Utflykt på Öland

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läger är fint med dig, vilket det är med mig. Idag har jag varit till Ölands södra udde, för att besöka fyren Långe Jan eller Tall John som den heter på engelska.

Här på Öland där jag varit har det varit så varmt som 19°C.

De understrukna orden är klickbara, så att du vet.

Här är några bilder jag fotade både vid fyren och i närheten.

Till lunch blev det att äta på Fågel Blå som ligger i anslutning till fyren. Jag tog det jag alltid brukar ta när jag är här. Varmrökt lax med dill- och smörslungad färskpotatis med romsås. Riktigt gott denna gång. Det var absolut inte fel val av mig.

Svavelticka (Laetiporus sulphureus). Den unga svaveltickan är orangegul i färgen men bleknar och blir gråvit med tiden. Liksom andra tickor är den en parasit som växer på trädstammar, framförallt ek. Ibland dyker tickan också upp på fruktträd, som på det här körsbärsträdet till exempel. Svampen växer fram under försommaren men finns kvar inne i trädet året om. På sikt kan den förorsaka skada på värdträdet som mörknar på insidan.

Selma Lagerlöf skrev en bok som heter "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Boken handlar om den skånske bondpojken Nils Holgersson som är en riktig odåga. Han är ju dum mot gårdens djur. Som straff för sina elakheter förtrollas han av hustomten till en liten pyssling. Nils hamnar på tamgåsen Mårtens rygg tillsammans med vildgässen, som är på väg till sommarvistet i Lappland.

Den här boken eller sagan har jag aldrig läst, men jag kanske borde göra det? Har du läst den eller fått den läst för dig som barn?

Efter lunchen blev det att åka iväg mot Ottenby lund, för att gå till ett fågeltorn. Det var en lättsam promenad som inte alls tog lång tid.

Jag gick inte upp till toppen i fågeltornet, men det gjorde ju ingenting. Jag såg det jag såg, men det var nog inte mer att se längre upp i tornet heller.

Är det korna som gjort dessa gropar? Kor = Kossor

Här är fågeltornet. Bilden blev en aning sned när jag fotade med mobilen.

Bilder med utsikt över Schäferiängarna

Det är fågelskydd här, så man får bara beträda vandringsleder mellan 1/4-31/8.

På vägen som leder till och från fyren är det mycket kor i rörelse på vägen där man åker med bil, cykel mm. Man får ta sig fram försiktigt. Korna brukar vara så snälla att flytta på sig när man åker förbi. De är vana vid trafik och folk i rörelse.

Gillar