50 år sedan idag

Tänk att det faktiskt gått 50 år sedan Pippi Långstrump sändes på TV. Det är helt sjukt vad lång tid och man hinner inte reflektera över det.

Nu var ju inte jag med när själva programmet sändes första gången, eftersom jag är född 20 år senare i november. Det gör inte mig något. Jag tycker väldigt mycket om Pippi och såg det när jag var barn och även för något år sedan faktiskt.

Pippi är så bra, att generation efter generation ser på det och alla som jag vet om verkar tycka om det. Det finns ju fortfarande en massa leksaker med Pippi att köpa, även porslin och så vidare. Hon är populär än idag, fast det gått 50 år.

Helt otroligt att Astrid Lindgren gillas av generation efter generation och det gör mig så glad. Hon är här för att stanna och nu för tiden vet ju folk hur hon ser ut eller såg ut i alla fall, om man ser till 20-kronors sedeln.

Egentligen heter ju Pippi Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump.

Idag får man ju inte säga att Pippis pappa är negerkung, utan han är säderhavskung. Det tycker jag är lite fånigt, eftersom jag tycker det ska vara som det alltid varit. Vad spelar det för roll om han är negerkung? Det är andra ord också som tagits bort i böcker och TV om världens starkaste tjej.

Astrid Lindgrens egna ord är att hon aldrig i dag skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung. Hon var nämligen Internvju från 1970.

Spiksäkert har Astrid sagt är att hon inte skulle gjort Pippis pappa till negerkung. En vit kille som kommer till Söderhavet och sätter på sig en bambukjol.

Astrid uttalar sig vidare. Det är inte så att jag tänkte att vi är så överlägsna dom svarta så att om vi kommer till Söderhavet blir vi genast kungar. Det är några som har tyckt att detta var en sådan oerhörd rasism. Vad dom än kan säga om mig personligen, om dom tror att jag har några som helst rasistiska tendenser så är det fel. Och det hade inte Pippi heller. Men tiderna har förändrats och idag skulle jag inte gjort honom till negerkung. Han skulle antagligen varit sjökapten eller pirat.

Vad hände med hon som spelade Pippi?

Inger Nilsson som spelade Pippi är född 4 maj 1959, alltså är hon på väg att fylla 60 i år. När Inger hade gått scenskolan och återvände till skådespelaryrket som vuxen märkte hon att branschen hade problem med trakasserier, och hon är inte förvånad när hon får höra skådespelare tala ut om vad de utsatts för.

– Jag är inte förvånad, det har alltid funnits. Jag ska inte säga att det har varit accepterat i vår bransch, men man hör om trakasserier och får höra att det här att bli tafsad på, det är inget att bry sig om, säger Inger Nilsson.

Hon upplevde att det var vanligt för manliga skådespelare att skylla sina trakasserier på att de var "gränslösa", och att flera ville kyssas bakom scenen som de gjorde under en teaterpjäs.

– "Det här är en bransch där vi är lite gränslösa, du kan kyssa någon på scen, varför kan du inte kyssa mig bakom scenen", förklarar Inger att hon har fått höra.

Hon fick höra att "branschen är sådan" och att det är något att acceptera. Men Inger Nilsson ville inte acceptera, och valde i stället att säga ifrån - något hon upplever hjälpte.

– Jag har nog blivit klappad i rumpan både en och flera gånger. Det är inom teatern, det är lite gränslöst, och jag har fått säga "nej, stopp här nu, det är inte okej att klappa min rumpa så fort jag passerar, eller tafsa". Då har det varit okej, "okej förlåt". Man får inte vara rädd att säga "stopp, hit men inte längre", säger hon.

Samtidigt tror Inger Nilsson att hon inte är en av de kvinnliga skådespelare som utsatts för mest trakasserier och skamliga förslag, då hennes utseende inte passade in i normen för vad som ansågs attraktivt.

– Man har en kvinnosyn i våran bransch som är att kvinnor ska vara väldigt smala, väldigt unga och väldigt snygga. Sen när jag kom in i branschen igen förstod jag att jag inte hade snyggheten som man skulle ha. Jag påminde om Pippi, men sen var jag inte enligt idealet. Jag tänkte, väljer de mig ska de välja mig för att jag är en duktig skådespelare, så får snyggheten komma i andra hand, säger hon.

- Jag har fått slåss för att hitta en egen identitet, säger Inger Nilsson. Först en tv-serie - och sedan tre långfilmer. Inger Nilsson blev Pippi med svenska folket och snart hela världen. Den lilla rödhåriga, fräkniga flickan från Kisa i Östergötland spelade rollen som Pippi

Efter skolan utbildade hon sig till sekreterare, men valde sedan att satsa på en skådespelarkarriär. Hon var rekvisitör på Östgötateatern, spelade i fyra år på Kronobergsteatern i Växjö, medverkade i Hagge Geigerts farser Panik på kliniken och Omaka par på Lisebergsteatern i Göteborg. Hon har även medverkat i den tyska filmen Gripsholm, spelat med olika fria teatergrupper i Stockholm, bland annat en friluftsteater på Hebbevillan i Södertälje samt medverkat i Konstparadiset i Falun. I december 2005 spelade hon i en uppsättning av Stephen Kings roman Lida i Stockholm.

1993 var Inger Nilsson med i På spåret tillsammans med Lasse Strömstedt och Kicki Hultin. De förlorade med en poäng mot Björn Hellbergs lag i finalen.

Runt 2004 arbetade hon som läkarsekreterare i Stockholm.

Hon gjorde även rollen som rättsläkaren Ewa i filmatiseringen av Mari Jungstedts böcker för tysk TV, Kommissarien och havet (Der Kommissar und das Meer). Inspelningarna började sommaren 2006 och visades i tysk TV 2007. I Sverige sände TV4 fyra avsnitt 2009. Avsnitt fem och sex spelades in på Gotland sommaren 2008.

Inger Nilsson blir ofta igenkänd och förknippad med sin roll som Pippi och menar att det är svårt att få andra roller. 2015 gjorde hon dock en uppmärksammad roll som rektorn i filmen Efterskalv.

Hur fick Inger rollen som Pippi Långstrump?

– Pappa hade läst en annons om att de sökte en tjej till rollen som Pippi och skickade in ett fotografi.

Jag var åtta år, rödhårig, fräkning, sprallig men ett emligt barn, åt nästan ingenting och hade munsår. Vi trodde aldrig att jag skulle bli kallad till provfilmning, säger Inger.

Men hon blev uttagen. Till slut var det bara fyra flickor kvar – och det blev Inger som fick rollen som Pippi!

Hon minns att det var väldigt kul att filma, fast det bara var några sekunder åt gången. Det blev mycket fritid och lång väntan. Under tiden passade Inger på att intervjua alla i filmteamet. Hon gick runt med sitt block och penna och ställde minst 20 frågor. En del blev kanske lite trötta på hennes intervjuer till slut.

En gång gick hon upp på Svensk Filmindustris kontor och hamnade bland annat i Ingmar Bergmans kontorsrum.

Minnen som Inger har från Pippi-filmerna är att hon hade fem likadana Pippikläder att byta med.

När det var paus i inspelningarna passade barnen på att leka, men fick alltid uppmaningen att ”spring inte bort och skita inte ner er”.

Det var som Pippi Inger lärde sig rida. Det var också hon som döpte hästen till Lilla Gubben. Hästen var väldigt snäll, däremot inte apan Herr Nilsson, han kunde bitas ibland, minns Inger.

När träffade hon Astrid Lindgren första gången?

– En gång under inspelningen av Pippi Långstrump-filmerna kom Astrid och hälsade på oss. Det var så som jag träffade henne första gången. Det kändes lite virrigt när hon skulle komma, men hon tog alla barnen i famn och den famnen var alltid öppen för mig under hela tiden som Astrid levde. Hon dog den 28 januari 2002, säger Inger.

Det blev många inspelningar för Inger och alla de andra som fanns med i Pippifilmerna. Först blev det en TV-serie och sedan tre långfilmer mellan åren 1969 och 1971.

Över en natt blev Inger världsstjärna. En hysteri bröt ut i Sverige. De olika avsnitten i inspelningarna gjordes på flera platser: i Stockholm, på Gotland och i Norge, så Inger och filmteamet fick också resa mycket.

Pippi Långstrump är Astrid Lindgrens mest kända litterära figur, både i Sverige och långt utanför dess gränser.

  • Annat
  • 129 visningar

Gillar

Kommentarer