Du kan få leukemi av detta

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig.

Här kommer något chockerande som jag hittat. Du behöver verkligen ta detta till dig och sluta dricka Trocadero.

2006 blev det stora skandaler när det blev känt att kombinationen av natriumbensoat (E211) som är ett konserveringsmedel som användes i tusentals läskedrycker i kombination med askorbinsyra (E300) kunde bilda giftet bensen☠️.

Bensenmolekylerna är mycket små och tränger lätt in i blodbanor och lungor och skadar cellernas arvsmassa även i små doser. Bensen orsakar leukemi och ämnet är därför klassat som humancancerogent. För bensen liksom för andra cancerogena ämnen finns inga säkra undre gränser. Det gäller därför att minska exponeringen så mycket som möjligt. Gränsvärdet för bensen i dricksvatten i Europa är 1 ug (mikrogram) per liter.

Det riktigt sjuka är att man redan 1993 rapporterade om bildningen av bensen genom kombinationen av natriumbensoat och askorbinsyra i en vetenskaplig artikel i den ledande livsmedelskemiska tidskriften ”Journal of agricultural and food chemistry”. Det var för snart 30 år sedan. De stora dryckesbolagen som Coca-Cola städade upp runt 2006 när media upptäckte frågan och bolagen hotades av stora stämningar.

Text och bild lånad hos johannescullberg på Instagram.

  • Viktigt
  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer