Otursdag?

Hallå där ute. Tror du på skock, sju års olycka, otur mm? Jag tror inte på någonting sådant, eftersom jag lärt mig i min barndom att det inte finns någonting sådant som skrock, sju års olycka mm. Händer det någonting, så händer det ändå, det behövs ingen speciell dag för att det ska hända. Om det mot förmodan händer någonting idag, så skulle det nog ändå har gjort det.

Lider du av paraskavedekatriafobi? Det är alltså fobi för fredag den trettonde. Jag lider inte alls av det, men i gymnasiet hade jag en klasskompis som inte kunde sitta på en stol som har ett udda nummer. På biografen tillexempel kunde hon inte sitta på en stol som har nummer 7, 13 eller liknande. Ja, du vet nog vad udda nummer är.

Att man tror att fredag den trettonde är en otursdag, har funnits i hundratals år. Denna dag infaller 1-3 gånger per år.

Här kan du läsa om denna dag.

Det är inte sant att fredagen den 13 skulle vara en otursdag. En undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa visar att det sker 7 procent färre olyckor fredagen den 13, jämfört med andra dagar. 3 procent färre än en normal fredag. Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit frågan om otursdagen på största allvar och kommit fram till exakt samma sak: "Fredag den 13:e är inte farligare än andra dagar".

8 roliga och skrämmande händelser på fredagen den 13

- Fredag 13 januari 1854. Anthony Faas från Philadelphia fick patent i USA på dragspel.

- Fredag 13 augusti 1899. Alfred Hitchcock föds. Hitchcock räknas som skräckfilmens mästare och regisserade filmer som "Psycho", "De 39 stegen" och "Studie i brott".

- Fredag 13 juli 1923. Hollywood-skylten i Kalifornien invigs.

- Fredag 13 juni 1952. Catalinaaffären. Ett sovjetiskt militärplan sköt ner ett svenskt obeväpnat sjöräddningsflygplan på internationellt luftrum. Alla överlevde, men världen tog ett stort steg närmare ett krig mellan USA och Sovjet.

- Fredag 13 oktober 1972. Ett plan med rugbyspelare från Uruguay nödlandar i Anderna. Vraket med 16 överlevare hittas drygt två månader senare, den 22 december. De överlevande har tvingats äta sina döda kamrater för att överleva. Händelsen blev filmen "Alive" från 1993.

Fredag 13 september 1996. Rapparen Tupac Shakur dör. Han blev offer för en drive-by shooting sex dagar tidigare i Las Vegas. Mordet är inte uppklarat.

- Fredag 13 januari 2012. Kryssningsfartyget "Costa Concordia" gick på grund och sjönk för att kaptenen ville göra en hälsning till en kollega som bodde i närheten. 32 personer dog, kaptenen dömdes till 16 års fängelse för vållande till annans död.

- Fredag 13 april 2029. Astroiden 99942 Apophis passerar förbi jorden på 30 000 kilometers höjd, det vill säga bara en tiondel av avståndet mellan jorden och månen. Astroiden som är 325 meter lång skulle vid en kollision påverka jordens klimat i flera tusen år.

Vi har gått så långt att vi undviker siffran 13, nästan till varje pris. Lider du av oro för siffran 13 så har den ett namn: Triskaidekafobi.

Många hotell eller höga hus saknar våning 13, på flygplan kan 13:e raden vara bortplockad.

Om du tror på otur denna dag bör du undvika följande:

– Gå på A-brunnar.

– Lägga nycklar på bordet.

– Se en svart katt gå över vägen (genom att spotta tre gånger över axeln kan du förhindra att oturen slår in).

– Gå inte under en stege – det ger dig tre veckors otur.

– Fäll inte upp ett paraply inomhus.

– Om du nyser betyder det att din fiende nämner ditt namn. Att någon säger “prosit” avskrämmer oturen.

– Krossa inte en spegel – det ger sju års olycka. Du kan slänga salt över axeln för att skrämma bort oturen.

– Spill inte salt (så länge du slänger saltet över axeln med flit så är det okej…).

– Kliv inte på en spricka i gatan.

Vill du veta mer om denna dag? Googla på fredag den 13

P.S Text och bilder är lånade online.

  • Annat
  • 60 visningar

Gillar

Kommentarer

Blackout
Blackout,

Visste inte att det var en otursdag idag. Här på forumet får jag reda på allt ag inte själv håller reda på. Det är bra. Trevlig fredag. Kram❤

nouw.com/blackout
mynameisjossan
mynameisjossan,

Trevligt helg och det är bra att du får reda på saker såhär, som du annars inte håller reda på 🥰

nouw.com/mynameisjossan
Hannakarlzzon
Hannakarlzzon,

Haha, jag tror det blir lite vad man gör det till✨🤷🏼‍♀️😉

nouw.com/hannakarlzzon
mynameisjossan
mynameisjossan,

Jag tror inte på sådant med skrock och otur. Det är som du skriver, det kunde ha hänt ändå.

nouw.com/mynameisjossan
Blondina,

Jag tror inte på sånt men helt okej om andra tror på de 😊 Jag tror mer på karma, är du elak mot någon får du tillbaka på något vis ha en bra dag

blondinas.se
mynameisjossan
mynameisjossan,

Man får tro vad man vill eller så behöver man heller inte tro. Jag håller med dig, upp till var och en. Ha det fint 😊

nouw.com/mynameisjossan