När jag som Aspergare har svårt att förstå

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Jag som har diagnosen Aspergers Syndrom (autism) har svårt att förstå vissa saker. Just det här med att man säger en del av det man menar och tänker underförstått att jag ska förstå resten, vilket jag inte gör. Det gör att jag känner mig som den felande länken, den som gör fel även om det inte är så att jag gjort något fel. I det här fallet har jag svårt att kunna läsa mellan raderna.

När man försöker få mig att förstå att jag är lite för på i vissa lägen medan säger åt mig att jag får ta det lite lugnt och inte säger exakt allting som man menar. Man tänker nog jag att underförstått ska förstå resten, vilket jag inte gör. Då kan jag bli sur eller ledsen och inte förstå vad gjort för fel medan andra som också är närvarande inte får samma tillsägelse, då tänker jag att jag gjort fel och att problemet ligger hos mig.

Det var egentligen inte jag som gjort fel, jag var bara tvungen att ta det lite lugnt för stunden, eftersom jag ibland kan bli för påflugen och vara för ivrig vad gäller vissa saker och vill mer än jag får alla gånger. Den här gången var det tydligen så.

Jag går inte in på vad det gäller, bara det att jag var för på i ett visst läge och inte kunde läsa mellan raderna vad som menades när jag fick tillsägelse. Jag fick inte tillsägelse på ett hårt och avvisande sätt, men ändå.

Bilden är fotad 30/7 Klockan 11:11 och har inget med inlägget i sig att göra

Jag förstod inte att jag kunde komma tillbaka om en stund och fortsätta med det jag höll på med, så jag tog det personligt som att jag gjort fel och inte kunde förstå vad jag gjort för fel. När jag började få en förklaring och det tycktes att jag inte kunde bli sur för det där, då hade jag redan stängt av och blivit inte direkt ledsen, utan mest sur. Jag förklarade senare för en del av de som var med när jag fick den där tillsägelsen hur jag kände och hur jag tog det. Det var absolut inte menat som något dumt eller anklagande mot mig, även om jag tog det så just i stunden.

Det är bara så att om jag ska förstå, så är det bättre att vara övertydlig än att bara be mig backa undan eller ta det lugnt ett tag. Som den här gången förstod jag inte vad jag gjort för fel, så jag blev lite fundersam, lite sur medan jag lämnade situationen och gick undan. Hade svårt att släppa detta en ganska lång stund efteråt, även om jag till slut släppte det helt och hållet.

Det är nästan bäst att i vissa sammanhang var övertydlig mot mig, så att man kan vara säker på att jag verkligen förstår vad som menas eller hur jag bör agera och vara i det sammanhang det gäller.

Gillar

Kommentarer