Kan innehålla Bisfenoler

Hallå där ute i den berömda holken. Här tipsar jag om någonting jag hittade hos naturskyddsföreningen på Instagram. Om du av någon anledning inte sett detta eller känner till något om detta, så tipsar jag här

VAD HAR ETT KVITTO OCH EN KOSVERVBURK GEMENSAMT?

De är båda vanliga produkter som ofta innehåller de hälsofarliga kemikalierna bisfenol A och S.

Bisfenol A och bisfenol S har tidigare visats vara hormonstörande och kan bidra till fertilitetsproblem, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Nu ser forskarna indikationer på att de dessutom kan skada hjärnan hos vuxna ryggradsdjur.

Det är helt bakvänt att man som konsument inte kan lita på att de produkter vi köper inte innehåller farliga ämnen. Sverige måste därför driva på inom EU så att alla kemikalier undersöks och farliga kemikalier förbjuds snarast.

När en kemikalie förbjuds ersätts den ofta med en annan med samma egenskaper. Ett exempel är just Bisfenol A som förbjöds i kvitton i hela EU 2020, men som ersatts av bisfenol S i stor utsträckning.

Naturskyddsföreningen vill se ett förbud i EU mot alla farliga kemikalier och att ämnen förbjuds gruppvis istället för ett åt gången. Vi arbetar även för att det ska bli krav på innehållsförteckning på förpackningar och samtliga varor – inte bara mat och kosmetika – så att både inköpare till butiker och konsumenter ska kunna göra medvetna val.

Tips till dig som konsument:

🔺 Låt inte barn leka med kvitton.

🔺 Tacka nej till onödiga kvitton. Välj digitala kvitton när det är möjligt.

🔺 Kvitton ska inte läggas i pappersåtervinningen utan i brännbara sopor.

🔺 Köp tetrapack och undvik konservburkar med fet mat (som till exempel kokosmjölk) – om det inte står ”bisfenolfri” på burken. Bisfenoler är fettlösliga så därför läcker plasthöljet inne i konservburken mest till feta livsmedel.

Text och bild lånad hos Naturskyddsföreningen på Instagram

Ta hand om dig och hoppas att du får en fin lördag med allt du tar dig för. Vi hörs snart igen.

  • Viktigt
  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer