Skriv under för Nilyufar Armirbekovas rätt till asyl

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Tänkte skriva om något som berör på mig på många plan och som skulle behöva din underskrift. Det får inte gå till såhär. Detta gör mig väldigt ledsen, att man ska hacka på de som redan ligger. Den här tjejen Nilyufar är 38 år och lever med diagnosen Downs Syndrom, hon är som ett yngre barn i personligheten. Nu ska hon tydligen utvisas till sitt hemland, där ingen av släktningarna eller någonting finns kvar för henne. Hon är inte alls kapabel till att ta hand om sig själv. Hur kan man bara utvisa en sådan person som har en trygg plats hos en släkting här i Sverige? Jag förstår inte. Jag blir så ledsen när jag läser allt detta. Snälla låt henne inte bli utvisad.

Trots att Nilyufar Amirbekova inte har några släktingar kvar i Kazakstan så ska hon skickas tillbaka dit. Nilyufar har downs syndrom och kan inte ta hand om sig själv, utan försörjs av sin kusins familj i Mörrum.

Nilyufar Amirbekova är 38 år, men enligt läkarnas bedömning är hon som ett barn. Hon har downs syndrom och har inte längre några släktingar kvar i Kazakstan. Ändå ska hon tillbaka dit, enligt beslut från Migrationsverket.

– Det är en mardröm. Jag känner att jag kommer dö den dagen de skickar henne dit. Hon kan inte ta hand om sig själv, säger hennes kusin Rita Olsson.

Foto: Michelle Hallberg/SVT

Fått flera avslag

När Nilyufars mamma dog 2018 valde hennes kusin Rita Olsson att hämta hem henne från Kazakstan till Sverige och Mörrum. Tillsammans med sin man Ingemar har hon sedan dess tagit hand om sin kusin och kämpat för att hon ska få stanna hos dem.

Men familjen har fått avslag efter avslag.

– Vi har vägt omständigheterna i hennes ärende mot omständigheterna som finns i Kazakstan och konstaterat att hon är inte flykting eller skyddsbehövande, säger Joakim Eriksson, chef för Migrationsverkets asylprövningsenhet.

Bekymrad över situationen

Ingemar Olsson, som också är god man till Nilyufar, är bekymrad över situationen och orolig för Nilyufars framtid.

– Det här är i våra tankar hela tiden, vad som ska hända med henne. Antagligen låser de väl in henne på något hem och där kommer hon i så fall bli sittande.

Lyssna på 2 klipp i länken här.

Hjälp till att skriva under, sprida och låta fler skriva under. Detta måste få ett stopp, Nilyufar behöver stanna hos sin kusin Rita här i Sverige. Hon behöver inte komma tillbaka till hemlandet, där hon blir helt ensam utan varken släktingar eller bostad.

Skriv under här. Glöm inte att kolla din mail för att bekräfta din underskrift. Finns mailet inte i inkorgen, kolla då skräppost.

Hoppas att du får en fin dag med allt du tar dig för. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen.

P.S Text lånad hos SVT

Gillar