Min Recension av Semifinal 1 - ESC 2021

Jag tycker till om ESC - Semifinal 1 2021

Hallå där ute i den berömda holken. Jag lovade ju er att jag skulle ge er min recension av ESC (Eurovision Song Contest) efter att jag sovit och ätit frukost idag. Det har jag gjort, tog dock med tekoppen till datorn.

Det som är roligt, det är att det nu får vara livepublik där i arenan, Nederländerna. Det måste ju vara himla kul för de som uppträder att äntligen få känna av publikens riktiga jubel och ingenting förinspelat.

Jag ska inte dra ut på det, utan börja recensionen redan här och nu.

1. Litauen: The Roop – “Discotecque“

Jag kan säga att jag absolut inte fastnade för detta bidrag. Nog för att jag gillade färgen på kläderna, men det är ju musiken i sig som man ska lyssna på. Jag tycker inte alls om den.

Det som är riktigt coolt, det är det där han gör med fingrarna. Jag menar när jag han formar bokstäverna E och V på teckenspråk, som ska står för Eurovision. Det vill jag också kunna, men jag kan inte det tyvärr.

I övrigt var det ingenting som föll mig i smaken av det där bidraget.

2. Slovenien: Ana Soklič – “Amen”

Jag tycker inte att det här bidraget sa så mycket. Jag ska inte döma henne för hårt, men jag tycker personligen att hon har för mörk ton på rösten. Nog för att det kan vara fint i vissa sammanhang, men absolut inte nu.

Effekterna som är i bakgrunden tycker jag faktiskt är coola. Det är alltid ett plus i kanten för det.

Nej, som helhet blir det för mig ett nej.

3. Ryssland: Manizha – “Russian Woman“

Jag tycker det är helt rätt att ha ett bidrag som speglar på kvinnors rättigheter och allt vad det innebär. Ryssland är ju ett sådant land där man inte har rätt att vara feminist eller stå för kvinnors rättigheter.

Låten beskrivs som en blandning av rap, pop och rysk folkmusik, men framför allt handlar låttexten om den ryska kvinnan och tar upp diskriminering som ryska kvinnor utsätts för.

I texten hyllar Manizha den ryska kvinnans styrka och uppmanar kvinnor att vara självständigare. Dessutom uppmanar hon till uppror mot diskriminering och sexistiska attityder vad gäller exempelvis kvinnors ålder och utseende.

Hon har redan tidigare profilerat sig som en frispråkig förkämpe för kvinnor, hbtq-personer och flyktingar.

Jag tycker hon gör helt rätt som ställer upp med en sådan låt. Budskapet är ju fantastiskt. Jag ska inte bli politisk, men med denna låt tycker jag hon ger Vladimir Putin (presidenten) på käften. Kvinnor kan, kvinnor ska få vara sig själva och inte styras av någon man som deras ägodel. Listan kan göras lång.

4. Sverige: Tusse – “Voices“

Tillåt mig nu att bli partisk, eftersom det handlar om vårt eget land Sverige och vårt bidrag.

Jag känner att Tusse gjorde det riktigt bra. Han framförde låten som jag vet inte vad. Han gjorde sitt absolut bästa, även om han opererats för sin röst som svikit, så var det här något av det absolut bästa i Semifinalen. Jag kan inte vara annat än stolt över vad denna 19-åring har åstadkommit på scenen.

Det hördes inte särskilt mycket att han haft problem med rösten heller, det är ett som är säkert. Han gjorde det riktigt bra.

5. Australien: Montaigne – “Technicolor“

Att det är ett förinspelat bidrag gör ingenting. Hon har ju inte chans att kunna påverka någonting eftersom det är förinspelat. Jag tycker personligen inte att varken bidraget eller scenspråket säger mig någonting.

Jag lade hellre fokus på hennes frisyr och tycker att färgerna var riktig fina. Utöver det föll detta mig inte alls i smaken, tyvärr. Australien brukar ju ha bra bidrag, men tyvärr inte detta.

6. Nordmakedonien: Vasil – “Here I Stand"

Nej, nej, nej. Det här känns inte som ett bidrag för ESC. Jag tycker inte det är någonting som passar in där. Det kändes mer som om det var någon musikal eller liknade man var på. Inte musikal med popsånger, men du förstår nog hur jag tänker.

Jag är inte så mycket för just den där typen av musik, så det var kanske lite därför också som det inte faller mig i smaken? Jag tror faktiskt det.

Ingenting att skriva hem om anser jag.

7. Irland: Lesley Roy – “Maps“

Här är det mycket fart och fläkt på scenen, nästan som en musikvideo. Jag är helt och hållet inne för det där. Jag tycker ingenting fattas i detta bidrag, det är så perfekt det går att få. Allt stämmer in och gör det hela ännu bättre.

Nog var bidraget som var tänkt att representera Irland förra året snäppet vassare, men på grund av pandemin stängdes allt ner och inget land fick lov att tävla. Du hittar det här.

Årets bidrag höll fortfarande hög klass och var tillräckligt bra för att passa in.

8. Cypern: Elena Tsagrinou – “El Diablo“

Här ska jag egentligen inte lägga så mycket fokus på personen i sig, men jag tycker personligen inte det är snyggt att man väljer att fylla ut läpparna sådär. Inget ont om djuret anka, men jag tycker att man ser ut som en anka när man gör sådär.

Bidraget i sig var något jag verkligen tycker om. Den var riktigt bra faktiskt och helt ärligt något som föll mig i smaken.

Jag lade till bidraget i min spellista för 2021 på min Spotify.

9. Norge: TIX – “Fallen Angel“

Det här bidraget tycker jag är bra på något vis. Han visar på att olika är bra och att man kan vara sig själv fullt ut, även om man har en diagnos som sticker ut.

Tix eller Andreas som han egentligen heter har Tourettes syndrom, något som han använder till sin fördel här och när han tar av sig solglasögonen, så ser man att tydligt en liten stund att han hans ticks är att blinka med ögonen. Suverränt bra gjort där.

Det är bra att olikheter visas upp i ett stort forum som just ESC.

Jag har själv Aspergers syndrom och ser det som en styrka att våga berätta om vem jag är och varför jag är som jag är. All styrka till Tix också, som verkligen visar upp vilka svårigheter han har eller vad man nu ska säga. Kanske inte svårigheter, men problem låter också fel. Ja, han visar helt enkelt upp vem han är helt och hållet. Starkt jobbat där.

10. Kroatien: Albina – “Tick-tock“

Jag tycker om den här låten, eftersom den är riktigt bra. Jag gillar inte klädseln hon har, men annars var det inget fel alls med bidraget.

Finns inte så mycket mer att skriva om bidraget tycker jag. Det stack inte ut åt något håll eller så, men ändå gillar jag det på något vis och finns i min spellista för 2021 på min Spotify.

11. Belgien: Hooverphonic – “The Wrong Place“

Personligen förstår jag inte vad detta bidrag gör i ESC. Det var verkligen ingenting för mig. Det stack ut åt fel håll tycker jag personligen. Jag förstår inte vad folk ser i bidraget som inte jag själv ser.

Nej, ingenting som föll mig i smaken alls.

12. Israel: Eden Alene – “Set Me Free“

All heder till detta land och till de som är med både i, bakom och framför scenen.

Den här tjejen har ju fått poliseskort både till och arenan och hotellet, på grund av konflikterna i hemlandet Israel. Hon har även fått ha livvakter hela tiden, då hon vistats offentligt. En stor eloge till att ha klarar av det, trots omständigheterna i landet och osäkerhet kring familj, vänner mm.

Nu åter till bidraget. Det här bidraget var ingenting jag tycker om. Jag förstår mig inte på det där, även om det kan vara bra på alla vis. Nej, ingenting för mig. Jag gillar dock det där med hennes hår, det passar in och gör det coolt.

Att hon har värvats till Israels försvarsmakt är också det himla coolt. Vad gjorde hon där? Det är något jag gärna skulle vilja veta.

13. Rumänien: Roxen – “Amensia“

Åter igen ingenting som föll mig i smaken. Jag vet inte vad det är som gör att jag inte gillar detta Är det på grund av hur hon sjunger eller vad hon sjunger? Jag har ingen aning, jag gillar det absolut inte och det är ingenting jag kan göra någonting åt.

Scenkläderna var heller ingenting som föll mig i smaken.

14. Azerbajdzjan: Efendi – “Mata Hari“

Det var svårt att här höra vad hon sjung, allt jag hörde var "Mata Hari". Därefter hörde jag inte så mycket mer av själva bidraget. Förstod inte om hon sjöng på engelska eller något annat språk.

Det måste ha varit dåligt med pengar på klädkontot, eftersom de hade så dåligt med kläder på sig. Jag förstår att det är något som säljer osv, men det är inte snyggt. Bidraget kändes långt och tråkigt, eftersom mycket av vad som sjöngs var just orden "Mata Hari".

Om du undrar vem Mata Hari var, så går det att läsa här.

15: Ukraina: Go_A –“Shum”

Själva musiken och sättet att sjunga på kändes som något till en ritual eller så, när man ska driva ut onda andar, djävulen osv ur kroppen. Jag tycker inte om bidraget alls, även om det var fart på hon som sjunga, angående tempot i sången osv.

Nej, det här är inte i min smak.

16. Malta: Destiny – “Je Me Casse“

Den här sångerskan kan ju sjunga och påminner väldigt mycket om The Mamas i rösten, helt underbar låt och sångerska också för den delen.

Jag tar till mig låten och gillar den verkligen. Mer sådana personer som henne åt folket.

Jag tycker det är illa med allt fetthat och sådant hon fått utstå på grund av hur hon ser ut och vilken typ av kläder hon väljer att ha på sig i sitt framträdande. Jag tycker inte att man ska få hat, hur man än väljer att se ut eller klä sig.

Bidraget har jag lagt in i min spellista för 2021 på Spotify.

Vilka länder gick vidare till lördagens stora final?

Norge, Israel, Ryssland, Azerbajdzjan, Malta, Litauen, Cypern, Sverige, Belgien, Ukraina.

Vilka bidrag gillade du bäst och vilka hade du gärna sett i finalen, om inte din favorit kom med till den stora finalen på lördag?

Gillar

Kommentarer