Glöm inte Earth hour

Glöm inte Earth Hour imorgon kväll. Jag ska i alla fall inte glömma den händelsen. Jag kommer att göra alla andra sällskap som verkligen lever för Earth Hour.

Släck under Earth Hour, 30 mars 2019, kl 20:30-21:30

Då infaller Earth Hour i Sverige

Jordtimmen infaller sista lördagen i mars, men får inte krocka med påsk, då infaller Earth Hour lördagen före påskafton. Timmen infaller alltid mellan klockan 20.30 och 21.30, lokal tid.

Så de som hedrar Earth Hour i Sverige stänger av när Finland är klara. När vår timme är över då tänder Storbritannien. Så drar Earth Hour runt klotet under ett dygn.

Det kan du göra under Earth Hour

WWF skriver att vi lever som om vi hade fyra gånger så stora naturresurser som vi faktiskt har och att vår livsstil drabbar både djur och natur.

Att släcka lamporna under en timme räcker inte för att rädda klimatet, men det är en markering att någonting behöver göras.

Kanske upptäcker de som är engagerade i timmen att det är enkelt att dra ut mobilladdaren och släcka ljusen i de rum man inte befinner sig i. Det är i alla fall något som arrangörerna hoppas på.

Räcker det att stänga av tv:n en timme?

Det räcker förstås inte att släcka lite lampor och tända några ljus. Men arrangörerna hävdar att det finns ett symbolvärde att visa att vi är beredda att ta klimathotet på allvar. Och kanske en avstängd timme kan leda till ändrade vanor? Om inte för att sänka elräkningen.

På lördag är det Earth Hour, men redan nu har Earth Week startat i Östergötland. På tisdagen var en turné med länsstyrelsen, länets kommuner och SMHI i Åtvidaberg för att informera om klimatfrågor.

I ett uppblåsbart tält, en så kallad geodome, visas det film.

– Vi berättar om orsakerna till klimatförändringar. Framför allt fokuserat på Sverige, säger meteorologen Sandra Andersson.

Text lånad hos expressen och SVT. Bilder lånade online

  • 130 visningar

Gillar

Kommentarer