Du som gillar Melodifestivalen #3

Melodifestivalen

Hallå där i holken!

Vilka är det som kommer att tävla i den tredje deltävlingen av melodifestivalen nästa år? Svaret får du här under.

Faith Kakembo kommer från Jönköping. Hon hittar inspirationen hos bland andra Lauryn Hill och har tidigare köat bakom andra artister i P4 Nästa. Hon har även själv tävlat i P4 Nästa, där hon slutade på en tredje plats med låten "Through Fire And Rain".

Hon jobbar som narkossköterska, när hon inte sjunger. Hon började sin musikaliska bana med att sjunga i olika körer i kyrkor, och även i andra sammanhang.

Faith beskriver sin musikstil som soul, gospel och jazz. Framförallt var det gospeln hon fastnade för eftersom det är där som hon får möjligheten att utvecklas och växa på många olika plan. Inspirationen kommer också från fyra kvinnliga förebilder som hon har: Whitney, Lauren Hill, Rachelle Ferrell och India Arie. Hon utvecklar sina val så här:

– Lauren Hill för sin otroliga känsla och rytm, Rachelle Ferrell som jag tycker är en otrolig jazzsångerska! Och inte minst India Arie som har en förmåga att skriva fantastiska texter och leverera dessa med sådan känsla att man bara ryser!, säger Faith och tillägger följande om Whitney:

– Hon är helt fantastisk. Love her!

Faith är mest stolt över att hon fick äran att sjunga för sin man på deras bröllop, svårt att slå den sångupplevelsen!

Nästa år, 2020 är det första gången hon tävlar i melodifestivalen.

Låten från P4 Nästa, kan du lyssna på här.

Amanda Aasa heter egentligen Sigrid Amanda Evangelina Aasa Dernbrant. Hon är född 14 oktober 1996.

Efter kort medverkan i Idol 2014 kontrakterades Amanda av skivbolaget Dreamhill och gav ut debutsingeln "Wrong Chemistry", singeln klättrade till topp tio på den virala topplistan i Sverige, och utmanade på Svensktoppen.

Amanda turnerade efter släppet och spelade som förband till Miss Li. Efter att kontraktet med Dreamhill avslutats tog hon en paus från artistkarriären för att utbilda sig till låtskrivare och producent på Musikmakarna.

År 2018 vann hon distriktsfinalen i P4 Nästa Halland, och 2019 deltog hon i P4 Nästas riksfinal, där hon representerade P4 Västernorrland med låten "Gå hem". Bidraget slutade på en andraplats efter vinnaren Tim Lööv.

Juryn valde att ge startplats i Melodifestivalen 2020 till Aasa med motiveringen:

“Med ett personligt uttryck och en självklar plats i det musikaliska landskapet 2020 har P4 Nästas jury beslutat att erbjuda platsen i Melodifestivalen 2020 till: Amanda Aasa.

Du kan lyssna på låten "Wrong Chemistry" här. Du kan lyssna på låten "Gå hem" här. Du kan läsa mer om Amanda här.

Albin Johnsén är född 22 juli 1989. Han är mer känd under artistnamnet Albin. Han är en svensk artist, rappare och låtskrivare.

Under 2014 slog han igenom med låten "Din soldat" som gästades av sångerskan Kristin Amparo. Låten är skriven tillsammans med Mattias Andréasson (artistnamn DMA). Låten har spelats av flera stora radiokanaler och har även toppat Spotify, Itunes och den officiella Sverigetopplistan. På endast två månader sålde låten "Din soldat" platina och låten har (i juni 2017) streamats över 40 miljoner gånger på Spotify. "Din soldat" är den låt som sålde bäst av alla svenska artister år 2014 (i februari 2015). Albin har även skrivit låtar till andra artister och till Melodifestivalen.

Albin tävlade tillsammans med Mattias Andréasson i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2016 med låten Rik. De gick till andra chansen i Halmstad men åkte där ut mot Boris René.

Du kan läsa mer om Albin här.

Drängarna är en svensk musikgrupp (dansmusik) som grundades 1995 i Göteborg. Ursprungligen bestod gruppen av nuvarande medlemmar samt "Peter i Österöd" (Peter Simson, då Dahlqvist) och "Lasse i Torp" (Lars McLachlan).

"Vill du bli min fru" blev en stor succé 1995. Singeln sålde cirka 35 000 exemplar och albumet "I Afton Logdans" cirka 100 000. Andra populära stycken var bland annat "Kung över ängarna", "Du käre lille snickerbo", "Jösses Lilla Flicka" och "Raggaren".

Drängarna fälldes i det första fall av låtstöld som prövats i svensk domstol. Målet gällde bandets största hit "Vill du bli min fru", där Högsta Domstolen 2002 slog fast att en åtta takter lång fiolslinga var plagierad från 70-talsgruppen Landslagets "Tala om vart du ska resa". Landslagets skivbolag EMI stämde Drängarnas skivbolag Regatta, som tvingades betala 65 000 kronor i skadestånd och 153 000 kronor i rättegångskostnader. Professorn i musikvetenskap Bengt Edlund kritiserade domen i sin bok "Riff inför rätta": han menar att grundförutsättningen för åtalet om plagiat borde ha underkänts eftersom det inte fanns konkreta bevis utan bara tyckande.

Nuvarande medlemmar:

"Sunna-Robert" (Robert Åhlin) – sång, fiol (1995–idag)

"Olav i Fossen" (Olav Fossheim) – sång, dragspel (1995–idag)

"Starke Mange" (Magnus Olsson) – sång, gitarr (2012–idag)

"Trygga Räkan" (Anders Wigelius) - sång, trummor (2019-idag)

Tidigare medlemmar:

"Peter i Österöd" (Peter Simson, tidigare Dahlqvist) – sång (1995–1997)

"Lasse i Torp" (Lars McLachlan) – fiol (1995–2003)

"Johan i Backen" (Johan Sahlén) – sång (1997–2012)

Du kan läsa mer om Drängarna här. Deras hemsida hittar du här.

Mariette Petra Carola Hansson, bättre känd under sitt artistnamn Mariette (tidigare MaryJet). Hon är född 23 januari 1983.

År 2009 deltog hon i TV4:s program Idol 2009. Genom att delta i auditionsuttagningen i Malmö tog hon sig vidare till slutaudition i Stockholm. Mariette gick vidare till de direktsända fredagsfinalerna och slutade på fjärde plats.

Hon har tävlat i melodifestivalen 3 gånger tidigare.

2015 med låten "Don’t Stop Believing" (skriven av Linda "Miss Li" Karlsson och Sonny Gustafsson) under artistnamnet Mariette. Hon deltog i den andra deltävlingen i Malmö. Hon gick vidare till finalen i Friends Arena i Solna och slutade där på tredje plats.

2017 tävlade hon med med låten "A Million Years" (skriven av Thomas G:son, Johanna Jansson, Peter Boström, Jenny Hansson och Mariette själv). Hon deltog i den andra deltävlingen i Malmö där hon tog sig direkt till final och slutade på fjärde plats.

2018 tävlade hon med låten "For You" (skriven av Jörgen Elofsson). Hon deltog i den fjärde deltävlingen i Örnsköldsvik, där hon tog sig till final och slutade på en femte plats.

Nästa år, 2020 är det åter dags för Mariette att delta i tävlingen.

Du kan läsa mer om Mariette här.

Anis don Demina är född 25 april 1993. Han är en svensk DJ, sångare, YouTuber och musiker. Han har varit DJ på klubbar som Movida i Dubai och Cirque Le Soir i London.

Han deltog i Melodifestivalen 2018 då han spelade saxofon till Samir & Viktors låt Shuffla.

Han deltog även i årets melodifestival 2019, tillsammans med Zeana och låten "Mina bränder". Duon framförde låten i den första deltävlingen i Göteborg och kom på femte plats.

Han växte mycket snabbt på YouTube efter sina videor angående Joakim Lundell.

Anis gör en av de svenska rösterna till den amerikanska filmen Lejonkungen från 2019. Han gör rösten till en av hyenorna.

Du kan läsa mer om Anis här.

Mohombi Nzasi Moupondo, artistnamn Mohombi. Han är född 17 oktober 1986. Han är en kongolesisk-svensk singer-songwriter och dansare.

Mohomni växte upp med 14 syskon. Hans far är kongolesisk och han mor är svenska.

Han talar både svenska, franska, engelska, swahili, lingala och spanska.

Tidigare var han med i musikgruppen Group Avalon med sin bror Djo Moupondo, men slog som soloartist igenom med låten Bumpy Ride varpå han gjorde TV-debut i Sverige på Sommarkrysset i TV4 2010.

2014 samarbetade han med Shaggy på titeln "I Need Your Love" med Costi och Faydee med en internationell turné.

2016 vann han en Grammy Award för sin medverkan i Pitbulls album Dale i kategorin: Best Latin Rock Urban or Alternative Album.

2017 samarbetade han med Arash på skivan "It Was".

2018 är Mohombi ambassadör till FN: s organisation i FN:s världsmatprogram.

Han deltog i Melodifestivalen 2019 med låten "Hello" i första deltävlingen där han tog sig till final och slutade på en femteplats. Han flyttade då till Sverige, efter att ha bott i Kongo i 3 år.

Du kan läsa mer om Mohombi här.

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229

YouTube