vattenmängden har minskat - tur på 8h

Fritidsbilder, Dagbok, Natur

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Nu känns det att man är hemkommen efter en tur på 8 timmar i både bil och frisk luft, tillsammans med goda vänner.

Det började såhär att min bästa vän ringde mig i helgen som var och frågade om jag hade lust att åka på en utflykt med henne och hennes man. Det blev så att vi bestämde att göra det idag. Vi for iväg vid ca klockan 10 i morse och var hemma igen hos mig vid 17:58. Om man avrundar uppåt, så blev det en tur på 8 timmar. Ja, bortsett från 2 minuter.

Innan vi fortsätter, så vill jag tipsa om att de understrukna orden är klickbara. Det vet du ju redan, men det skadar inte att friska upp minnet.

Se upp för en bildbomb, alltså väldigt mycket bilder i detta inlägg.

Första stoppet på vår resa blev Avholmsberget. Där blev det lunch, eftersom vi alla 3 var hungriga. Jag och min kompis tog en ört-pepparbakad laxfile med sommarpotatissallad, pepparrotskräm och plockade örter. Hennes man tog en hamburgare av något slag, ingen aningen vilken.

Avholmsberget vid Norrdellens norra strand blev 2014 framröstad till Sveriges näst vackraste plats på Sverigesradio.se.

Efter lunchen gick vi ut för att spana in utsikten. Väldigt vacker utsikt, som man även såg från terrassen där vi åt vår lunch.

Utsiktsplatsen är tillgänglig för alla, då en bilväg går upp på berget.

Café och restaurang Avholmsberget serverar fika, lunch och á la carte sommartid.

Det var mellan 23°C och 24°C idag, väldigt skönt och varmt. Ingen jacka behövdes, eftersom det var tillräckligt att gå i t-shirt.

Efter vårt lunchstopp bar det av vidare mot Gröntjärn. Tjärnen ligger 2 mil norr om Ljusdal. Gröntjärn ligger i ett naturreservat som bär spår efter senaste istiden med flera så kallade dödisgropar där Gröntjärn är en av de märkligaste. Ofta ligger åtskilliga meter av de sluttande gruskanterna frilagda, nästan helt utan växtlighet.

Tjärnens turkosgröna färg beror framför allt på grundvattnet. Källvattnet är väldigt rent, med lite partiklar. Det gör att ljusbrytningen sker längre ner vid kiselgyttjan på botten. Kanske även speglingen från den omkringliggande skogen har viss påverkan. Källa: Länsstyrelsen.

Man kan gå runt hela Gröntjärn på en markerad stig som är cirka 1,5 km lång.

Här kan du läsa mer om själva Gröntjärn.

När vi kom fram till tjärnen, då satt det två människor där och åt medhavd matsäck.

Mina vänner hade också med fikakorgen, så det blev att mumsa på en kaka och en bulle där borta. De drack kaffe, men hade med te till mig. Väldigt gulligt, eftersom de vet att jag inte dricker kaffe.

Hörde från en i mitt sällskap att det var en person som badade där i tjärnen. Det skulle jag också ha gjort, om jag haft badkläder med mig. Det hade jag tyvärr inte, eftersom jag inte hade en tanke på att det skulle bli badväder. Jag såg inte när personen badade, hade fullt upp med att fota och se annat.

Någonting att tänka på i dessa bilder. Vattennivån kan skilja 14 meter från högst och lägst. Nu är den som lägst.

Bild från Stråsjö-långtjärn. Där vi var gick det inte att komma så mycket närmre, så att vi kunde se tjärnen bättre. Tyvärr alltså. Den har ingen riktig strand sådär att man kunde gå ut och stå på den, för att se bättre.

Tillbaka vid Gröntjärn igen

På hemvägen stannade vi till vid Hedvigsfors bruk. Himla trevligt ställe, även om det inte längre är något bruk där.

Här kan du läsa om bruket, hur det var på den gamla tiden.

Min väns man sa att detta kallas för skurdamm. Varför visste han inte och inte fick jag reda på något då jag Googlade heller. Om du vet, så får du gärna dela med dig till mig med varför det kallas just skurdamm.

Hedvigsfors herrgård, det är huvudbyggnaden i området.

På hemvägen stannade vi till i Hassela för att köpa glass. En helt perfekt dag, som inte kunnat bli något annat än perfekt i goda vänners sällskap med fint väder och skön värme.

Hoppas att du haft en fin dag och får en lika fin kväll. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen.

Gillar