Önskar att jag hade ork

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig.

Där ute lyser solen varm och skön, här inne ligger jag för mig själv i värmen. Det är olidligt varmt och jag är trött, trött efter en intensiv dag igår. Även om dagen inte var alltför svår och heller inte så jobbig att jag inte vet varken ut eller in, så är jag ändå helt tom på energi.

Klev upp klockan 7 igår och sedan sov jag inget extra på dagen. Eftersom jag har min diagnos, så var jag vaken fram till 00.48 ungefär och sedan försökte jag sova. Hade svårt att komma till ro helt enkelt.  Svårt att sova är vardag för mig, liksom mycket annat.

Följande har jag hittat online och det stämmer så bra in med hur det är att vara mig. Vet folk jag läst böcker om och folk jag läst om i blogg som också, liksom jag fungerar bäst om nätterna. Då är man som mest pigg och orkar mer än om dagarna.

Jag har Asperger/autism vilket gör att jag har svårigheter att reglera sömn och vakenhet samt störningar i dygnsrytmen, vilket är en del av sömnstörningar hos en person med autism.

Att hjärnan är annorlunda organiserad hos personer med autism kan troligen förklara en del av sömnproblemen, liksom de speciella biokemiska förhållandena i hjärnan. Men sömnsvårigheterna kan också påverkas av andra funktionsnedsättningar eller sjukdomar som finns samtidigt. Där räknas jag inte in, eftersom jag enbart har Asperger/Autism.

En viktig förklaring till sömnsvårigheterna ligger i nervsystemets speciella och delvis annorlunda sätt att fungera hos personer med autism. Där finns en obalans i produktionen av det sömnreglerande hormonet melatonin som hänger samman med att överföringen av kemiska ämnen mellan hjärncellerna fungerar sämre.

Normalt ökar melatoninproduktionen under kväll och natt och är låg under morgon och dag, eftersom den styrs av ljuset. Förhöjda halter av melatonin under dagtid och svagare svängningar i melatoninproduktionen kan bidra till att hela dygnsrytmen störs och att sömnen påverkas negativt.

Generellt låga nivåer av melatonin har också påvisats hos personer med autism. Där kan man vara en delförklaring på spåren. Signalämnena serotonin och GABA påverkar också regleringen av sömn och vakenhet. Det är känt att de fungerar annorlunda hos personer med autism, vilket kan bidra till problemen. 

Både barn och vuxna med autism har ofta depressionsperioder, och ett av de typiska symtomen vid depression är just sömnstörning.

Liksom för alla andra människor påverkas sömnen också för personer med autism av vanor, händelser under dagen och av livssituationen i stort. Bidragande orsaker kan vara överkänslighet för sinnesintryck, såsom ljud, ljus eller förhållanden i sängen, och svårigheter med tidsuppfattning.

En dåligt reglerad dygnsrytm är en vanlig upptäckt hos personer med ASD. Vissa forskare föreslår att dygnsrytmdysfunktion kan göra det svårare för autister att anpassa sig till förändringar i sin miljö. Problem med dygnsrytmen kan minska den totala sömntiden, göra att somna svårare och orsaka vanliga symtom på sömnstörningar, såsom :

• Sömnighet dagtid

• Svårigheter att kontrollera känslor

• Brist på energi och motivation

• Problem med att lära sig och komma ihåg nya koncept

• Irritabilitet

• Depression

Autismspektrumstörning kan ha en signifikant negativ inverkan på sömnen.  Personer med autism av alla svårighetsgrader kan ha problem med att somna, sömn eller så kan de sova överdrivet. Vissa kan uppleva mardrömmar och andra sömnstörningar relaterade till sensoriska problem. God sömnhygien och andra hälsosamma vanor kan hjälpa människor med ASD att minska ångest och skapa en lugnande rutin som främjar sömn. 

Faktan om Autism och sömn har jag hittat online.

Gillar

Kommentarer