Barbro Svenssons älskade Järvsö

Hallå där i holken. Nu är det så att jag har varit borta från bloggen för länge känner ju jag. Ingenting att göra någonting åt, är man trött och slut, så är man.

Nu tänkte jag börja med att delge er min resrutt med min bästa vän. Vi spenderade en natt i Järvsö, för att fira att vi varit vänner i 20 år.

Det började med att min pappa skjutsade mig hem till min bästa vän i torsdags, för att vi tänkte ge oss av vid ca 10-tiden.

Till att börja med, så åkte vi genom Sidsjön, Matfors, Hassela, Dellensjöarna, Delsbo mm och kom fram i Järvsö.

När vi kom fram, så stannade vi till vid Brostugan , för att äta en varsin smörgås och ta en godbit till fika efteråt. Det luktade nybakat i hela stugan, då man kom in där. Jag tog en smörgås med brie och salami, samt en biskvi och en kopp te.

När vi var klara där, så drog vi till Järvsö kyrkogård. Jag ville så gärna se gravplatsen där Barbro "Lill-Babs" Svensson ligger med sin mamma Brita.

Därefter drog vi till Järvzoo, för att checka in på varghotellet. Vi var de enda som bodde på hotellet under vår natt. Vi fick ha hela stället för oss själva, vilket var rent ut sagt lyx utöver det vanliga.

Tyvärr fick vi dela säng. Det var mindre lyckat, eftersom jag så fort någon jag delar säng med rör på sig eller vänder sig i sängen så brukar jag fråga "Vad är det?", "Vad gör du?" eller "Var ska du?". Jag hade förvarnat min vän om att jag brukar göra så, då jag sover tillsammans med någon sådär. Hon hade varit så orolig att hon skulle väcka mig under natten. Hon sa att det lät som om jag svarade när jag hade frågat henne under natten liksom, men det har jag inget minne av alls.

När vi hade kommit till hotellrummet och tagit in vår packning, så gick vi en sväng i parken.

Berguv

Utsikt från Järvzoo

Lappugglor

Hornuggla

Rådjur

Vargar

Middagen för att riktigt fira våra 20 år som vänner intog vi på Bergshotellet som ligger granne med Järvzoo. Min kompis tog vitlöksbröd till förrätt, medan jag tog 10st marinerade mammutoliver. Jag fick fler än 10st, vet dock inte varför. Vi smakade av varandra och de där vitlöksbröden var hur goda som helst.

Till varmrätt tog jag Cotoletta croccante. Mörad kotlett av svensk rapsgris paneras och steks frasig. Serverad med aprikoser, bondbönor, friterad kapris, vispat brynt smör med citron samt rostad nypotatis. Till det drack jag en Kullamust med Äpple & Hallon och lite mynta.

Ingen av oss orkade någon efterrätt, så vi hoppade över den och var på hotellrummet på Varghotellet resten av kvällen. Vi såg lite tv, medan min kompis drack kaffe och jag te.

Vi såg också vargarna som lekte och höll på utanför fönstret till hotellrummet. Det var riktigt häftigt vill jag lova. En del av vargarna sprang bara omkring och jagade varandra.

Frukosten åt vi på Bergshotellet. Det var en vanlig frukost helt enkelt, varken mer eller mindre. Det fanns gröt, filmjölk, pålägg, äggröra och bacon, smörgåsar, juice, grönsaker, parmaskinka, pannkakor, Nutella, kaffe, te, bröd, stekt Sibyllakorv, kokt ägg mm. Inte helt olikt en hotellfrukost kan jag säga. Det jag tog var faktiskt gott och ätbart, man slapp gå därifrån hungrig.

Efter frukosten gjorde vi oss i ordning, för att checka ut från varghotellet, lämna tillbaka nyckeln och så vidare. Därefter gick vi en vända i parken igen. Lägger inte ut bilder på det igen, eftersom ni sett förut. Det var många fler djur i parken, än vad jag lägger ut bilder på här i bloggen.

Vi såg när det spelades in för serien Wild Kids i renhägnet på Järvzoo. Renarna var så snälla, att de inte brydde sig. Blev renarna för närgångna och för nyfikna, fick en av parkens personal mota bort dem.

Efter att vi gått ännu en runda i parken, för att se alla djuren igen, så åkte vi vidare mot något som heter Anders-Pers fikabod. Både jag och min kompis blev positivt överraskade och tyckte det var hur mysigt som helst där inne i boden.

Ingen av oss handlade någonting av det som fanns att köpa i butiken de hade, vi stannade bara för att fika.

När vi kände oss klara, så drog vi vidare mot Stenegård. Där gick vi för att titta i de olika husen med affärer och så vidare som fanns. Ett ställe som min kompis ville titta in i var Lill-Babs museum. Varken jag eller min kompis tycker det var så mycket att se, det var ganska lite saker från hennes tid som fanns där. Ja, det fanns ju ganska mycket ändå, men det kändes bara som några få rum.

Lunchen åt vi på ett ställe där det fanns mycket gott att äta. Jag tog en varmrökt lax med potatissallad. Den var faktiskt väldigt god.

Innan vi helt lämnade Järvsö, så ville jag fota den fina kyrkan som står på en ö i vattnet. Det gjorde jag också.

Jag kan faktiskt förstå varför Barbro älskade Järvsö så mycket och talade gott om det hela tiden i tidningar och annan media. Själv tycker jag att Järvsö är helt otroligt vackert och skulle absolut inte ha något emot att flytta dit på heltid, om det inte vore för att jag har mina föräldrar, syrran och hennes familj i Timrå och det skulle bli för långt ifrån dem.

P.S Det tog nästan en hel dag att välja ut bilder, redigera och lägga in här i bloggen, tillsammans med all text jag lagt till också.

  • Resor
  • 179 visningar

Gillar

Kommentarer