Skrivit i fotoalbum

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Minns du såna här fotoalbum, som man kan bläddra i för hand (som en bok) och sätta in bilder som man skickar efter för att få vanliga kort av eller skriva ut från datorn på ett papper med en skrivare?

Det var så att när jag växte upp, så fanns det ingenting som hette digitalt, vad gällde bilder och så vidare som man fotade med en kamera. Det var analogt som gällde.

Man fick sätta in en filmrulle i sin kamera, sedan var det bara att fota så länge man hade kort på filmen. Man fick kolla på kameran där det stod hur många kort man hade kvar osv. Det var inte bara som nu att man knäpper ett kort och så kan man se resultatet på en gång. Man fick minsann vara sparsam med filmen och inte slösa hejvilt med korten, eftersom det var relativt dyrt att framkalla bilder och köpa ny filmrulle på den tiden.

Min pappa körde med dia till sina filmrullar. När han skickat in sin färdigknäppta filmrulle för framkallning, då kunde man välja om man ville få bilderna inramade eller om man ville rama in själv och oftast ramade han in bilderna själv. Då satt han där och klippte lös bilderna och lade in de i diaramen, en ram för varje bild och sedan var det bara att stoppa in ett som det kallades magasin i en diaprojektor och titta på en duk eller vad det heter.

Det är iallafall det jag är uppvuxen med, att det var diabilder i min familj som gällde mest. Min pappa fotade med den tidens mått mätt, väldigt ofta på mig och min syster, samt lite annat också.

Om du vill veta vad diabilder var för något, så kan du läsa på här.

Här kan du få veta mer om filmrulle och analog kamera.

Om du inte vet, så är det bara att titta på videon här ovan för att få reda på hur man laddar en kamera med filmrulle. Det ger dig ett hum om hur det var då jag växte upp. Inte bara pocketkameror som hade filmrullar, utan även systemkameror.

Idag har jag suttit ute på min balkong och druckit vatten. Jag har även skrivit vad det är på bilderna, vem de är på bilderna och var bilderna är fotade i ett fotoalbum. Det är bra att veta, så att man kommer ihåg i framtiden, om jag skulle gå bort och generationer framöver bläddrar i dessa album. De har nog ingen aning vem eller vilka personerna på dessa foton är.

Gillar

Kommentarer

VeraLynn
VeraLynn,

Jeg husker godt de filmrullene, og de første kameraene jeg hadde var med det. Hver gang man leverte inn for fremkalling så var det i begynnelsen nesten 1 ukes ventetid, og det var ulidelig. Veldig gøy å kikke i de gamle albumene i blant 😊

nouw.com/veralynn
mynameisjossan
mynameisjossan,

Den första kameran jag hade varit en pocketkamera med filmrulle. Jag och min syster hade likadan😍 Det var tider det

nouw.com/mynameisjossan
happyM
happyM,

Åh jag tycker att det är så otroligt mysigt med fotoalbum ❤️

nouw.com/happym
mynameisjossan
mynameisjossan,

Det är ju det och att kunna kolla tillbaka till barndomen. alla minnen man har där också och så vidare sådär enkelt ♥

nouw.com/mynameisjossan