Besökt fyren idag

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig. Trött i hjärnan är jag nog lite, men det gör nog ingenting anser jag.

Innan vi börjar, så vill jag bara passa på att göra dig uppmärksam med att de understrukna orden är klickbara.

Det började med att jag sa till mina föräldrar för ett tag sedan att jag skulle vilja åka till Skagsudde och Skeppsmalen, där fyren finns. Jag minns inte senast jag var där, men där har jag varit förr i alla fall.

Skagsudde är en fyrplats och lotsstation för hamnarna i Örnsköldsvik och Husum, belägen intill Skeppsmalns fiskeläge. Fyren byggdes 1957 och består av ett vitt torn med rött band samt ett lotshus ihopbyggt med tornet. Sjöfartsverket äger båda byggnaderna.

Fyren på Skagsudde ersatte Skags fyr från 1871 som var placerad på ön Gråklubben, cirka tre kilometer nordost om nuvarande plats, och som var av heidenstamtyp. Skags fyr monterades ned och lades i förråd men uppfördes på nytt 1971 vid Jävre i Piteå kommun. En modell av Skags fyr står framför den nya fyren.

Fyra personer som åker vattenskoter

Vi hade med oss smörgåsar, kaffe (jag dricker inte det), läsk och chokladmuffins, samt drickyoghurt.

På hemvägen stannade vi för att äta middag på Hotell Högakusten. Jag tog en Fjällröding från Jämtland. Serveras med dillslungad färskpotatis, sugarsnaps, vårlök, rädisor, bakad gulbeta, citron - & fläderkräm, pressgurka, brynt smör & dillolja. Riktigt gott. Vill du ha koll på menyn, så finns den här.

Här är någon bild från Högakustenbron. Den har även namnet Vedabron, men är känd som Högakustenbron. Jag sa i alla fall Vedabron som barn.

Det säljs också hantvekssaker där, gammaldags godis, smycken och så vidare. Det finns även en lekpark för barnen där intill hotellet, samt en discgolfbana.

Hoppas att du haft en fin dag med allt du tagit dig för och får en fortsatt fin ikväll. Ta hand om dig, så hörs vi snart igen.

P.S Texen om fyren är lånad hos Wikipedia

Gillar