Favoritserie från 90-talet

Hallå där ute. Har du någonsin funderat på vilken/vilka som var favorit bland serier eller filmer, när du växte upp? Jag har en favorit som min familj lånade från Biblioteket och spelade in på VHS på den tiden. Min pappa visste hur man gjorde det och jag blev överlycklig, eftersom jag kunde titta på serien när jag ville.

Serien jag tänker på är Allis med is. Mormor spelades av Suzanne Reuters mamma Bojan Westin.

Jag tyckte om serien, för att den tilltalade mig och fick mig att må bra. Att se hur Allis bästa vän Ann blir ihjälkörd av en lastbilschaufför, så att Allis blir lämnad ensam var inte så trevligt. Allis bor hos sin mormor och morfar, eftersom hennes föräldrar arbetar utomlands.

Allis vill inte leka med de andra barnen som bor där hennes morföräldrar bor, så hon är ensam. Hon träffar en klasskompis som kallas Sigge som hon blir vän med, eftersom han bor på vägen till skolan. De brukar göra sällskap till och från skolan. Vänskap uppstår och de hittar på saker utanför skolan, fastän klasskompisarna retas och inte gillar att de är vänner. De tror att de är kära i varandra, vilket de naturligtvis inte är. Sigges familj är inte svenskar, men de arbetar i Sverige och kommer från om jag minns rätt Polen.

Allis bästa kompis Ann som blev ihjälkörd av en lastbil

Handling: Skolflickan Allis, döpt efter traktortillverkaren Allis-Chalmers, har förlorat sin bästa vän Ann, som före seriens början oavsiktligt blir ihjälkörd av en lastbilschaufför. Föräldrarna arbetar utomlands, varför Allis får bo i morföräldrarnas hus och tvingas byta skola.

I den nya skolan blir hon retad eftersom hon inte är som de andra barnen, men Allis, som fortfarande sörjer sin vän, vill ändå inte ha några nya vänner. I skolan lär hon känna den polske invandrarpojken Sigge, som inte heller känner sig som de andra.

Allis spelad av Emelie Rosenqvist

Sigge spelad av Tapio Leopold

Det som jag gillade mest med serien var när Allis och Sigge bestämde sig för att göra någonting eget tillsammans inför en julkonsert i skolan. Sigge fick vackra kläder till de båda av sin farmor och så valde de att göra en uppvisning på rullskridskor i de fina kläderna tillsammans. Jag tänkte länge och mycket på det där efteråt, eftersom det var så fint på den tiden.

Jag önskar att det fanns att streama eller se serien någonstans igen, eftersom jag tyckte så mycket om den och vill få chansen att se igen. Jag såg den på öppet arkiv får några år sedan, då den fanns där.

Skådisar:

Allis – Emelie Rosenqvist

Sigge – Tapio Leopold

Mormor – Bojan Westin

Morfar – Olof Thunberg (Greta Thunbergs farfar på riktigt)

Tina – Mira Eklund

Grevinnan – Meta Velander

Fröken – Ingela Sahlin

Professorn – Per Sandberg

Genre: Barn, ungdom Släpptes första gången: SVT 1 14 december 1993 – 18 januari 1994 Avsnitt: 6st Längd: 30 min/avsnitt Språk: Svenska Land: Sverige

Tapio Leopold då och nu. De är rätt lika varandra ändå. Nu jobbar han som manusförfattare

Gillar

Kommentarer