Julfrågor med mina svar

Hallå där ute. Jag hittade ett gäng julfrågor hos "Helenas liv på landet blogg" och tänkte dela med mig av mina svar till er.

Let it snow, let it snow, let it snow. Nu kör vi!

När börjar du julpynta samt klä granen? Det är olika från år till år, men någonstans runt första advent i alla fall. När jag bodde hemma kläddes granen alltid dagen före julafton.

Vet du vad du önskar dig i julklapp i år? Jag vet att jag inte önskar mig någonting alls. Jag har det jag behöver och därför önskar jag inte mer.

Bästa julkalender? Lite svårt, eftersom det står mellan klassikern "Sunes Jul" och "Håkan Bråkan Julkalendern", även om jag också tycker om "Mysteriet på Greveholm" och "Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst"

Bästa julfilm? "Tomten är far till alla barnen", "Disneys En Julsaga" och "Polarexpressen".

Vad kan du inte vara utan på julafton? Det har jag ingen riktig koll på faktiskt, om jag ska vara helt ärlig. Gäller det mat, godis, julklappar, familjen eller vad gäller det? Om jag ska tolka fritt, så kan jag inte vara utan familjen.

Ett julpyntat Casino för några år sedan i Sundsvall

Bakar du inför julen? I år ska min pappa och jag i alla fall göra julgodis tillsammans. Om man kallar det bak eller inte, det vet jag faktiskt inte.

Köper du mycket klappar? Nej, det gör jag inte. Det tycker jag inte behövs, om jag ska vara ärlig.

Bästa juldoften? Eftersom jag äter kött, så måste jag säga julskinkan som mamma och pappa fixar dagen innan julafton.

Bästa julgodiset? Knäck, men har inte haft det på några år.

Hur firar du julen? Brukar mest vara med familjen. Förra året var det hemma hos min syster med mamma och pappa, min syster, hennes dotter och sambo. Där var även sambons föräldrar och sambons morbror. I år är det bara mamma, jag och pappa som ska vara hos syrran med sambo och dotter.

Bild från en julmarknad med jobbet för några år sedan

Traditioner innan julen? Julgröt, skinkmacka och en gammal skiva med gosskör hos mina föräldrar dagen innan julafton. Eventuellt någon julfilm att se tillsammans också.

Julmusik? Det kan hända att jag lyssnar då och då, men inte varje dag under december.

Julafton på tv? Klart jag ser Kalle Anka och det där vanliga, innan middagen hos min syster. Det brukar bli efter det. Är man hos någon annan får man ta seden dit man kommer. Att se "Kan du vissla Johanna" är en klassiker och har setts varje år, utom i fjol. Väl hemma hos mina föräldrar efter firandet hos syster, då deras dotter ska sova för natten, så blir det att se "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Tomte? Nix, inte alls. Det var mer när jag och min syster var barn. En gång tyckte mamma och pappa att vi var för gamla för att tro på tomten, men vi blev så besvikna när han inte kom som han brukade. Då fick mamma och pappa skriva en lapp att lägga i brevlådan, så det skulle se ut att vara från tomten. Han hade tydligen varit förkyld och inte kunnat komma. Man gick ju på det och trodde på det också. Innan min syster fick barn, så firades julafton alltid hemma hos våra föräldrar. Då hade pappa en tomteluva på sig och delade ut de paket vi eventuellt fick.

Julmaten? Vad är det med den egentligen? Vad är det man ska svara på angående den?

Bild från en julmarknad med jobbet för några år sedan

Hur brukar din julafton se ut? På julafton innan klockan är 15 och det är dags för Kalle Anka och hans vänner att önska God Jul, så åker vi alltid (jag och mina föräldrar) till grav och minneslund för att tända för de som gått bort. Vi tänder på farfars gravplats, farmors minneslund och även mormors minneslund. Det blir en bit att fara. Hemifrån är det 11 minuter i bil till farfars gravplats (8,6 km) och hemifrån till farmors minneslund i bil är det 20 minuter (11 km). Farfars gravplats ligger på väg till farmors minneslund, så man tar dessa i samma veva. När vi är färdiga där, så åker vi åt andra hållet, förbi där vi bor och vidare mot mormors minneslund. Hemifrån med bil tar det ca 8 minuter till mormors minneslund (3,6 km). Sedan hem, äta någon lunch och sedan se Kalle Anka, "Kan du vissla Johanna" och därefter middag. Sedan en väntan på "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton". Avslutning med att öppna några klappar, sedan se någon film innan dagen avslutas. Alltid samma upplägg vid grav och minneslund dock.

Har ni en vit jul? Det vet jag inte förrän dagen är här. I skrivande stund snöar det i alla fall.

Brukar du ställa ut något till tomten? Det har jag aldrig varit med om att vi gjort någonsin. Det är alltså ingen tradition hos mig.

Skickar du julkort? Brukar göra egna med bilder/bild jag själv har fotat. Det görs då i Photoshop och skickas med appen Riktiga Vykort.

Skulle du tänka dig att åka bort över julen? Förr hade jag aldrig kunnat tänka mig att göra det, men efter att ha firat i Sydafrika över jul och nyår 2016-2017, så kan jag faktiskt tänka mig det igen. Här kan du se inlägget från resan till Sydafrika.

Bild från en julmarknad med jobbet för några år sedan

Negativt med julen? Inte vad jag vet i alla fall eller någonting jag kan komma på såhär.

När är julen slut för dig? Så fort mamma tar bort ljusstakarna som finns hemma i fönstret i deras lägenhet. Hon tycker inte om att ha så mycket julpynt eller gran, sedan jag och min syster blivit vuxna och flyttat ut. Mina föräldrar bor tillsammans och min syster har samma föräldrar som mig.

Längtar du efter julen? Som barn minns jag att jag gjorde. Det var pirr, förväntan och nervositet i väntan på vad man skulle kunna få i julklapp. Man såg ju alla paketen som låg där under granen och bara suckade i väntan på att få öppna. Annars i dagens läge har jag ingen längtan efter julen på något vis. Det känns inte som det gjorde när man var barn tycker jag och den där magin har tyvärr försvunnit.

PS. Bilderna är arkivbilder

#bestofnouw #nouw_blogger #nyttinläggpåbloggen #nyttblogginlägg #personligblogg #personligt #personligtinlägg #personligblog #personligtblogg #personligbloggare #christmastime #christmas #jul #jul2020 #julen2020 #wow #julafton #julpynt #julpynta #nuärdetjulpyntat #julpyntredo #julpynta #julkulor #julkula #marknad #julmarknad #kalleanka #ljusstake #adventsljusstake #adventsstake #adventstid #frågorochsvar #qanda #frågorpådet #frågor #svar #svarpåfråga #bloggplatform #bloggtopplistan #blogg #inlägget #blogginlägg #ettbrablogginlägg #bloggareisverige #bloggare #cool #coolt #jaghardetganskabra #coolt #jagärdenbästa #härligdag #härligkvalité

Gillar

Kommentarer

Blackout
Blackout,

En annan jullista. Roligt. Håller med dig om Kan du vissla Johanna, Karl Bertil och Tomten är far till alla barnen. Fint att ni åker till kyrkogården också. Gillar det. Kram💕

nouw.com/blackout
mynameisjossan
mynameisjossan,

🥰🥰 Att åka till kyrkogården är något vi gör varje år liksom och det är tradition. Har du någonting du gör kring jul varje år?

nouw.com/mynameisjossan
Blackout
Blackout,

Nej, inte direkt. Kalle måste ju ses. Vill gärna besöka kyrkogården med. Tycker det är fint att inte glömma de som gått bort en festdag också.

nouw.com/blackout
Eva i Dalarna
,

Vi får väl hoppas att det kommer en tomte nu när systerdottern blivit större!

mynameisjossan
mynameisjossan,

Det får vi ju hoppas att det gör 🥰

nouw.com/mynameisjossan