Fjärde dosen bokad

Viktigt

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Igår bokade jag min fjärde dos vaccin mot Corona (Covid-19). Det var så att min mamma läste Sundsvalls tidning och upptäckte att man kan boka tid nu för en fjärde dos vaccin, om man är 18 år eller äldre. En ny dos vaccin mot covid-19 kommer att erbjudas till alla över 18 år i Västernorrland. Det meddelade regionen under fredagsmorgonen.

Sagt och gjort, det var bara för mig och mina föräldrar att boka tid. Från och med 1 september finns det tider att boka. Det finns inga tider att boka innan dess. Man kan boka tider nu, men får ingen före 1 september. Jag hoppas att du förstår hur jag menar.

9/9 har jag min tid bokad. Jag ska till Cupolen i Birsta, när det är dags för mig att ta min spruta. Det är tur att jag har ett bedövningsplåster med Emla kvar, som jag kan använda inför besöket. Det känns tryggare för mig på det viset.

Förr var det bara personer från 65 års ålder, personer som bor på särskilt boende för äldre eller har hemtjänst eller hemsjukvård – samt alla från 18 år som tillhör en riskgrupp som rekommenderas att ta en fjärde dos vaccin. Nu erbjuds alla i Västernorrland från 18 år att ta det nya vaccinet.

Det vaccin som finns i Sverige just nu är Comirnaty från Pfizer/BioNTech, Spikevax från Moderna Nuvaxovid från Novavax. Vilket jag kommer få, det vet jag inte ännu. Det återstår att se. Senast var det Pfizer jag fick, men det går att blanda olika vaccinsorter med varandra. Det spelar ingen roll vilket märke jag får på vaccin denna gång.

När det är din tur att få boka en tid, tveka inte. Studier har visat att covid-19-vaccinens skyddseffekt avtar med tiden. Därför är vaccinering med en andra påfyllnadsdos, det vill säga en fjärde vaccindos att rekommendera. Du kan ta fjärde dosen tre månader efter dos 3.

Hoppas att du får en fin dag med allt du tar dig för. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen.

Gillar