hon skapade en hel del musik och spelade ihop med olika artister.

Anno 2022 tävlade Maro i den portugisiska Eurovision-uttagningen där hon framförde sitt eget bidrag “Saudade, Saudade” (som hon gjort ihop med John Blanda). Låten tog sig först från semifinal till final och tog sedan hem segern.

Vi ska tillägga att det är andra året på raken som Portugals bidrag framförs på engelska, men den här gången i kombination med portugisiska, något som har varit förekommande förut. Däremot framfördes förra årets tävlingsbidrag från Portugal helt på engelska, vilket var första gången någonsin där Portugal inte sjöng på portugisiska.

4. Finland - The Rasmus - Jezebel

The Rasmus: Rockgruppen grundades år 1994 i Helsingfors då bandmedlemmarna gick på gymnasiet. De har alltså hållit på ett bra tag! Gruppen består idag av sångaren Lauri Ylönen, basisten Eero Heinonen, trumissen Aki Hakala och gitarristen Emilia Suhonen. Den sistnämnde har varit med kortast tid i gruppen och gick med så sent som i januari i år (2022). Tidigare fanns även gitarristen Pauli Rantasalmi med men han lämnade gruppen i början av januari och ersattes av Emilia Suhonen.

Bandet är ett av Finland mest internationellt framgångsrikaste band genom tiderna, med inte mindre än 6 stycken världsturnér och nio albumsläpp. The Rasmus mest populäraste låt är “In The Shadows” som har mer än 100 miljoner streams på Spotify. Under 2022 ställde de upp i finska UMK där de var överlägsna favoriter till segern med bidraget “Jezebel”. Mycket riktigt blev det också seger i finalen och nu tävlar de i Eurovision 2022.

Bidraget de framför är gjord av Lauri Ylönen tillsammans med den berömde amerikanske låtskrivaren Desmond Child.

5. Schweiz - Marius Bear - Boys do cry

Marius Bear: Artisten Marius Hügli, som artist kallar sig för Marius Bear, föddes den 21:a april 1993. Han hade enligt uppgifter från början planer på att arbeta med så kallade entreprenadmaskiner men 2016 tog allt en ny vändning då han istället började satsa på en karriär som gatumusikant i hemlandet Schweiz samt i grannlandet Tyskland.

Detta ledde så småningom till att han lärde känna en musikproducent som tog med honom till New York och det var starten på den musikaliska resa han befinner sig idag. Bland annat har Marius fått en stor succé med sitt album Not Loud Enough.

6. Frankrike - Alvan & Ahez - Fulenn

Ahez: Det är en fransk musikgrupp från Carhaix som ligger i Bretagne i nordvästra Frankrike. Medlemmarna i gruppen är de tre sångerskorna Marine Lavigne, Sterenn Diridollou och Sterenn Le Guillou som träffades i samband med sin studietid då de också sjöng ihop i den traditionella bretonska sångstilen ‘kan ha diskan’. Gruppens namn kommer bland annat från bretonsk mytologi.

Tillsammans med sångaren Alvan, eller Alexis Morvan-Rosius som han egentligen heter, tävlade de i den franska Eurovision-uttagningen med låten “Fulenn” som framfördes på bretonska. I finalen tog de sig vidare till den avgörande röstningsomgången som de också vann. Därmed är de Frankrikes representant i Eurovision 2022.

Bidraget “Fulenn” är gjord av Marine Lavigne och Alexis Morvan-Rosius och då låten framförs på bretonska blir detta den första Eurovision-upplagan någonsin som inte innehåller ett enda bidrag som framförs på franska!

7. Norge - Subwoolfer - Give that wolf a banana

Subwoolfer: Gruppen är en mycket hemlighetsfull duo som utgörs av karaktärerna Keith och Jim. Vilka personer som spelar dessa två roller är har inte avslöjats mer än att det har spekulerats friskt i medier om vilka det så att säga kan vara.

Keith och Jim själva har beskrivits som att de kommer från Månen och att de har turnerat runt i rymden i 4,5 miljarder år. Nu har de tagit sig till Norge där de blev invalda att tävla i Norsk Melodi Grand Prix mot 20 andra bidrag. Deras låt tog sig längst och är därför Norges representant i Eurovision 2022.

Bidraget som Subwoolfer tillsammans med DJ Astrounaut och dansarna framför heter “Give That Wolf A Banana” och kan nog enklast beskrivas som ett skojfriskt inslag i årets tävling.

I Norge vet många redan vilka som döljer sig bakom de gula vargmaskerna. Aftonbladets norska systertidning VG har kunnat avslöja att det är Ben Adams, 40, och Gaute Ormåsen, 39.

Ben är tidigare medlem i brittiska pojkbandet A1 som både vunnit pris på Brit awards och tävlat i den norska uttagningen till Eurovision. Gaute kom tvåa i norska ”Idol” 2003 och har också tävlat för att försöka komma till Eurovision två gånger tidigare.

VG har både använt sig av välunderrättade källor, men också kunnat fotografera Ben och Gautes bilar parkerade utanför den tv-studio där Subwoolfer spelade in sin musikvideo tidigare i år.

– Det är roligt med alla spekulationer och alla namn som cirkulerar, säger Stig Karlsen när VG:s publicering kommer på tal.

– Det får gärna fortsätta. Vi har sett Daft Punk, Slipknot, Kiss, som alla har lyckats med den här typen av artisteri. Det är kul att vara här i Turin med Subwoolfer som bygger lite på samma typ av lekfullhet, humor.

Under dräkten till astronauten gömmer sig TIX som tävlade för Norge i ESC i fjol med låten Fallen Angel. Du hittar bidraget här.

Gruppen är inte så hemliga längre.

8. Armenien - Rosa Linn - Snap

Rosa Linn: Hon är 21 år gammal och kommer från den lilla byn Vanadzor i Armenien, där hon är uppväxt och bott under sitt liv. Hon är mest känd för sina covers hon lägger ut på internet, men hon är också känd från låten “King” som kom ut i höstas och som hon gjorde ihop med den amerikanska sångerskan Kiara Saulters (Kiiara). Låten har till dags dato strax över 540 000 streams på Spotify, vilket inte är på något vis dåligt, medan hennes ESC-låt är på god väg att kunna nå minst lika högt.

Tävlingsbidrsget “Snap” har Rosa Linn gjort tillsammans med teamet Allie Crystal, Courtney Harrell, Jeremy Dusolet, Larzz Principato och Tamar Mardirossian Kaprelian. Och om du känner igen den sistnämnda låtskrivaren så, ja, det var Tamar som tävlade för Armenien i gruppen Genealogy 2015.

9. Italien - Mahmood & Blanco - Brividi

Mahmood: Alessandro Mahmoud, eller Mahmood som han kallar sig, föddes den 12:e september 1992 i Milano, till en italiensk mor och en egyptisk far.

Mahmood började sin musikaliska karriär i italienska X Factor 2012 som sedan ledde till ett EP-släpp följt av ett deltagande i nykomlingskategorin i Festival di Sanremo med låten “Dimentica”. Två år senare var han tillbaka i den kategorin igen och nu erhöll han en plats i startfältet i tävlingen för Eurovision-valet i Festival di Sanremo som han också vann med sin låt “Soldi”. Väl på plats i Tel Aviv, där Eurovision ägde rum det året, höll sig favoritskapet fast om än att det fanns andra kandidater som var minst lika favorittippade, som t.ex. vinnaren Nederländerna. Det slutade i vart fall med att “Soldi” hamnade på andra plats, endast 26 poäng från att ta hem segern!

Nu tre år efter det äventyret valde Mahmood att än en gång ställa upp i Festival di Sanremo, den här gången i duett med sångaren Riccardo Fabbriconi, eller Blanco som han kallar sig som artist, född 10:e februari 2003. Tillsammans framförde de bidraget “Brividi” som var ett av de förhandstippade bidragen i det startfältet. Mycket riktigt ledde det till seger för duon och därmed ett nytt tävlingsäventyr i Eurovision, den här gången på hemmaplan i Italien…

Tävlingsbidraget har duon gjort med låtskrivaren Michaelangelo.

10. Spanien - Chanel - SlowMo

Chanel: Sångerskan Chanel Terrero Martínez föddes den 28:e juli 1991 i Havanna på Kuba men redan som treåring flyttade familjen till Spanien. Som barn tog hon både sång- och danslektioner och hon har även uppträtt på musikteatrar.

Musikintresset även om hon också har medverkat i en rad musikaler och varit bakgrundsdansare och artist åt andra artister.

2022 ställde hon upp i Spaniens nya Eurovision-uttagning Benidorm Fest där hon efter sitt scenframträdande gick direkt till final och blev en av favoriterna att ta hem segern. Det fanns redan då ytterligare två storfavoriter som tävlade om förstaplatsen och nu blev det således en till. I finalen gick rösterna kors och tvärs men det slutade i vart fall med seger för Chanel som nu med sitt bidrag “SloMo” som nu tävlar för Spanien i Eurovision 2022.

Bidraget är gjort av Arjen Thonen, Ibere Fortes, Keith Harris, Leroy Sánchez och Maggie Szabo.

11. Nederländerna - S10 - De diepte

S10: Sångerskan Stien de Hollender, eller S10 (uttalas ‘es-ten’) som hon kallar sig som artist, föddes i Hoorn i Nederländerna den 8:e november 2000. Hon har också en tvillingbror och hon beskriver sig S10 som artist, rappare och låtskrivare.

Under 2016 släppte S10 sitt första musikalbum som hon spelade in själv och publicerade ut i etern. Det gjorde att hon blev upptäckt av andra och att hon blev signad till ett skivbolag och att mer musik gavs ut. Bland annat gick hennes senaste album upp på toppen i topplistorna på den nederländska marknaden. Återkommande teman i hennes låtar är mental hälsa, något som också har präglat en stor del av hennes uppväxt.

Vid slutet av förra året (2021) stod det klart att S10 hade blivit utvald att tävla för Nederländerna i Eurovision 2022 och mot slutet av uttagningssäsongen presenterades tävlingsbidraget “De Diepte” som hon har gjort med Arno Krabman. Bidraget framförs helt och hållet på nederländska, vilket Nederländerna senast gjorde 2010.

12. Ukraina - Kalush Orchestra - Stefania

Kalush: Hiphopgruppen har spelat ihop sedan 2019 och utgörs av Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk och MC Kilimmen. Själva bandnamnet kommer från Oleh Psiuks hemstad. De släppte sin första låt “Ne marynui” hösten 2019 som följdes upp med “Ty honysh“ och sedan debutalbumet som släpptes 2021. Samma år beslöt sig gruppen för att utöka projektet till att heta Kalush Orchestra där man blandar både hiphop med mer traditionella toner. Ytterligare två medlemmar tillkom (Tymofii Muzychuk och Vitalii Duzhyk).

Låten “Stefania” har gruppen gjort ihop (med undantag för MC Kilimmen).

Vi ska även tillägga att Ihor Didenchuk tävlade för Ukraina ifjol, då som en del av gruppen Go_A.

13. Tyskland - Malik Harris - Rockstars

Malik Harris: Artisten föddes den 27:e augusti 1997 i Landsberg am Lech i Tyskland. Malik släppte sin första singel 2018 och följde upp den året därpå vilket blev en stor succé. Musiken har alltid funnits med både hos honom och i hans närmaste släkt och hans pappa Ricky är också en känd TV-personlighet i USA.

Senast deltog Malik Harris i Tysklands Eurovision-uttagning med bidraget “Rockstars” som vann den finalen. Bidraget har han gjort med Marianne Kobylka och Robin Karow.

14. Litauen - Monika Liu - Sentimentai

Monika Liu: Sångerskan föddes i Klaipeda i Litauen den 9:e februari 1988 (då landet fortfarande var en del av Sovjetunionen). Hon föddes in i en musikalisk familj så att det skulle bli musiken för Monika är det nog ingen som är förvånad över, utan det har blivit väldigt mycket musik i karriären. Och mer väntar!

Idag arbetar Monika som sångerska och låtskrivare men hon har även varit med i juryn i såväl litauiska Masked Singers som The Voice och hon har även studerat i Boston och London. I år var det dock Monikas tur att ställa sig på scenen och bli bedömd och det gick hela vägen i mål. Under de första heaten och semifinalerna var hon den enda att få juryns som tittarnas fulla stöd (12+12 poäng) och även i finalen blev det samma utgång och därmed seger.

Bidraget “Sentimentai” har hon gjort text och musik till själv. Det är för övrigt den första gången sedan Aistés “Strazdas“ (1999) som Litauen – fullt ut – framför sitt tävlingsbidrag på ett annat språk än engelska (i det här fallet litauiska)!

15. Azerbajdzjan - Nadir Rustamli - Fade to black

Nadir Rustamli föddes den 8:e juli 1999 i Salyan i Azerbajdzjan där han också växte upp. Redan under barndomen lärde han sig att spela piano även om han i vuxen ålder satsade på en helt annan karriär inom studierna. Trots det har han genom åren medverkat i en rad olika sångtävlingar och så sent som under vintern 2022 deltog han i Azerbajdzjans version av The Voice som slutade med seger.

Bara någon månad efter segern stod det klart att Nadir skulle få chansen att representera Azerbajdzjan i Eurovision Song Contest 2022 även om det dröjde till mitten av mars innan tävlingsbidraget “Face to Black” presenterades. Låten är gjord av kvartetten Andreas “Stone” Johansson, Anderz Wrethov, Sebastian Schub och Thomas Stengaard. Det är låtskrivare som känns igen sedan tidigare, varav några från Melodifestivalen!

16. Belgien - Jérémie Makiese - Miss you

Jérémie Makiese: Han föddes i juni 2000 i Antwerpen i Belgien, även om hans familj kom att flytta till Berchem-Sainte-Agathe när han var 6 år gammal och sedan till ytterligare en ny stad. Han växte upp i en musikalisk familj och som barn tog han sånglektioner och vann senare en sångtävling.

Under 2021 deltog Jérémie i belgiska The Voice, där han coachades av Beverly Jo Scott. Han tog sig hela vägen från audition via de olika kvalprogrammen till final där han slutligen vann. Bara månader senare stod det klart att han hade internt valts ut som Belgiens representant till Eurovision 2022 även om det dröjde till slutet av uttagningssäsongen innan tävlingsbidraget “Miss You” släpptes officiellt. Bidraget har Jérémie Makiese gjort ihop med Silvio Lisbonne och Manon Romiti.

17. Grekland - Amanda Tenfjord - Die together

Amanda Georgiadi Tenfjord: I år är det inte bara en norsk representant i Eurovisionen utan två, varav Grekland representeras av norskgrekiska Amanda Georgiadi Tenfjord. Hon föddes i Ålesund i Norge den 9:e januari 1997 till en norsk mamma och grekisk pappa. Familjen har därefter växelvis bott i Grekland respektive Norge, varav det är i Tennfjord i Norge som hon bor i nu, möjligen därav att det namnet finns med i artistnamnet.

Amanda började sin musikkarriär 2014 och har varit mycket aktiv sedan dess, bland annat har hon deltagit i norska The Stream som sändes på TV 2 där hon tog sig in på topp 30 av alla artister som var med. Hon har också vunnit pris gällande låten “Run”.

Under slutet av 2021 stod det klart att det grekiska TV-bolaget ERT hade valt ut henne internt som landets representant till Turin och sedan skulle det dröja ytterligare några månader innan hennes tävlingsbidrag “Die Together” släpptes. Låten har hon gjort ihop med Bjørn Helge Gammelsæter.

18. Island - Systur - Með hækkandi sól

Systur: Gruppens namn Systur kan på svenska översättas till Systrar, består av de tre systrarna Sigríður, Elísabet och Elín Eyþórsdóttir (eller Sigga, Beta & Elín som de kallade sig i den isländska uttagningen). De är barn till sångerskan Ellen Kristjánsdóttir och låtskrivaren Eyþór Gunnarsson, vilket gör att de har fått med sig musiken in i blodet.

Systrarna har varit musikaliskt aktiva sedan 2011 och har hittills producerat fram två album som heter ‘After Forever och ‘Omnion’, vilka har fått tjejerna att bli mycket populära på hemmaplan. I år ställde Systur upp i Söngvakeppnin där det slutade med seger mot Reykjavíkurdætur. Systur var för övrigt den enda akten som inte skickade in en engelsk alternativ version utan de tävlade endast med den isländska versionen av sitt bidrag “Með Hækkandi Sól“. Låten är gjord av Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir.

19. Moldavien - Zdob și Zdub och Advahov Brothers - Trenulețul

Zdob și Zdub: Det moldaviska punkbandet bildades år 1994 och har genom åren haft många olika medlemmar, inte mindre än 16 personer som tidigare har varit med men inte längre. Idag består gruppen av Roman Iagupov, Mihai Gîncu, Sveatoslav Staruș, Andrei Cebotari, Valeriu Mazîlu och Victor Dandeș. Av dessa är det bara två (Roman och Mihai) som har varit med sedan starten.

Genom åren har gruppen fått många stora framgångar och de har släppt hitlåt efter hitlåt samt till dags dato släppt inte mindre än tio musikalbum varav det senaste släpptes 2019. Zdob și Zdub har även rönt många framgångar i Eurovision, de var exempelvis landets första representant 2005 då de tog landet till en sjätteplats i finalen med “Boonika Bate Toba“ och 2011 då de tävlade med “So Lucky” och hamnade på elfte plats i den finalen.

I årets moldaviska uttagning var gruppen tillbaka igen, den här gången tillsammans med de på hemmaplan mycket populära bröderna Vasile och Vitalie Advahov och låten “Trenulețul”, som är gjord av Mihail Gincu, Roman Iagupov, Vasile Advahov och Vitalie Advahov. Inför tävlingen kommer två i gänget behöva avstå tävlan på scenen i och med 6-personersregeln i tävlingen.

20. Sverige - Cornelia Jakobs - Hold me closer

Cornelia Jakobs: Cornelia Jakobsdotter Samuelsson, här känd som Cornelia Jakobs, är artist och låtskrivare. Publikt slog hon igenom 2010 som en del av gruppen Love Generation som tävlade i Melodifestivalen 2011 med ”Dance Alone” och 2012 med ”Just A Little Bit”.

Senare valde gruppen att lämna sitt tidigare skivbolag varför Love Generation lades ned och istället dök Stockholm Syndrome upp där Cornelia fortsatte att vara med tills även det projektet lades på is runt 2016. Istället fortsatte solokarriären och hennes egna projekt där hon nu fick forma sitt eget artisteri.

Under sommaren 2021 skapade Cornelia Jakobs ihop med Isa Molin och David Zandén låten ”Hold me closer” som skickades in till Melodifestivalen 2022 där den kom med som ett av de 28 tävlingsbidragen. Låten tävlade i den första deltävlingen där Cornelia vann den första röstningsomgången och gick därmed direkt till final. Efter det gick hon till att bli en av de förhandstippade att ta hem segern även om det blev en jämn kamp mot de andra favoriterna, särskilt då Anders Bagge och Klara Hammarström men även Medina och Liamoo. Till sist vann Cornelia Jakobs Melodifestivalen 2022 efter att hon vunnit juryröstningen och blivit tvåa i tittarröstningen.

Vi ska även berätta att Cornelia Jakobs är dotter till hårdrockssångaren Jakob Samuel, känd från bland andra The Poodles som har tävlat två gånger i Melodifestivalen (2006 & 2008). När Jakob Samuel släppte en soloplatta 2013 sjöng Cornelia med honom på låten “Somewhere“

21. Australien - Sheldon Riley - Not the same

Sheldon Riley: Artistnamnet är en förkortning för Sheldon Hernandez. Han föddes i Sydney i Australien den 14 mars 1999 även om uppväxten skedde i Gold Coast. 2016 debuterade han för TV-publiken då han sökte till australiensiska X Factor och efter att han åkte ut hos en av mentorerna fick han komma tillbaka som en del av en grupp som sattes ihop under tävlingens gång.

Två år senare sökte Sheldon till australiensiska The Voice där han tog sig till final och hamnade trea och året därpå fick han tävla på nytt då det var en s.k. all-stars-säsong. Ytterligare ett år senare tävlade han även i America’s Got Talent (USA:s version av Talang) där han tog sig till kvartsfinal.

I år, 2022, tävlade Sheldon i Australiens Eurovision-uttagning med bidraget “Not the Same” som han har gjort ihop med Cam Nacson och Timi Temple. Bidraget var storfavorit att ta hem segern i den nationella finalen och mycket riktigt är det nu Turin som väntar för Sheldon!

22. Storbritannien - Sam Ryder - Spaceman

Sam Ryder: Han kommer från Maldon i Storbritannien och är en artist som har varit aktiv i musikbranschen sedan 2009. Han började som en s.k. ‘session player’ bakom andra artister men har därefter blivit sin egen artist.

Under Coronapandemin och dess lockdowns i Storbritannien blev Sam mycket känd via sociala medier, särskilt på TikTok där han snabbt fick miljontals följare för sina olika uppträdanden och spektakel. Det ledde till att han senare fick ett skivkontrakt med Parlophone och agent via TaP Music.

Han tävlar med bidraget “Space Man” som han har gjort med Amy Wadge och Max Wolfgang.

23. Polen - Ochman - River

Ochman: Krystian Ochman, som för ovanlighetens skull i det här startfältet använder sitt efternamn som sitt artistnamn, är en polsk-amerikansk artist och låtskrivare. Han föddes i staden Melrose i nordöstra USA den 19:e juli 1999 och kom att växa upp i USA där han bland annat tog sina första steg inom musiken. Under tonårstiden flyttade han till Polen och bor numera i Warszawa.

År 2020 tävlade han i polska The Voice som han vann och gav då ut singeln “Światłocienie” som snabbt blev en succé och under slutet av 2021 släppte han sitt debutalbum. Inför Eurovision 2022 var han en av de artister som det ryktades om skulle bli internt vald att representera Polen, istället blev det så att Krystian och ytterligare nio artister fick tävla i en final för att kora vem som skulle vinna. I finalen framförde han sitt bidrag “River” och det framgår nog av den här texten att han också vann den nationella finalen.

Bidraget “River” har Krystian gjort ihop med Ashley Hicklin, Adam Wiśniewski och Mikołaj Trybulec.

24. Serbien - Konstrakta - In corpore sano

Konstrakta: Den serbiska sångerskan Ana Đurić, här mer känd som Konstrakta, föddes den 12:e oktober 1978 i Belgrad i Serbien (dåvarande Jugoslavien). Hon är en pop-indie-artist som slog igenom publikt som sångerska i gruppen Zemlja gruva!

Innan hon gick med Zemlja gruva! var hon med i gruppen Mistakemistake som hon sedan lämnade för den andra gruppen. I Zemlja gruva! var hon med och jobbade fram tre album och tillsammans tävlade de även i Beovizija 2008 och 2009 även om det inte blev någon seger.

Sedan 2019 har Konstrakta lämnat gruppen och kör nu solo under sitt nya artistnamn, vilket bland annat skedde genom släppet av låten “Žvake“. I februari 2022 blev det officiellt att hon skulle tävla i den serbiska Eurovision-uttagningen med låten “In corpore sano” som sedan tog hem hela finalen med maximala 24 poäng, 12 var från både juryn respektive tittarna.

Bidraget är gjort ihop med Milovan Bošković och det kan läggas till att det är första gången en låt framförs delvis på språket latin i Eurovision Song Contest!

25. Estland - Stefan - Hope

STEFAN: Artisten Stefan Airapetjan, här mer känd under sitt förnamn, föddes i Viljandi i Estland på julafton 1997. Han växte sedan upp med sina föräldrar och syster. Musiken har han alltid haft med sig och som barn deltog han i en del sångtävlingar, varav minst en som arrangerades av det nationella TV-bolaget ERR.

Senare har Stefan också försökt att få representera Estland i Eurovision Song Contest. Första försöket gjordes 2018 med duon Vajé och deras låt “Laura (Walk with Me)“ som tog sig hela vägen till den avgörande finalomgången där det slutade med en tredjeplats. Året därpå tävlade han solo med låten “Without You“ som ännu en gång tog honom till en tredjeplats i finalen. Ytterligare ett år senare kvalade han in till Eesti Laul-finalen med “By My Side“ som slutade på sjunde plats.

Det blev sedan en kort paus innan Stefan slog ihop sig med låtskrivaren Karl-Ander Reismann och tillsammans gjorde de låten “Hope” som nu tog Stefan till en efterlängtad seger i Eesti Laul och äran att få representera Estland i Eurovision Song Contest.

Vilket bidrag vill du se som vinnare av ESC i år?

Hoppas att du får en fin dag. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen.

#esc #eurovisionsongcontest #eurovision #italien

P.S Faktan lånad hos ESCpanelen.se

Gillar