Internationella downs syndromdagen

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Idag är det internationella down syndromdagen. Vilket betyder att du ska rocka sockorna.

Att rocka sockorna är enkelt! Genom att ta på dig olika strumpor hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter.

Så klart att jag (Josephine) rockar mina sockor, eftersom jag har jobbarkompisar med Down syndrom. Down is up 🧦

21 mars har blivit firad som Downs syndrom-dagen sedan 2006 och 2011 deklarerade FN att 21/3 från och med nu är Världsdagen för Downs syndrom (DS). I DS samhället började man fundera på hur man kunde markera dagen. 2013 dök initiativet med att bära omaka sockor upp i USA under namnet ”Rock your socks”. Initiativet spred sig snabbt till en rad olika länder och i 2014 initierade Svenska Downföreningen kampanjen “Rocka dina sockar”. 2015 kom det stora genombrottet i Sverige med draghjälp av Nathea Anemyr, som har en syster med Downs syndrom. Tillsammans rockar vi nu sockorna i större delar av världen för att markera världsdagen för Downs syndrom.

Att det blev just strumpor som symbol för dagen är att de, med lite fantasi, ser ut som kromosomer. Det unika med Downs syndrom är just att kromosomerna förändras och man har 3 kromosomer 21.

Hoppas att du får en fortsatt fin dag och glöm inte att rocka dina sockor, för allas lika värde. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen.

Text: svenskadownföreningen.se, gymnasiesarskola.se alltforforaldrar.se

Gillar