Semifinal 2. ESC 2021

Hallå därute i den berömda holken. Nu kommer jag att vare sig du vill eller inte att komma med vilka som ska tävla i ESC i semifinal 2 i Rotterdam, som är planerad att avgöras torsdagen den 20:e maj och också ge er lite fakta om själva artisten/gruppen. Det gjorde jag även i semifinal 1.

Finalen är planerad att avgöras lördagen den 22:a maj.

Endast länderna i denna semi, samt Frankrike, Spanien och Storbritannien (av de direktkvalificerade) får vara med och rösta fram vinnarna.

Resultatet kommer att avgöras genom av en kombination av jury- och tittarresultat i respektive tävlingsland i semin (och de tre extraröstande länderna).

De som kommer att kommentera ESC för oss i Sverige är inga mindre än Christer Björkman och Edward Af Sillén. Det är tionde året som Edward kommenterar tävlingen.

I finalen kommer våra svenska röster att lämnas av Carola Häggkvist.

Varje land kommer att ha 50% jury- och 50% tittarröstning som resultat (både i semis och finalen).

I semifinalerna får bara de länder som tävlar i aktuell semi samt tre av de 6 direktkvalificerade länderna vara med och rösta. Först i finalen får alla 39 länder vara med och rösta.

Startordningen i denna semifinal har jag hittat hos escpanelen.se medan fakta om de som representerar respektive länder inte kommer därifrån.

Vill du inte fortsätta läsa detta, så är det bara att gå härifrån. Om du mot förmodan vill läsa mer, då är det bara att stanna kvar.

1. San Marino: Senhit – “Adrenalina“

Senhit Zadik Zadik, känd som Senit, föddes i Bologna, Italien. Hon är en italiensk sångerska, som skulle ha representerade San Marino i ESC 2011 i Düsseldorf, Tyskland med bidraget "Stand by". Bidraget var nära att gå vidare, då jurygrupperna det året röstade vidare San Marino till finalen. När man sedan lade samman jurypoängen med tittarpoängen i varje land hamnade San Marino totalt sett utanför tiotoppen i den semifinalen och missade därmed finalen.

Senhit skulle ha representerat San Marino i ESC 2020 med bidraget "Freaky!", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Den här gången har Senhit med sig den amerikanska världsstjärnan Flo Rida som kommer att vara med på scenen i bidraget. Med förbehållet att alla inresetillstånd och karantänregler och andra eventuella coronabegränsningar inte sätter käppar i hjulet så klart.

Genre: Pop och Soul

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Senhit här.

2. Estland: Uku Suviste – “The Lucky One“

Uku Suviste är född i Tallinn. Han är en estnisk sångare, låtskrivare, pianist och musikproducent.

Uku skulle ha deltagit i Estlands nationella uttagning till Eurovision Song Contest 2011 med bidraget "Jagatud öö". Han diskvalificerades dock eftersom bidraget var ett plagiat.

Sysselsättning: Sångare, låtskrivare och musikproducent

Genre: Pop

Instrument: Sång och piano

Du kan läsa mer om Uku här.

3. Tjeckien: Benny Cristo – “Omaga“

Ben da Silva Cristóvão, mer känd som Benny Cristo, är född i Plzeň i dåvarande Tjeckoslovakien. Han är en tjeckisk sångare, låtskrivare, idrottare och skådespelare. Hans mor är tjeckisk mor och hans far är angolansk.

Han skulle ha representerat Tjeckien i ESC 2020 med bidraget "Kemama", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångare, låtskrivare, idrottare och skådespelare

Genre: Hiphop, pop och R&B

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Benny här.

4. Grekland: Stefania – “Last Dance“

Stefania Liberakakis (grekiska: Στεφανία Λυμπερακάκη, Stefanía Lymperakáki), även känd som Stefania, är född i Utrecht. Hon är en grekisk-nederländsk sångerska, skådespelerska, röstskådespelerska och YouTubare. Hon var tidigare medlem i tjejgruppen Kisses som representerade Nederländerna i Junior Eurovision Song Contest 2016 i Valletta.

Hon skulle har representerat Grekland i ESC 2020 med låten "Supergirl", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sågerska, skådespelserska, röstskådespelerska och YouTubare

Genre: Pop

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Stefania här.

5. Österrike: Vincent Bueno – “Amen“

Vincent Mendoza Bueno, är född i Wien och är en österrikisk-filippinsk sångare. Han vann musiktävlingen Musical! Die Show den 12 januari 2008 och har även haft framgångar i Filippinerna.

Han skulle ha representerat Österrike i ESC 2020 med bidraget "Alive", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Han medverkade i ESC 2017 i Kiev då han körade bakom sångaren Nathan Trent med bidraget "Running On Air".

Sysselsättning: Sångare och kompositör

Genre: Samtida R&B, pop och dance

Instrument: Sång, piano, basgitarr och gitarr

Du kan läsa mer om Vincent här.

6. Polen: RAFAŁ – “The Ride“

Rafał Brzozowski är född i Warszawa och är en polsk sångare. Karriären startade då han deltog i polska The Voice år 2011. Han var även en av programledarna för 2020 års Junior Eurovision Song Contest.

Sysselsättning: Sångare, TV-programledare och brottare

Du kan läsa mer om Rafał här.

7. Moldavien: Natalia Gordienko – “Sugar“

Natalia Gordienco är född Chișinău. Hon är en moldavisk sångerska och dansare som representerade Moldavien i Eurovision Song Contest 2006 i Aten tillsammans med Arsenie Toderas med bidraget "Loca". I finalen kom de på tjugonde plats (av 24 tävlande) med 22 poäng.

Hon skulle egentligen, efter fjorton år sedan den senaste medverkan representera Moldavien i ESC 2020 som soloartist med låten "Prison", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångare, musiker, dansare och skådespelare

Genre: Pop

Du kan läsa mer om Natalia här.

8. Island: Daði & Gagnamagnið – “10 years“

Daði Freyr Pétursson, (Isländskt uttal: [ˈtaːðɪ freiːr ˈpʰjɛːtʏrsɔn]) är född i Reykjavik men vid ett års ålder flyttade han med familjen till Danmark och bodde där i åtta år innan de återvände till Island.

Han är en isländsk musiker, som är känd under namnen Daði Freyr och Daði.

Tillsammans med bandet Gagnamagnið skulle han ha representerat Island i ESC 2020 med bidraget"Think About Things", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in. När ESC ställdes in deltog Daði och låten istället i den svenska ersättningstävlingen Sveriges 12:a, som man vann.

Han är bosatt i Berlin, Tyskland med sin hustru Árný Fjóla Ásmundsdóttir som också är med i bandet Gagnamagnið. Paret har en dotter född 2019.

Något roligt att veta är att Daði Freyr Pétursson är 2,08 meter lång.

Sysselsättning: Sångare och låtskrivare

Instrument: Sång, keyboard, bas, gitarr och trummor

Du kan läsa mer om Daði Freyr Pétursson här.

9. Serbien: Hurricane – “Loco Loco“

Hurricane, även känt som Hurricane Girls, är ett serbiskt pop-R & B tjejband bildat av Zoran Milinković i november 2017.

De sjunger mestadels på engelska; även om de ibland också har sjungit sånger på sitt modersmål serbiska. Gruppen skulle ha representerat Serbien i ESC 2020 med bidraget "Hasta La Vista", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Genre: Pop, samtida R&B, pop-folk

Medlemmar: Sanja Vučić, Ivana Nikolić och Ksenija Knežević.

Du kan läsa mer om Hurricane här.

10. Georgien: Tornike Kipiani – “You“

Tornike Kipiani (på Georgiska თორნიკე ყიფიანი) som föddes i Tbilisi är en georgisk sångare. Han vann den första säsongen av georgiska X Factor 2014.

Tornike skull ha representerat Georgien i ESC 2020, efter att ha vunnit georgiska Idol. Bidraget han skulle framfört heter "Take Me As I Am", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångare

Du kan läsa mer om Tonrike här.

11. Albanien: Anxhela Peristeri – “Karma“

Anxhela Peristeri (på grekiska: Άντζελα Περιστέρη, Antzela Peristeri), är född i Korça i Albanien. Hon är en albansk sångerska, låtskrivare och modell som varit bosatt i Aten i Grekland.

Anxhela föddes i en Albansk familj av den östra ortodoxa tron i staden Korçë, då en del av Folkrepubliken Albanien. Hennes farfar är av grekiskt ursprung.

Sysselsättning: Sångerska, låtskrivare och modell

Genre: Pop

Du kan läsa mer om Anxhela här.

12. Portugal: The Black Mamba – “Love is On My Side“

The Black Mamba är ett portugisiskt band.

För första gången någonsin valde Portugal en sång på engelska till ESC. Det orsakar viss kontrovers i de lokala medierna, och återigen är frågan; gjorde Portugal rätt val med att vinnaren inte var någon favorit?

Medlemmar: Pedro Tatanka, Miguel Casais, Marco Pombinho, Rui Pedro "Pity" Vaz och Guilherme "Gui" Salgueiro

Du kan läsa mer om bandet här.

13. Bulgarien: Victoria – “Growing Up Is Getting Old“

Victoria Georgieva (bulgariska: Виктория Георгиева;), är född i Varna, Bulgarien och är känd under namnet Victoria. Hon är en bulgarisk sångerska och låtskrivare.

Hon började sjunga vid elva års ålder. Efter en tid anmälde hon sig till vokalstudion "Angel Voices" där hennes musiklärare var Atanaska Lipcheva.

Karriären startade efter att hon deltagit i säsong fyra av X Factor Bulgaria.

Hon skulle ha representerat Bulgarien i ESC 2020, men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångerska och låtskrivare

Genre: Pop, R&B och soul

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Victoria här.

14. Finland: Blind Channel – “Dark Side“

Blind Channel är ett post-hardcore-band från Uleåborg i Finland. Bandet definierar sin musikstil som "våldsam pop".

Medlemmar: Joel Hokka, Niko Moilanen, Joonas Porko, Olli Matela, Tommi Lalli och Aleksi Kaunisvesi

Genre: Post-hardcore, nu metal, och alternativ rock

Du kan läsa mer om gruppen här.

15. Lettland: Samanta Tīna – ”The Moon Is Rising”

Samanta Poļakova (Lettiskt uttal: [ˈsamanta ˈpuɔlʲakova];), mer känd som Samanta Tīna, föddes i Tukums i dåvarande Lettiska SSR i Sovjetunionen. Hon är en lettisk sångerska, låtskrivare och kompositör.

Efter att ha försökt fem gånger (2012, 2013, 2014, 2016 och 2019) med att representera Lettland i ESC. så vann hon den lettiska uttagningen till tävlingen och skulle ha representerat Lettland i ESC 2020 med bidraget "Still Breathing", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Hon har även försökt vinna den litauiska uttagningen till ESC (2013 och 2017) och har även deltagit i den litauiska versionen av The Voice.

Sysselsättning: Sångerska

Genre: Pop, danspop och R&B

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Samanta Tina här.

16. Schweiz: Gjon’s Tears – “Tout l’Univers“

Gjon Muharremaj (albanskt uttal: [ɟɔn muharɛmaj]), känd under artistnamnet Gjon's Tears är född i Broc (Fribourg). Han är en schweizisk sångare och låtskrivare av kosovoalbansk härkomst. Hand far är kosovoalbansk far och hans mamma är albansk, från Tirana.

Gjon fick sitt scennamn efter att ha sett sin farfar när han framförde Elvis Presleys "Can't Help Falling in Love".

Han skulle ha representerat Schweiz i ESC 2020 med bidraget "Répondez-moi", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångare

Genre: Pop

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Gjon här.

17. Danmark: Fyr & Flamme – “Øve Os På Hinanden“

Fyr & Flamme eller Fyr og Flamme är en dansk musikduo som består av Jesper Groth och Laurits Emanuel.

Bandet blev framgångsrikt 2020 med debutsingeln "Menneskeforbruger", som nådde nummer ett på P3 Listen-danska listan i september 2020. I december 2020 släppte gruppen sin andra singel "Kamæleon", och i mars 2021 vann de Dansk Melodi Grand Prix med "Øve os på hinanden".

Det är första gången sedan 1997 som Danmark skickar en låt helt på danska för att representera landet i ESC.

Genre: Pop

Medlemmar: Jesper Groth och Laurits Emanuel

Du kan läsa mer om gruppen här.

Gillar

Kommentarer