April – månad för medvetenhet om autism

Hallå där ute i den berömda holken. Denna månad är autismmedvetenhetens månad. Idag är det även autism medvetenhetensdag.

Idag ska du bära någonting blått, sägs det. För att stå upp för

Månaden april har utsetts till autismmedvetenhetens månad och idag, 2 april är det autismmedvetenhetens dag.

World Autism Awareness Day är en internationellt erkänd dag den 2 april varje år, och uppmuntrar medlemsstater i FN att vidta åtgärder för att öka medvetenheten om personer med autismspektrumstörning (ASD) över hela världen. Den utsågs av FN:s generalförsamlings resolution "62/139" World Autism Awareness Day ", som godkändes i rådet den 1 november 2007 och antogs den 18 december 2007. Den föreslogs av FN:s företrädare från Qatar, hennes höghet Sheikha Mozah Bint Nasser Al-Missned.

För att visa ditt stöd för oss med Autism/Aspegers Syndrom som diagnos, så ska du bära någonting blått. Du bör också tända något blått i ditt fönster, vilket kan vara en lampa eller liknande. Någonting som lyser blått helt enkelt.

Det brukar tändas upp blått ljus lite överallt i världen, för att uppmärksamma detta. Globen i Stockholm brukar tändas upp i blått, likaså operahuset i Sidney/Australien, Eiffeltornet i Paris/Frankrike mm. Den blå färgen symboliserar sorgsenhet, d.v.s. ”feeling blue”.

Efter som det inte syns utanpå hur det är inuti, så kallas Aspergers Syndrom/Autism för den osynliga diagnosen.

Aspergers Syndrom, ADHD och autism som ligger under det nya begreppet neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, även Tourettes syndrom faktiskt.

Du har säkert sett att loggan till Autism/Asperger mm har pusselbitar i sig. Den symbolen är omtvistad. Den togs i bruk för första gången av National Autistic Society i USA. Pusselbiten sades stå för att autism är ”a puzzling condition”

  • 0 visningar

Gillar

Kommentarer