Boktips - Berätta aldrig det här

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig, förutom att jag är lite förkyld,

Nu tänker jag ge dig tips på en bra bok. Jag blev berörd under hela tiden jag läste boken. Jag kunde inte lägga den ifrån mig. Jag grät inte, men jag kände någonting inom mig. Någonting jag inte brukar känna alltså eller vill känna rättare sagt. Jag var så arg och förbannad på det jag läste. Att det hänt på riktigt, det är någonting riktigt hemskt och någonting som tyvärr folk får uppleva även i nutid.

Hur kan man bara som pappa lämna sin lilla bäbis tillsammans med mamman och säga att man behöver "andas" medan man drar iväg några veckor på semester ute i Europa? Jag förstår inte hur man tänker då, varför man ens tänker i de banorna. Vill man inte vara hemma med familjen och ta vara på den där bäbistiden?

Varför slår man sitt barn över rumpan och gör illa? När barnet sedan som vuxen tar upp och vill veta varför, så säger pappan att det aldrig hänt.

Hur kan en mamma bara ta livet av sig och skylla allt på sitt barn? Hur kan hon bland annat skriva i avskedsbrevet "Nu fick som du ville"? Varför ska barnet behöva känna skuld och skam över att inte ha agerat annorlunda? Ska barnet även om det är vuxet behöva känna skuld, skam och ta på sig hela ansvaret över det som hänt? Jag tycker inte det, men det är lätt att säga. Sorgen och saknaden finns alltid där, som en ständig påminnelse om att man kunnat agera annorlunda, gjort någonting mer.

Jag blir så berörd ända in i hjärtat. Stackars Frida, stackars Frida Boisen som den här boken handlar om. Hon har inte haft ett lätt liv någonstans, inte alls lätt på något vis. Boken berör, sätter sig fast och gör att man börjar tänka. Man börjar tänka på sin egen uppväxt, i alla fall gör jag det. Min uppväxt har varit kantad av närhet, kärlek, umgänge och en familj som funnits där hela tiden.

Fridas mamma kämpade så gott hon kunde, när pappan träffade en annan och stack iväg med henne. Hon kämpade för att ge Frida någon slags trygg tillvaro, någon slags trygg punkt i livet. Även om Frida träffade sin pappa så var det inte något bra liv hon hade när hon var hemma hos honom och hans nya kärlek.

Den här boken behöver läsas, den behöver finnas. Det är starkt att Frida har kunnat berätta sin historia, få folk att känna igen sig och känna "Du är inte ensam". Våga berätta, det finns hjälp att få när man mår som sämst och bara tycker att man ser en ända utväg.

När Fridas pappa fick reda på det hemska som hänt mamman, så sa han åt henne "Berätta aldrig det här". Det är starkt, hemskt och ändå bra att Frida vågar berätta sin historia, utifrån sitt eget perspektiv. Om det kan hjälpa, om så bara någon är det värst det alla gånger.

Boken är tung, sorgligt och jobbig att läsa utifrån vad den tar upp för typ av händelser. Den är även gripande och stark känslomässigt. Den behöver läsas i fysisk form eller lyssnas på som ljudbok.

Handling: Medieprofilen Frida Boisen har aldrig sagt ett ord om den hemlighet som genomsyrat så många år av hennes liv med skuldkänslor. I romanform berättar hon nu sin historia.

Det är mors dag och Frida har glömt att skicka blommor till sin mamma Rosita. När hon även missar moderns telefonsamtal har hon ingen aning om att katastrofen är ett faktum. Dagen efter kommer beskedet att Rosita har hittats död. Men det är när Frida upptäcker hennes sista hälsning som världen fullkomligt rämnar.

Berätta aldrig det här är en gripande självbiografisk roman om en skavande mor-dotter-relation som utmynnar i en tragedi. På ett lika litterärt som lättillgängligt språk navigerar författaren genom då- och nutid, och kombinerar bottenlöst mörker med rak humor och oförställd öppenhet i sin strävan att bryta rådande tabun.

Vill du inte läsa boken i fysisk form, så finns den även som ljudbok hos bookbeat, nextory och storytel med Frida själv som uppläsare. Den finns också som E-bok, pocket och Mp3 på cd.

Längd på ljudbok: 10h, 5 min Utgiven: 2020-09-21 Antal sidor: 377st, utan extra kapitel. 433st med extra kapitel.

De där 12 extra kapitlen jag har i min bok gör varken till eller från vad gäller boken som helhet. De utgår från hur det var när mamman växte upp och hur hon träffade pappan. Det tas även upp lite vad som hände mellan dem, från att de träffades till att Frida föddes.

Du kan läsa ett smakprov här hos Adlibris.

#bestofnouw #bestofnouw2022 #boktips #boktipset #dagensboktips

Gillar