Är det uppgjort i ESC?

Hallå där ute i den berömda holken. Hoppas att läget är fint med dig, vilket det är med mig.

Min kompis Cattis tror att allt är uppgjort redan från början i ESC (Eurovision Song Contest) och att det är därför Sverige alltid går vidare från semifinalen till den stora finalen. Vad tror du om det?

Är det verkligen uppgjort redan från början? Jag tror inte att det är uppgjort och varför skulle det vara uppgjort från början? Hur kul hade det varit då?

Sverige är ju erkänt duktig på musik, med stor musikexport. Det är väl därför det går så bra för Sverige varje år. Många andra länder lånar ju även in svenska låtskrivare, för att få det så bra som möjligt med sina bidrag, vilket då tyder på att vi svenskar kan det här med musik. Att det är vår grej.

Mycket av musiken där ute i världen kommer ju från Svenskar, som skriver och producerar åt utländska artister.

Några av dessa är:

Anders Bagge, som har skrivit och producerat låtar åt bland annat Madonna, Janet Jackson, Santana, J. Lo, Nick Lachey, Jessica Simpson, Céline Dion och Enrique Iglesias.

Andreas Carlssons skivor med låtar har sålt mer än 150 miljoner exemplar världen över. Han har skrivit hits tillsammans med bland annat Max Martin, Jörgen Elofsson och Desmond Child, för artister som Backstreet Boys, Britney Spears, 'NSYNC, Westlife, Katy Perry, Celine Dion och Bon Jovi.

Laleh flyttade till Los Angeles för att skriva och producera musik åt världsartister såsom Demi Lovato, Ellie Goulding, Shawn Mendes och Adam Lambert.

Max Martin har producera musik åt bland andra Coldplay, Britney Spears, Celine Dion, Bon Jovi, Backstreet Boys, A-ha, NSYNC, Usher, Pink, Katy Perry, Pitbull, Justin Bieber, Ariana Grande, Ed Sheeran och Darin Zanyar.

Du ser ju hur bra det gått för svenska låtskrivare och producenter, så det är inte alls så att allt är uppgjort i ESC. Hur roligt vore det om allting vore uppgjort? Jag tror inte på det där min kompis säger, att allting redan är uppgjort från början och att det är därför Sverige alltid går vidare från semifinalen till den stora finalen. Det tror jag faktiskt inte alls är sant.

Sverige debuterade i musiktävlingen Eurovision Song Contest (ESC) 1958 och har till och med 2019 deltagit 59 gånger. Första året valdes landets bidrag ut internt, men alla år sändes som man har har med verkat i ESC har artist och bidrag vals genom musiktävlingen Melodifestivalen. Sverige är ett av de mest framgångsrika länderna i tävlingen med sex vinster, en andra placering och sex tredjeplaceringar. placeringar. Ut över dessa har man kommit på plats 4 - 5 vid ytterligare elva tillfällen. Ser man enbart till antalet vinster ligger Sverige för närvarande på andraplats. Endast Irland har vunnit fler gånger, totalt sju gånger. Noterbart är också att Sverige är det land som tillsammans med Ryssland vunnit en semifinal flest gånger sedan detta system infördes 2004, tre gånger. Detta skedde 2011, 2012 samt 20215.

Sverige har också sedan år 2015 den högsta totalpoängen i tävlingens historia.

Tror du att det är uppgjort redan från början, vilka som går vidare från semifinalerna direkt till stora finalen? Jag tror faktiskt inte att det är uppgjort, när jag tänker efter.

P.S Mycket av texten är min egen medan faktan är lånad från Wikipedia och Google

Gillar

Kommentarer