Melodifestivalen - Vad tyckte jag om finalen

Hallå därute i den berömda holken. Jag har tagit mig tid ikväll att gå in till er här på bloggen, för att ge min syn på kvällens final av Melodifestivalen eller som vi alla brukar fuska med att säga "Mello".

Det som känns lite tråkigt, det är att Christer Björkman nu gjort sin sista tävling. Han har varit en del av detta i 20 år med 115-tv-sända tävlingar, men nu styr han kosan mot USA och Losangelses där han har avtal som kommer att skapa en miljonrullning som gör Melodifestivalen och lönen från SVT till småpotatis i jämförelse. Han kommer nämligen att satsa på en liknande musiktävling där.

Jag tycker också att både Shima Niavarani och Måns Zelmerlöw gjorde ett fantastiskt jobb ikväll. De var riktigt bra, men jag vet ju att båda är riktigt begåvade, så det var ju helt rätt att de skulle leda finalen.

Nu säger vi stort grattis till årets debutant, men också vinnare av Melodifestivalen 2021, nämligen Tusse. Lycka till i Eurovision. Jag håller på dig.

Vad tycker jag om finalen?

Danny  Saucedo

Låt: ”Dandi dansa”

Låtskrivare: Danny Saucedo, Karl-Johan Råsmark

Jag tycker verkligen att Danny var lika bra nu, som första gången jag hörde bidraget. Det var lika välgjort nu, som förra gången. Jag tycker verkligen om den här bidraget och kommer lyssna på det flera gånger framöver.

Borde bidraget ha vunnit? Nja, det var ju bra men inte så bra att det borde ha vunnit. Jag gillar ju bidraget annars

Klara Hammarström

Låt: ”Beat of broken hearts”

Låtskrivare: David Kreuger, Fredrik Kempe, Niklas Carson Mattson, Andreas Wijk

Det här bidraget var lika bra som det var senaste gången jag såg henne i andra chansen. Själva låten står för sig själv och behöver inget stort scenframträdande för att lyfta.

Borde bidraget ha vunnit? Nej, enligt mig så borde det inte vunnit, även om jag gillade refrängen i bidraget och låten i övrigt

Anton Ewald

Låt: ”New religion”

Låtskrivare: Jonas Wallin, Joe Killington, Anton Ewald, Maja Strömstedt (Agneta Sjödin & Niklas Strömstedts dotter)

Han är ju duktiga på att både dansa och sjunga, det är inget snack om saken. Det här bidraget fastnade inte nu heller och gav mig fortfarande ingenting.

Borde bidraget ha vunnit? Nej, det borde inte ha vunnit enligt mig. Jag kände ingenting för bidraget, tyvärr

The  Mamas

Låt: ”In the middle”

Låtskrivare: Emily Falvey, Robin Stjernberg, Jimmy Jansson

Dessa mammor kan ju verkligen sjunga och gör det ju hur bra som helst. Ändå lyfte inte bidraget tycker jag. Det var så platt, att det inte sa någonting. För mig kändes det fortfarande bara som ett bidrag i mängden. Ingenting som stack ut eller så.

Borde bidraget ha vunnit? Nej, det borde det inte ha gjort. Det var starkare bidrag från dessa kvinnor förra året

Paul Rey

Låt: ”The missing piece”

Låtskrivare: Fredrik Sonefors, Laurell Barker, Paul Rey

Bidraget var faktislkt väldigt bra. Det har vuxit sedan jag hörde det första gången. Att han sjunger det till och om sin lilla dotter gör ju inte saken sämre direkt. Bidraget kräver inget större framträdenade på scenen heller, för att lyfta. Det lyfter så bra i sig själv ändå.

Borde bidraget ha vunnit? Jag kan nog tänka mig att bidraget skulle ha gjort sig bra i Eurovision Song Contest. Det är ett bra bidrag absolut, men inte min absoluta favorit

Charlotte Perrelli

Låt: ”Still young”

Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Charlie Gustavsson

Nu har den här kvinnan varit med så många år, att det är dags att lämna över platsen till någon annan. Jag tycker att bidraget var platt, sade ingenting och föll mig fortfarande inte i smaken. Att hon hade en klänning som kostade 30000 kronor var inte heller någonting jag tänkte på. Det såg ut som vilken klänning som helst, varken mer eller mindre.

Borde bidraget ha vunnit? Har inte mycket mer att komma med än ett stort NEJ

Tusse

Låt: ”Voices”

Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Anderz Wrethov

Det här bidraget har liksom allt. Inte nog med Tusses bakgrund och allt han varit med om, så säger ändå bidraget i sig själv en hel massa saker. Jag behöver inte ha ett stort scenframträdande med en massa glitter, glamour och massor av olika saker. Bara själva låten och texten i sig gör att i alla fall jag blir berörd. Att han bara är 19 år gör inte heller det här sämre.

Tusse tycker inte det är okej att bli trackad för att han är svart. Bidraget handlar om att bli accepterad – och för att bemöta den rasism han mött varje dag sedan han kom till Sverige som 7-åring på flykt undan kriget.

Som 7-åring kom han till Sverige 2009 tillsammans med sin moster och andra släktingar efter att först ha tillbringat nästan tre år i ett flyktingläger i Uganda. I tumultet under flykten från krig och oroligheter i Kongo Kinshasa kom han bort från sina föräldrar.

– Jag minns det inte ens men det var mycket rebeller och mycket skjutningar och oroligheter just där vi bodde.

Och pappa och mamma blev kvar?

– Nej, vi tappade bort pappa och mamma i flykten. Vi hamnade på olika... så då var det moster som hittade oss och tog hand om oss.

Tusse flydde kriget i Kongo Kinshasa som 5-åring och hamnade med sin moster och andra släktingar i flyktingläger i Uganda. Han kom som kvotflykting till Sverige och Nora i Västmanland 2009 och bor sedan 2015 hos sin bonusfamilj i Tällberg.

Borde bidraget ha vunnit? Enligt mig var det här bästa bidraget ikväll. Jag liksom älskade det och tycker att det här var en värdig vinnare rakt igenom. Jag älskade bidraget redan första gången jag hörde det i sin deltävling och brukar lyssna på det ibland. Det är ett bidrag som för mig är värdigt att stå på en scen i Eurovision

Alvaro Estrella

Låt: ”Baila baila”

Låtskrivare: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt

Det här bidraget gillar jag väldigt mycket, inte bara framträdandet, utan jag tycker att låten står för sig själv också väldigt mycket. Det är ett trallvänligt och glatt bidrag, som gör att man bara vill dansa och sjunga med. Det som är så bra är ju att "Baila baila" byter just "Dansa dansa".

Borde bidraget ha vunnit? Nej, det borde inte ha vunnit. Även om jag gillar bidraget i sig, så är det ingenting jag tycket platsar i Eurovision

Clara  Klingenström

Låt: ”Behöver inte dig idag”

Låtskrivare: Clara Klingenström, Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias

Medan Charlotte Perrelli har en påkostad klänning för 30000 kronor i sitt nummer, så är denna tjej precis tvärtom och har en klänning för 40 kronor på scenen.

Det är bidraget gillar jag mer och mer efter att ha hört det fler gånger. Det kanske inte hör hemma i melodifestivalsammanhang, men ack vad låten växer och tar sig. Ett bidrag jag inte kan låta bli att gilla. Passar lika bra utan att ha något scenframträdande med dansare, som att lyssnas på via radion.

Claras bidrag handlar om det destruktiva förhållande hon varit en del av. Hon är också öppen med sitt drog- och alkoholmissbruk.

Låten ”Behöver inte dig idag” handlar om att bryta sig loss från en relation, och är inspirerad av Claras egna erfarenheter. En tid innan pappans bortgång hjälpte hennes familj henne att lämna ett destruktivt förhållande som hon hade svårt att ta sig ur på egen hand.

I samband med uppbrottet gjorde Clara även ett annat avgörande livsval genom att sluta använda droger. Hon berättar att hon har haft väldigt mycket ångest, och att fester, alkohol och droger blev ett sätt för henne att självmedicinera.

– När man har sådan ångest att man inte vet vart man ska ta vägen så är det som att man försöker simma till ytan. När det här då fanns tillgängligt för mig så blev det som att: ”okej, fan vad skönt”, jag började slappna av i mitt huvud.

Familjen räddade henne ur destruktivt förhållande när de satte henne på färjan från Stockholm till Visby.

– Jag grät och grät till dess jag hade stora sår under ögonen, berättar hon.

Det är så många som har skrivit och hört av sig till Clara och berättat att de känner igen sig i låten och att den ger dem hopp. Till och med från andra länder, de förstår inte texten men fattar ändå vad det handlar om. Det är starkt.

Borde bidraget ha vunnit? Enligt mig är det ett väldigt starkt bidrag. Att det ändå gick så pass bra för bidraget är jag glad för. Jag tror att låten är för stor för att ha med i Eurovision, så mitt svar blir nej. Det säger för mycket och har mer att ge än den scenen, även om det kanske är en bra början

Eric  Saade

Låt: ”Every minute”

Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Linnea Deb, Joy Deb, Eric Saade

Jag tycker inte att bidraget var någon höjdare, även om jag vet att Eric är bra på att både sjunga och dansa. Nej, enligt mig har det här bidraget inte det som krävs för att få stå på en scen i Eurovision

Borde bidraget ha vunnit? Stort Nej

Dotter

Låt: ”Little tot”

Låtskrivare: Johanna ”Dotter” Jansson, Dino Medanhodzic

Dotter har svår ansträngningsastma, jättemånga olika allergier och kronisk ledvärk. Hon har en spänning i axlarna som hon lidit av sedan hon var barn.

– Jag har en värksjukdom i axlarna som gör att jag alltid är spänd i axlarna, det heter Myofasciellt smärtsyndrom. Så jag kan inte slappna av i axlarna, man måste massera eller stoppa in nålar eller något för att man ska kunna slappna av, berättar hon.

Att stå på scen känner hon ändå är ett av de bättre jobben man kan ha med hennes smärta.

– För man gör det en sådan kort stund. Det är värre som tidigare när jag har jobbat på restaurang och burit mycket grejer och haft så ont att jag inte kan sova på nätterna. Så för mig är det här ett bra sätt att kunna jobba utan att man lider så värst mycket.

Jag tycker att bidraget var fantastiskt bra och att hon sjunger väldigt bra, trots att hon har så himla ont och lider av astma. Om man bortser från att hon har ont och astma, så tycker jag ändå att bidraget har någonting och säger så mycket. Jag tycker jättemycket om låten och den har satt sig fast hos mig. Det behöver inget scenframträdande för att hålla hela vägen, det kan även lyssnas på via radio

Borde bidraget ha vunnit? Det hade kunnat funka i Eurovision, det säger jag ingenting om. Jag hade min favorit i år, så detta bidrag får komma tvåa för mig

Arvingarna

Låt: ”Tänker inte alls gå hem”

Låtskrivare: Stefan Brunzell, Nanne Grönvall, Thomas G:son, Bobby Ljunggren

Jag tycker att bidraget var bra, men inte mycket mer än så. Dessa gubbar brukar kunna leverera bättre bidrag och göra bättre ifrån sig. Detta var inte dåligt, men heller ingenting som säger WOW. Det var inte någonting nytt kändes det som. Inget illa menat, jag tycker om dessa gubbar och lyssnar ibland på deras bidrag. Scenframträdande var helt okej det med.

Borde bidraget ha vunnit? Nej, enligt mig borde det inte ha vunnit. Det var mellanmjölk och jag tror inte de skulle haft en chans i Eurovision.

Gillar

Kommentarer

Blackout
Blackout,

Roligt läsa dina tankar. Grattis till Tusse. ☺️♥️

nouw.com/blackout
mynameisjossan
mynameisjossan,
MariasVardag
MariasVardag,

Tack för bra inlägg och info man inte visste om vissa artister 👌🏼

nouw.com/mariasvardag
mynameisjossan
mynameisjossan,

Nej, man kan omöjligt veta allt om alla 😍

nouw.com/mynameisjossan