Släng inte detta omkring dig

Skulle du skräpa ner inomhus, genom att slänga plast och annat skräp omkring dig? Skulle du bara lämna din plast och annat skräp i bilen, men aldrig någonsin plocka undan efter dig? Jag skulle inte tro det.

Låt då inte vår natur eller våra samhällen bli en fälla för skräp, så som plats och annat skit. Lägg det där det ska vara, i rät återvinningskärl på en återvinningsstation. Att återvinna är tufft, faktiskt tuffare än du kanske tror. Så snälla, ta med dig ditt skärp tillbaka och lämna det inte i naturen. Har du orkat ta med dig grejorna ut, så orkar du bära de tillbaka också. Inte svårare än så, direkt.

Nu är det nämligen så att vi människor får i oss lika mycket plast motsvarande ett kreditkort varje vecka. Det är helt sjukt och det är vi själva som ställer till det för oss.

Jag drar inte alla människor över samma kam. Jag skyller i alla fall inte på alla människor vad gäller nedskräpning av planeten, men vi måste sluta skräpa ner och det genast. Om vi alla hjälps åt att plocka med oss vårt skräp när vi varit på picknick och plockar med oss skräp som bara ligger där, om vi ser något. Då gör vi en jättetjänst för naturen, djuren, våra kommande generationer och särskilt haven.

Plast finns rikligt i vatten, luft och vanliga livsmedel. En ny rapport från Världsnaturfonden visar att vi människor i snitt får i oss fem gram mikroplast per person i veckan.

Att vi får i oss plast motsvarande ett kreditkort i veckan, måste väl ändå få dig att tänka till nästa gång du har tänkt dig att skräpa ner?

Om inget görs kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050 mätt i vikt, vilket är himla skrämmande. Snälla sluta skräpa ner och ta med dig ditt skräp igen, vad det än må vara.

De två senaste åren har det producerats lika mycket plast som under hela jordens historia och den positiva trenden beräknas fortsätta.

Främst kommer plasten från flaskvatten, men små nästan osynliga plastbitar finns även i skaldjur, öl och salt, enligt forskare i australiska Newcastle.

Slutsatsen bygger på 52 granskade studier, och är den första där man försökt att uppskatta vikten av mikroplaster som varje människa får i sig. Under ett år rör det sig om ett kvarts kilo.

Ett kvarts kilo plast om året, alltså vad äckligt. Nej, men fy fan. Jag vill inte ens tänka tanken, det är så äckligt att det finns inte. Jag säger bara, aldrig mer vatten på flaska, om ens i liten mängd. Tänk att då få i sig plast, utan att veta om det. Nej, nej och åter nej.

Totalt produceras omkring 300 miljoner ton plast per år. Beräkningar har gjorts på att en tredjedel hamnar i naturen.

Omkring 70 procent av allt skräp i haven är plast. Det är en stor variation i hur plasten ser ut. Föremål som är mindre än 5 millimeter brukar kallas mikroplaster, som antingen kan bildas genom att större plastbitar bryts ned, eller att produkter redan innehåller mikroplaster, som exempelvis vissa krämer och liknande.

En brittisk studie visar att en enskild plastpåse kan brytas ned av en typ av märlkräfta till 1,75 miljoner mikroplastpartiklar.

Källa: Brittiska regeringens forskningskontor, University of Plymouth, AFP, Aftonbladet, mynameisjossan.se och veckans affärer. Bilden med kreditkortet lånade jag hos visa.ca

  • 56 visningar

Gillar

Kommentarer