Var det bara tomma löften?

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

En sak som stör mig är att jag läst att Kolmåden den 9 mars lovade inga fler delfinshower! Kolmården ska stänga sitt delfinarium och i stället fokusera mer på att skydda hotade djurarter. Där lät det väldigt bra, men det som kommer efter gör mig arg.

Idag såg jag en person på instagram som skrev om att hen och familjen varit på delfinshow på Kolmården. Jag är fly förbannad. Ja, inte på hen och familjen, men på själva Kolmården som fortsätter ha detta delfinarium och dessa hemska delfinshower.

Den 4 juli fick Kolmården en anmälan på sig angående deras delfinarium. Du kan läsa om det här.

Jag kan säga att jag var dum och följde med familjen på denna delfinshow när jag var till Kolmården för många år sedan, år 2004. Jag var även en gång till Singapore och såg en delfinshow. Nej, aldrig mer säger jag. Det är ett himla stort lidande för delfinerna som inte mår bra av detta. Vi alla måste se till att dessa shower får ett slut, en gång för alla.

Enligt djurens rätt är det bevisat att havslevande däggdjur som valar, tumlare och delfiner uppvisar en hög grad av självmedvetenhet och intelligens. Begränsade utrymmen och otillräcklig stimulans på delfinarier leder till stress och stereotypa beteenden som att exempelvis slå huvudet mot, eller bita i poolväggen.

Detta har jag skrivit om på min blogg en gång, men det tål att upprepas.

Den genomsnittliga delfinbassängen är mindre än 200 000 gånger delfinens naturliga miljö. Instängda och fulla av klor – dessa små bassänger kommer inte ens i närheten av omväxlingen i världens hav och kuster.

Besök på en delfinshow är den tredje vanligaste turistaktiviteten med vilda djur.

En sorgsen föreställning

Förnedrande tricks som delfiner utför under föreställningen är bland annat:

  • Dra sina tränare genom vattnet med fenorna
  • Låta tränarna “surfa” på deras ryggar
  • Fösa tränarna genom vattnet med hjälp av sina nosar
  • Hoppa upp ur vattnet och snurra runt i cirklar
  • Ha på sig hatt och gigantiska glasögon
  • Alla dessa konster utförs till musik som kan nå samma volym som en rockkonsert (110 dB).

    Stressen av att fångas i det vilda kan bli ödesdiger för delfinerna. Flasknosdelfiners dödlighet är sex gånger högre strax efter att de fångats från havet. Många anläggningar rättfärdigar uppfödning genom att felaktigt hävda att de arbetar för bevarande. I verkligheten är aveln bara ett sätt att få fram mer djur som kan utnyttjas som turistunderhållning. Så få som 5-10% av delfinarierna och djurparkerna engagerar sig på riktigt i artbevarande och de använder bara en liten del av inkomsterna till detta, ofta mindre än 1%.

    Sorgligt nog skulle de flesta delfiner i fångenskap inte överleva att släppas tillbaka ut i havet.

Var det bara tomma ord från Kolmården, att lägga ner deras delfinarium? Jag vet inte, men jag hoppas verkligen att det kommer att läggas ner. Detta är inte humant mot djuren som verkligen lider i det tysta. De kan inte föra sin egen talan. Jag blir så förbannad, att jag inte finner ord. Har vi inte, 2022 kommit längre och vet bättre i den här frågan? Jag tror inte det ärligt talat, men jag hoppas på en bättring inom en snar framtid. Inte bara för delfinerna på Kolmården, utan för alla delfinarium världen över.

Gillar