Filmrecension - Prinsessa

Den här filmen jag ska ge er min syn på har jag inte sett sedan den kom ut, 2009. Jag var då för ung, för att förstå den och tyckte då inte att den var särskilt bra. Jag ville aldrig mer se den, som jag resonerade då.

Nu såhär 10 år senare, så kan jag faktiskt se filmens storhet och förstår hur det kan vara att bli utnyttjad, mobbad och utfryst bland vänner. Jag kan förstå den här känslan som Maja i filmen upplever och hur det känns att vara henne, på ett vis jag inte kunde när filmen var ny.

En av de mer populära killarna i skolan med flickvän och så vidare försöker att ha en fasad mot Maja tillsammans med sin flickvän, att inte gilla Maja alls. Men innerst inne känner han tvärtom, de kommer nära varandra och han berättar hemligheter för henne bland annat. Jag förstår också att Maja som inte är van att få sådan uppmärksamhet reagerar först och inte tror att det är sant. Det hon får veta förändrar faktiskt mycket av hur hon ser på den här killen och förstår varför han gjort som han gjort bland annat.

Den där populära killen följer med Maja till Stockholm, när hon ska på en tv-inspelning. Han säger sig ska träffa sin halvbror, men innan dagen är slut så väntar han ändå på Maja i trappuppgången där de ska övernatta. När de kommer hem tillbaka, så vill han inte att Maja ska säga att han var till Stockholm med henne. Hon tror att det är på grund av henne, att han inte vill synas med henne och blir riktigt ledsen. Han kommer hem till henne efter ett tag och berättar någonting för henne, som inte ens hans flickvän fått veta.

Hon som regisserat filmen är hon som även regisserad filmen Hip Hip Hora!, nämligen Teresa Fabik.

Handling:

I en hopplöst bonnig småstad någonstans i Sverige bor Maja, 18 år. Hennes högsta och enda dröm är att bli skådespelare. Hon vill stå i centrum, att alla ska se henne, den vackra människa hon är inuti. Det är bara lite svårt att se. Maja är kraftigt överviktig, klumpig och socialt missanpassad.

Erika Sohlman är 28 år och dokumentärfilmare från Stockholm. När hon träffar på Maja ser hon ett utmärkt tillfälle att skapa tragikomisk underhållning på Majas bekostnad. Lycklig över att äntligen få den uppmärksamhet hon förtjänar, tar Maja tacksamt emot chansen att bli filmad.

Vi får följa Maja och hennes kamp att förverkliga sina drömmar under sista terminen på gymnasiet, delvis filmat genom Erikas dokumentärkamera. Det är en komisk skildring med tragiska inslag. Fördomarna man möts av när man har "fel" utseende. Svårigheterna att hitta en egen identitet mellan en egocentrisk mamma och en likgiltig pappa. Den försiktiga förälskelsen till Alex, en snygg, populär till synes ouppnåelig kille i teatergruppen. Men under en resa till Stockholm får Maja veta att även Alex bär på hemligheter och besvikelser...

Med tiden inser Maja att Erika kanske utnyttjar henne, och hon måste då fråga sig om uppmärksamheten är värd priset. Rollerna blir plötsligt ombytta när Maja inser att Erika behöver henne mer än tvärtom. Hon hittar till slut den styrka och självkänsla som behövs för att verkligen stå i centrum, på sina egna villkor.

Utmärkelser: Filmen nominerades till Guldbagge 2010 i kategorierna Bästa film, Bästa regi och Bästa manus.

Skådisar: Zandra Andersson, Moa Silén, Anastasios Soulis, Maria Lundqvist, Thomas Hedengran, Grete Havnesköld. Fler skådisar kan du se här.

Inspelningsår: 2008 Åldersgräns: Barntillåten Genre: Komedi, Drama Biopremiär: September 2009

  • Filmtips
  • 80 visningar

Gillar

Kommentarer