Kommer den ta över FB och IG?

Annat

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

I förra veckan fick jag reda på av min pappa som kollat runt på Instagram och upptäckte att det finns en social media som i alla fall varken han eller jag visste om.

Den sociala media jag menar heter Vero. Det är alltså en plattform, där ordet Vero betyder sanning på latin. Den beskriver sig själv som en app där du som älskar att dela saker, vill kunna välja vilka du delar det med. Egentligen är hela namnet Vero - True Social, men kort och gott säger man bara Vero.

Jag (Josephine) är inte medlem hos Vero och planerar inte heller att bli, inom den närmaste tiden. Hur jag gör i framtiden, det återstår att se då. Just nu känns det inte som någonting för mig.

Skillnaden mellan Vero och andra sociala medier:

  • Du slipper alla tusentals olika annonser som dyker upp i flödet. Det finns inga annonser som stör, vilket jag (Josephine) personligen tycker är himla bra.
  • Många anser att det inkräktar på privatlivet att sociala medier samlar in information om dig, genom att ta en titt på vilka bilder eller filmer du gillar, vilka inlägg du tittar på, vad du kommenterar hos andra eller själv lägger ut. Detta för att ta fram andra förslag som sajten kan tänka passar dig. Hos Vero samlas ingen sådan information eller data om dig som användare.
  • Vero erbjuder dig på samma sätt som Facebook att gradera alla dina vänner som du har på kontot, så som vän, bekant, nära vän, familjemedlem. På så sätt finns det en större frihet över vilken information du delar med vilka vänner/följare. Du vill ju kunna se dina närmaste vänners inlägg först.
  • Vero erbjuder ett kronologiskt flöde. Det innebär att du kommer att få se inläggen som postas i precis rätt ordning.
  • Du kan själv välja exakt vilka du delar dina uppdateringar med.

Många menar att Vero fungerar som en blandning mellan Instagram och Facebook.

Du kan själv bestämma vad som ska postas via plattformen. Många menar att filmer och länkar är väldigt svåra att posta på Instagram, ibland går det inte alls. Det där har jag (Josephine) inte upplevt, men det kan mycket väl vara så på Instagram, jag har ingen aning. Vero har i alla fall tagit fasta på detta och du kan utföra detta med enkelhet.

Hela designen på plattformen kommer inte med någonting nytänkande, har jag läst. Den påminner starkt om en blandning av andra sociala medier och funktionerna som finns är desamma, även om det finns några skillnader. Designen i sig på inläggen och hemsidan liknar Tumblr, vilket jag (Josephine) är bekant med, efter att ha varit medlem på Tumblr förr.

I dagsläget har Vero inga direkta konkurrenter, vad man kan se. Det är fortfarande SnapChat, Instagram och Facebook som regerar.

Hur tjänar Vevo pengar?

Ett exempel är att Vevo tjänar pengar på sina användare, när man tillexempel delar en låt. Om någon klickar på låten via den sociala plattformen och köper den, så får Vero en viss procentsats.

Det som jag (Josephine) tycker är konstigt, det är att Vero är ansluten till just iTunes, där du kan söka upp låtar, filmer och böcker som du senare kan dela med dina följare. Du kan även köpa det som delas via iTunes. Det vore bättre om Vevo också var ansluten till typ Spotify eller YouTube, så man får välja själv vilket man vill använda sig av. Jag använder ju inte iPhone och kommer därför aldrig skaffa mig ett konto på iTunes.

Det ska också vara möjligt att sälja produkter direkt på plattformen, där Vero kommer ta ut en avgift per sälj.

Är Vero gratis att använda?

I dagsläget är det kostnadsfritt, men det sägs att det kommer kosta att vara medlem i framtiden. Man ska då betala en årsavgift på några ynka dollar. Just nu är appen kostnadsfri att ladda ner och använda.

OBS!! Gällande användarvillkoren som säger att Vero har rätten att använda, modifiera, återskapa och sälja vidare ditt material, utan ersättning. Det inkluderar alltså ditt namn, röst och ansikte. Genom att registrera dig ger du alltså Vero rätten att göra i stort sätt vad de vill med din identitet.

Var kommer Vero ifrån?

Detta är ingen ny app, eftersom den lanserades 2015. Den grundades av miljardären Ayam Hariri, son till Rafic Hariri (tidigare premiärminister i Libanon som mördades 2005).

Vad kan du göra på plattformen?

Du kan välja att posta några olika format. Du kan ge ett film- eller TV-tips, berätta om en bok du läst, dela en länk, ett foto eller en film. Det finns inget traditionellt "text-inlägg" och inte någon storyfunktion.

Det finns även # hashtags.

Du kan som vanligt från alla andra sociala medier gilla och kommentera, men också chatta. Du får även tillgång till att skriva privat (DM) med folk.

Hur tar jag bort mitt konto hos Vero?

Det finns ingen inbyggd metod i appen för att göra det. Du måste skicka in en supportförfrågan till Vero och förklara varför du vill att alla dina data ska raderas. Krångligt, men så är det. Ditt konto förblir aktivt tills Vero Support läser din begäran och bearbetar den. Det kan ta mer än en vecka för ditt konto att stängas och din data raderas. När detta är gjort kan du inte ångra dig och ta tillbaka raderat konto och raderad data.

Hoppas att du fått lite mer inblick över den här social plattformen. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen.

P.S Texterna är lånade Online, medan vissa texter är min egen. På de texter jag lånat online är vissa ord omformulerade av mig, så att låter bättre i den text jag skriver här i bloggen.

#bestofnouw #nouw_blogger #nyttinlägg #nyttinläggpåbloggen #nyttblogginlägg #personligblogg #personligt #personligblog #personligblogg #personligblogger #personligbloggare #bloggplatform #bloggtopplistan #blogg #inlägget #blogginlägg #ettbrablogginlägg #bloggareisverige #bloggare #cool #coolt #jaghardetganskabra #jagärdenbästa #listor #lista #blogglistor #blogglista #bestofnouw2022 #svenskbloggare

  • Postad i: Annat

Gillar