Frukostfrallor

I förrgår bestämde jag och pappa att vi skulle baka frukostfrallor. Vad händer då? Jo, deras hushållsmaskin eller vad det heter gick sönder. Det blev inget bak just då. Vi fick då gå på ett lån av min kära syster och hennes sambo. Det gör ingenting, det kommer att bli frallor ändå hoppas jag.

Du behöver: 5dl mjölk, gärna 3% fetthalt. 30g färsk jäst eller 2,5 tsk torrjäst (Använde färsk), ca 12dl vetemjöl, 50g rumstempererat smör, 1,5tsk socker, 1,5 tsk salt

Pensling: Ägg eller vatten

Valfri topping att strö på brödet, så som solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön, havregryn, vallmofrön

Gör såhär: Värm mjölken fingervarm, Blanda alla ingredienser och arbeta i hushållsmaskin eller för hand i minst 10 minuter. Degen ska inte vara för kladdig eller kompakt, en smidig och lättarbetad deg.

Täck bunken med en plastpåse eller bakduk och låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur (som vi gjorde) eller i kylen över natten.

Häll upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela i 12 bitar och forma till runda eller avlånga frallor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 1 timme.

Värm ugnen till 200°C. Pensla försiktigt med ägg eller vatten och strö sedan över önskad topping. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter. Låt de svalna på plåten i 10 minuter, utan att du täcker de med bakduk.

Gillar

Kommentarer