Semifinal 1. ESC 2021

Hallå där ute i den berömda holken. Här kommer jag att berätta vilka länder som tävlar i första semifinalen av ESC (Eurovision Song Contest) i Rotterdam, som är planerad att avgöras tisdagen den 18:e maj. Det är 16 länder som kommer att kvala om tio finalplatser. Endast länderna i denna semi, samt Italien, Nederländerna och Tyskland (av de direktkvalificerade) får vara med och rösta fram vinnarna.

Av de totalt 33 länder som kvalar kommer endast 20 länder att röstas vidare till finalen.

De som kommer att kommentera ESC för oss i Sverige är inga mindre än Christer Björkman och Edward Af Sillén. Det är tionde året som Edward kommenterar tävlingen.

I finalen kommer våra svenska röster att lämnas av Carola Häggkvist.

Varje land kommer att ha 50% jury- och 50% tittarröstning som resultat (både i semis och finalen).

I semifinalerna får bara de länder som tävlar i aktuell semi samt tre av de 6 direktkvalificerade länderna vara med och rösta. Först i finalen får alla 39 länder vara med och rösta.

Startordningen i denna semifinal har jag hittat hos escpanelen.se medan fakta om de som representerar respektive länder inte kommer därifrån.

Vill du inte fortsätta läsa detta, så är det bara att gå härifrån. Om du mot förmodan vill läsa mer, då är det bara att stanna kvar.

1. Litauen: The Roop – “Discotecque“

The Roop är en litauisk musikgrupp från Vilnius. Gruppen består av sångaren Vaidotas Valiukevičius, trummisen Robertas Baranauskas och gitarristen Mantas Banišauskas. De skulle ha representerat Litauen i Eurovision Song Contest 2020 med låten "On Fire".

Gruppen bildades i Litauens huvudstad Vilnius 2014.

Genre: Pop rock, soft rock, dance-rock, electronica, indie

Instrument: Sång, trummor och gitarr

Medlemmar: Vaidotas Valiukevičius, Robertas Baranauskas och Mantas Banišauskas

Om du vill veta mer om gruppen, så finns det en hemsida här.

2. Slovenien: Ana Soklič – “Amen”

Ana Soklič, är född i Savica i dåvarande Socialistiska republiken Slovenien (inom Socialistiska federativa republiken Jugoslavien). Hon är en slovensk sångerska och låtskrivare som skulle ha representerat Slovenien i Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam med låten "Voda" men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångerska, låtskrivare

Genre: Pop

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Ana här.

3. Ryssland: Manizha – “Russian Woman“

Manizha Dalerovna Sangin, känd professionellt som enbart Manizha, född Khamrayeva (ryska: Манижа Далеровна Сангин (Хамраева), i Dusjanbe i dåvarande Tadzjikiska SSR i Sovjetunionen och uppvuxen i Moskva.

Hon är en rysk-tadzjikisk sångerska, låtskrivare, musiker, författare och musikvideoregissör. Hon började sin karriär 2003 som barnsångerska och uppträdde då med musikgrupperna Ru.Kola, Assai och Krip De Shin innan hon valde att satsa på sin solokarriär.

Sysselsättning: Sångare, musiker, singer-songwriter och människorättsförsvarare

Genre: Konst, popmusik, etnisk musik, blue-eyed soul

Du kan läsa mer om Manizha här.

4. Sverige: Tusse – “Voices“

Tusse, egentligen Tousin Chiza, är född i Kongo-Kinshasa. Han är en svensk sångare med kongolesisk bakgrund.

Tusse har vunnit Idol 2019 och som debutant vann han Melodifesitvalen 2021 med bidraget "Voices"

Sysselsättning: Sågare och går i skolan

Genre: Pop

Instrument: Sång

Här kan du läsa mer om Tusse. Här kan du läsa mer om Tusses tragiska uppväxt.

5. Australien: Montaigne – “Technicolor“

Jessica Alyssa Cerro, mer känd under sitt artistnamn Montaigne är född i Sydney. Hon är en australisk sångerska, låtskrivare och musiker inom genren art pop.

Hennes debutalbum Glorious Heights släpptes den 5 augusti 2016 och hamnade på fjärdeplatsen på albumlistan på ARIA Charts och vann samma år kategorin för bästa genombrottsartist på ARIA Music Awards för sitt album och var även nominerad i tre andra kategorier samt att hon medverkade på hiphopgruppen Hilltop Hoods låt "1955" i april månad. Låten hamnade på en andraplats på ARIA Charts.

Hon skulle ha representerat Australien i ESC 2020 med bidraget "Don't Break Me". men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in. I år kommer hon inte heller att vara på plats, på grund av Coronapandemin, men hennes förinspelade bidrag kommer ändå att framföras och tävla likt alla andras.

Sysselsättning: Singer-songwriter

Genre: Art pop

Instrument: Sång, akustisk gitarr och piano

Du kan läsa mer om Montaigne via hennes hemsida här.

6. Nordmakedonien: Vasil – “Here I Stand"

Vasil Garvanliev (makedonska: Васил Гарванлиев) är även känd som Vasil,.

Han är född i Strumica, är en makedonsk körsolist, en klassisk operasångare och en popsångare.

Han skulle representerat Nordmakedonien i ESC 2020 med bidraget "You", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångare

Genre: Klassisk musik, opera och popmusik

Du kan läsa mer om Vasil via hans hemsida här.

7. Irland: Lesley Roy – “Maps“

Lesley Roy är född i Dublin och uppvuxen i Balbriggan utanför staden.

Här en irländsk singer-songwriter. År 2006 blev hon signad för ett irländskt skivbolag licensierat till Jive Records och 2008 släppte hon sitt debutalbum Unbeautiful som Max Martin var exekutiv producent på. Senare så fokuserade hon på sitt låtskriveri och fick då uppmärksamhet från managern Marc Jordan som ligger bakom Rihannas genombrott. Som låtskrivare har hon skrivit låtar till artister som Adam Lambert, Miss Montreal, Medina, Jana Kramer och Marlee Scott.

Roy skulle ha representerat Irland i ESC 2020 med bidraget "Story of My Life" men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in, vilket gjorde att hon istället fick medverka i 2021 års tävling med en ny låt.

Sedan 2010 har hon varit gift med sin amerikanska maka. Hon identifierar sig som icke-binär och använder både hon/henne och de/dem pronomen.

Sysselsättning: Singer-songwrier

Genre: Alternativ rock, poprock

Du kan läsa mer om Lesley via hemsidan här.

8. Cypern: Elena Tsagrinou – “El Diablo“

Elena Tsagrinou (grekiska: Ελένη Τσαγκρινού) är född i Aten. Hon är en grekisk sångerska, skådespelerska och tidigare medlem i bandet OtherView.

Sysselsättning: Sångerska, skådespelerska och programledare

Genre: Pop

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Elena här.

9. Norge: TIX – “Fallen Angel“

Andreas Haukeland, mer känd som Tix (stiliserat som TIX), är född i Bærum i Norgen. Han är en norsk musiker, musikproducent och låtskrivare.

Bidraget "Fallen angel" heter på norskt original: "Ut Av Mørket".

Andreas har diagnosen tourettes syndrom, vilket även har format hans artistnamn ("ticks"). Här kan du läsa mer om diagnosen.

Förutom att vara musiker är Andreas en förespråkare för mental hälsa och har delat med sig av sina erfarenheter med att lida av Tourettes syndrom, ensamhet och självmordstankar.

Sysselsättning: Sångare, låtskrivare och producent

Genre: Alternativ pop och alternativ hiphop

Du kan läsa mer om artisten TIX här.

10. Kroatien: Albina – “Tick-tock“

Albina Grčić, är född i Split i Kroatien. Hon är känd under mononymen Albina och är en kroatisk sångerska. Hennes sångkarriär inleddes år 2019, sedan hon deltagit i den nationella musiktävlingen The Voice Hrvatska.

Sysselsättning: Sångerska

Genre: Pop

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Albina här.

11. Belgien: Hooverphonic – “The Wrong Place“

Hooverphonic är ett belgiskt band bildat i oktober 1995. Även om bandet i början har gjort musik inom genren triphop så har det även varit alternativ rock, electronica, elektropop och rock med mera.

Bandet hette tidigare Hoover men bytte senare namn till det nuvarande namnet efter att andra musikgrupper hette just Hoover och för att det inte skulle förväxlas med dammsugarföretaget med samma namn.

Bandet skulle ha representerat Belgien i ESC 2020 med bidraget "Release Me" men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

När bandet bildades bestod gruppen av bassisten Alex Callier, gitarristen Raymond Geerts och olika sångare. Bland de framstående var Liesje Sadonius (1996–1997), Geike Arnaert (1997–2008, 2020-nu), Noémie Wolfs (2010–2015) och Luka Cruysberghs (2018–2020).

Tidigare medlemmar: Frank Duchêne. Liesje Sadonius, Kyoko Bartsoen, Esther Lybeert, Luka Cruysberghs, Noémie Wolfs

Medlemmar nu: Alex Callier, Raymond Geerts och Geike Arnaert

Genre: Triphop, electronica, indiepop, alternativ rock och dream pop

Om du vill veta mer om gruppen, så finns deras hemsida här.

12. Israel: Eden Alene – “Set Me Free“

Eden Alene (hebreiska: עדן אלנה, amhariska: ኤደን አለነ) är mer känd som Eden. Hon är född i Katamon i Jerusalem till etiopisk-judiska föräldrar som emigrerade separat till Israel. Hon är alltså en israelisk sångerska med etiopisk-judisk familjebakgrund.

År 2018 värvades hon till Israels försvarsmakt.

Eden skulle ha representerat Israel i ESC 2020 med bidraget "Feker Libi", skriven på engelska, amhariska, hebreiska och arabiska. Låten skulle därmed bli det första bidraget i Eurovisions historia att framföras på amhariska, men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångerska

Genre: R&B, soul, pop

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Eden här.

13. Rumänien: Roxen – “Amensia“

Larisa Roxana Giurgiu, mer känd under sitt artistnamn Roxen, är född i Cluj-Napoca. Hon är en rumänsk sångerska som har skivkontrakt med Global Records. Hon blev känd då hon under 2019 medverkade på Sickotoys låt "You Don't Love Me" som hamnade på en tredjeplats i Rumänien och spelades flitigt på radion i några länder.

Roxen skulle ha representerat Rumänien i ESC 2020 med bidraget "Alcohol You", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångerska

Genre: Deep house

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Roxen här.

14. Azerbajdzjan: Efendi – “Mata Hari“

Samira Azer gizi Efendiyeva (Azerbaijani: Samirə Azər qızı Əfəndiyeva, känd som Samira Efendi eller Efendi är född i Baku, huvudstaden till Azerbajdzjan. Hon är en azerisk sångerska.

Efendi skulle ha representerat Azerbajdzjan i ESC 2020, men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångerska

Genre: Pop och Jazz

Du kan läsa mer om Efendi här.

15: Ukraina: Go_A –“Shum”

Go_A är ett ukrainskt elektro-folkband som bildades 2012.

Gruppen skulle representerat Ukraina i ESC 2020 med bidraget "Solovey", men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Genre: Folkrock, folktronica och folkpop

Medlemmar: Kateryna Pavlenko, Taras Shevchenko, Ihor Didenchuk, Ivan Hryhoriak

Om du vill veta mer om gruppen, så kan du läsa här.

16. Malta: Destiny – “Je Me Casse“

Destiny Chukunyere, är född i Birkirkara på Malta. Hon är en maltesisk sångerska och har vunnit Junior Eurovision Song Contest 2015 i Sofia med låten "Not My Soul". Hon deltog senare i den elfte säsongen av Britain's Got Talent och kom där på en sjätteplats i semifinalen där hon senare åkte ut.

Destiny har även vunnit den andra säsongen av maltesiska X Factor, vilket gjorde att hon blev uttagen till att representera Malta i ESC 2020 men på grund av Coronapandemin ställdes tävlingen in.

Sysselsättning: Sångerska

Genre: Pop, R&B, soul, funk

Instrument: Sång

Du kan läsa mer om Destiny här.

Gillar

Kommentarer

VeraLynn
VeraLynn,

Dette er første året som Norge skal kvalifisere seg i 1 delfinalen, og det skal bli spennende å se hvordan det går 🥰

nouw.com/veralynn
mynameisjossan
mynameisjossan,

Hoppas att Norge går vidare till Finalen. Jag har inte hört något bidrag, när jag lagt in dem här. Jag vet inte vilken låt jag tycker är bäst eller så från denna semifinal

nouw.com/mynameisjossan
Blackout
Blackout,

Gud, vilket jobb du gjort med detta inlägg. Bra och tack! Ska lyssna mer på det imorgon. Kram🥰

nouw.com/blackout
mynameisjossan
mynameisjossan,

Jag har suttit i flera timmar några dagar och arbetat med fler inlägg som det här. Det kommer att komma upp fler 😍🙂

nouw.com/mynameisjossan