Internationella kvinnodagen

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Idag är det internationella kvinnodagen, men det är inte en dag då du ska säga grattis till dina medsystrar eller till oss kvinnor. Dagen handlar faktiskt om att uppmärksamma bristen på jämställdhet och vad vi kan göra för att göra samhället bättre på den punkten.

Sverige ska vara ett jämställt land. I Sverige ska kvinnor och män ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhetsarbetet rör frågor om makt, inflytande, ekonomi, hälsa, utbildning, arbete och fysisk integritet. Så är det absolut inte. Män och kvinnor har inte lika lön för lika arbete. Det är även männen som har den största makten och sitter på den högsta posterna, även om en man och en kvinna presterar lika, så är det ändå mannen som får sitta på den högre posten med högre lön för lika arbete.

Det som vi i Sverige faktiskt kan stoltsera med som är ett steg i rätt riktning, är att vi för första gången 2021 fick vår första kvinnliga statsminister. Ja, det är något att vara stolt över. Nu har Magdalena Andersson varit statsminister i 100 dagar. Det är ju ändå värt någonting tycker jag.

Enligt umo, så tar tjejer oftare ledigt från jobbet eller jobbar deltid, för att ta hand om barn. Det gör att de bland annat får lägre pension än killar. Tjejer gör mer obetalt jobb i hemmet än killar. Obetalt jobb är sånt som att städa, diska och tvätta, alltså sköta hushållssysslorna.

Kvinnor tjänar oftast mindre pengar än män, trots att de gör samma jobb.

Betydligt fler kvinnor än män utsätts för sexuella övergrepp.

För att det ska bli mer jämställt har Sveriges riksdag beslutat att Sverige ska ha en jämställdhetspolitik. Målet för jämställdhetspolitiken är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. I Sverige finns två juridiska kön, kvinna och man. Det är dessa som jämställdhetspolitiken utgår från. Det finns också personer som definierar sig som varken kvinnor eller män eller som är ett annat kön än de som de tilldelades vid födseln.

Varför har vi internationella kvinnodagen?

Internationella kvinnodagen infaller 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin.

Kvinnor tar fortfarande det största ansvaret för hem och barn – ett arbete utan ersättning som ofta leder till att kvinnor arbetar mer deltid och tjänar mindre än männen.

Enligt oxfam.se

Mindre än 22% av världens parlamentsledamöter är kvinnor.

• Kvinnor får i genomsnitt 24% mindre betalt än män för samma typ av jobb, i alla regioner och sektorer.

• Nära två tredjedelar av de 781 miljoner människor i världens icke läs- och skrivkunniga personer är kvinnor, en proportion som varit oförändrad i två decennier.

• I världen finns 153 länder som har lagar som diskriminerar kvinnor ekonomiskt varav 18 länder där män juridiskt kan förhindra sina fruar från att arbeta.

Jag (Josephine) tycker att vi kvinnor över hela världen ska få bestämma över våra egna kroppar, inte bli sexuellt utnyttjade, bortgifta i ung ålder, slippa bli könsstympade, få bestämma själva när vi vill få barn och gifta oss med. Vi borde få bestämma själva själva vad vi vill göra med våra liv, inte bli utnyttjade eller sålda till barnarbete. Vi ska få bestämma själva hur vi vill gå klädda, inte hånas för det, bli förlöjligade eller sexualiserade. Vi ska kunna uttrycka vad vi känner, vad vi tycker och göra vad vi vill utan att bli tystade och inte säga något av rädsla.

Jag tycker också att vi ska få vara kära i vem eller vilken vi vill, även om det är någon av samma kön. Vi kvinnor är inte mannens egendom, där han har rätt att göra vad han vill med oss.

Enligt SCB, har kvinnor högre utbildningsnivå än män. Trots det har kvinnor lägre lön, lägre inkomst och så småningom lägre pension än män. I skolan är kvinnor redan mer stressade än män.

Det finns mycket mer att ta upp, men jag tror jag stannar där. Du förstår nog var jag är på väg i alla fall.

En kvinna är den person som ser sig själv som en sådan, oavsett hon föddes med snippa eller inte.

Jag är feminist och står upp för lika rättigheter för kvinnor, som för män. Jag står upp för lika lön för lika arbete hos båda könen. Jag är själv kvinna, livmoderbärare och vill inte att mina medsystrar där ute ska behöva känna sig otrygga när de går hem ensam om kvällarna. Vi som identifierar oss som kvinnor ska inte behöva vara rädda för att bli våldtagna, på annat vis känna oss otrygga i samhället eller vara rädda för att bli drogade mm på krogen.

Om du som är kvinna, man, icke binär eller vad du nu kan vara, stå upp för kvinnors rättigheter, så att det kan bli ett mer jämställt Sverige för oss alla.

Det måste bli ett mer jämställt Sverige och en mer jämställd värld för våra barn, barnbarn och kommande generationer framåt. Visa att du är en feminist som bryr dig om oss som är livmoderbärare eller anser sig vara kvinna på annat vis. Tack!

Kom ihåg, säg inte grattis till någon kvinna idag. Idag är inte ett tillfälle att säga grattis, om det inte är födelsedag, kvinnan har gjort någonting bra eller annat. Inte på grund av att det är internationella kvinnodagen. Dagen handlar faktiskt om bristen på jämställdhet och vad vi kan göra för att få det mer jämställt.

Hoppas att du får en din dag med allt du tar dig för. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen.

Bilderna har jag lånat hos VectorStock, icjw.org medan viss text är min egen. Den mesta av texten har jag lånat hos SCB, oxfam.se, steinbrenner-nyberg.se, nyheter24.se, jamstalldhetsmyndigheten.se, umo mm.

#8mars #kvinnodagen #internationellakvinnodagen #internationalwomensday #happywomansday #feminism #feminist #feministjavisst #feminisme #feminister #bestofnouw #bestofnouw2022

Gillar