16 stycken om julen

Hallå där ute. Dessa frågor har jag hittat hos @seagullcrying och tänkte svara jag också.

Hoppas att du som kikar in här har det bra och mår bra. Here we go!

1. Är du en som älskar julen eller tycker du det är en jobbig högtid?

Jag tycker inte att julen är en jobbig högtid, eftersom den brukar firas i liten skala. Jag tycker den skulle vara mer jobbig om den firades väldigt stort och man åkte runt till alla möjliga, för att hinna besöka så många som möjligt under dagen.

Julen för mig har alltid varit förknippad med värme, glädje, gemenskap och allt vad det innebär. Aldrig någonting jobbigt eller svårt på något vis. Ingenting att man åker runt till alla möjliga i släkten, för att fira där. Brukar åka runt till farfars grav och minneslund för mormor och farmor för att tända där. Inte mer än så, sedan blir det ett lugnt och stilla firande med närmsta familjen.

På senare tid har jag väl inte haft den känslan som jag hade då jag var barn, men den lär väl återkomma hoppas jag, eftersom jag vill kunna ha den där känslan av förväntan, mysighet och gemenskap med pirr i magen. Även om gemenskapen nu på senare år är en del av julstämningen, så är det inte samma känsla som förr och lär nog aldrig bli heller för mig. Inte den där förväntan på vad som finns i paketen (om man får något) eller att tomten kommer och hälsar på.

Fjolårets gran hos min syster med familj

2. Hur ska du fira jul?

Jag kommer att fira med mamma och pappa. Ja, eventuellt med min syster och hennes familj, om restriktionerna säger att man får. Som det ser ut nu, så får man fira 8 personer som man vanligtvis umgås med. Vi kommer då att vara 6 personer, så det är två mindre än restriktionerna.

Pynt jag gjorde för många år sedan, i gymnasiet

3. Kommer något se annorlunda ut denna julen tillskillnad från förra året?

Julen kommer att se annorlunda ut mot förra året på alla plan. Det är just det här med att man inte får kramas och så vidare med någon (COVID 19). Det kommer att göra julen väldigt speciell, eftersom jag tycker om att ge julkram till min familj.

I fjol firade jag, mamma och pappa med syrran, hennes familj, min systers sambos föräldrar och sambons morbror. Det som skiljer fjolåret mot i år, är att vi inte kommer att fira tillsammans med syrrans sambos föräldrar och vad jag vet, inte heller morbrorn.

Sedan är det ju det här med att man inte får träffas om man är förkyld. Man måste vara symptomfri minst 2 dagar, innan man ens träffar någon annan. Det gäller även träff med familjen. Minsta symptom och man får stanna hemma, inte lämna hemmet eller träffa någon som man inte bor under samma tak med. Allt är det där Coronavirusets fel (COVID 19)

En bild sedan julmarknaden på Timrå Gårdsbutik förra året. Du hittar fler bilder här

4. Är det något du är besviken över hittills?

Besviken över vad gäller firandet av julen? Jag vet inte om jag kan säga någonting sådant. Det kommer att bli ungefär som vanligt med julfirandet för min del, litet och lätt. Det är så jag vill ha det och att kunna veta vilka man firar med är viktigt för mig som har diagnosen Aspergers Syndrom.

Dessa hänger i min julgran i min lägenhet

5. Vad tycker du om årets julkalender?

Jag tycker den är trevlig, bra och lite sådär smått lätt att ta till sig. Inte någon tråkig sak som jag inte fastnar för. Det är helt klart en kalender där jag sett alla avsnitt hittills. Årets kalender heter förresten "Mirakel" och handlar om tjejerna Mira och Rakel som dras in i ett svart hål, byter kroppar med varandra och hamnar i samma herrgård eller vad man ska säga, men med 100 år mellan varandra. Mira som lever i år 2020, byter kropp med Rakel som lever i år 1920. De kommer in i varandras olika tidsepoker som varandra. Lite knepigt att förklara, men de reser flera gånger i tiden och kommer in i den andra personens kropp om man säger så.

6. Tycker du det är roligt att slå in julklappar eller är det en pina?

Det brukar jag överlåta till någon annan i familjen, så jag behöver inte göra det själv. Jag skulle inte palla att slå in paket eller presenter av något slag någonsin. Slår aldrig själv in, utan överlåter alltid till andra vad jag än behöver inslagna paket till för högtid eller tillfälle.

Bilden är tagen på julavslutningen av Medelgympan med Korpen i Timrå förra terminen

7. Vad dricker du helst till julmaten?

Jag dricker nog det som vi svenskar absolut inte kan vara utan kring julen, nämligen julmust. Coca-Cola kan aldrig, trots sina försök med julig reklamfilm få oss att lämna vår inbitna tradition.

Bild från en julmarknad vi hade med jobbet för några år sedan

8. Du får välja två temafärger att inreda julen med, vilka färger blir det?

Jag har inga särskilda färger så, men tycker att rött passar bra till julen. Har dock bara tomtar med röda luvor och en röd julkula jag fått av mina föräldrar för några år sedan, då de var i Krakow. Just ja, röda ljus i min nya ljusstake har jag också.

Årets för mig nya batterigranar som känns som stearinljus

9. Vad blir årets juloutfit?

Jag brukar inte kunna välja det själv, brukar oftast få hjälp med det samma dag. Det är därför jag inte vet ännu. På grund av min diagnos Aspergers Syndrom har jag svårt att välja själv och brukar då få hjälp av min mamma.

En av alla "julgranskulor" jag har i granen

10. Vilken doft påminner dig mest om julen?
Det måste nog vara doften av nygjord julskinka. Ja, jag äter kött för er som undrar. Det kommer att bli en himla god lukt hos mina föräldrar när de väl dagen före julafton fixar med skinkan.

En ängel jag fick av hunden Fridas matte, eftersom jag varit så snäll att gå ut med henne då hon levde. Fick denna som en julklapp år 2017, det året som Frida fick somna in

11. Vad är din favorit på julbordet och vad hade du helst sluppit äta?

Min favorit är den gravade laxen, mammas hemgjorda salat, inlagd sill och kallrökt lax. Jag älskar fisk i alla dess former och skulle inte kunna vara utan det någonsin.

Det vi har på julbordet som jag gärna klarar mig utan, det är den där kokta potatisen, även om den är god. Det är skolan som förstört min syn på kokt potatis kan jag säga.

En bild sedan julmarknaden på Timrå Gårdsbutik förra året

12. Vad har du önskat dig i år?

Jag har faktiskt inte önskat mig någonting, eftersom jag precis här innan jul köpte mig en ny dator. Jag tycker att jag har allt jag behöver, så det finns ingenting att önska sig egentligen. Jag är ju vuxen och då har jag typ allt jag behöver. Det finns ju vuxna som inte har så mycket heller, men jag har det jag behöver och nöjer mig med det. Känns verkligen inte som att jag behöver någonting alls.

Bild från en julmarknad vi hade med jobbet för några år sedan

13. Är du nöjd med dina julklappsinköp, och vilket är din favorit?

Jag är nöjd med det jag kommer att ge i julklapp. Avslöjar ingenting just nu, eftersom de som ska få (familjen) kan läsa här.

Det jag kan avslöja är att min systerdotter ska få en fotobok med naturbilder jag fotat själv med bland annat bilder på våra vanliga djur i naturen. Sedan ska hon få ett bowling set av mig med Pippi Långstrump.

En adventsljusstake jag köpte till advent i år hos Fyndiq här.

14. Har du snö där du bor?

I skrivande stund (igår kväll) har vi inte snö, tyvärr. Eftersom man bor i Västernorrland förväntas det kanske att man ska ha snö? Det har ännu inte dykt upp någon, så man kanske får sig en grön jul. Hoppas dock inte.

Min systerdotter på 1 år och snart 9 månader väntar på snö och sa här om dagen att hon längtar efter snön. Hon minns ju inte snön från förra året, men det tror jag inte hon gör denna säsong heller, alltså minns snön till nästa säsong. Om det skulle komma någon vill säga.

Kalle Ankas fotografiska expedition i julas hos min syster

15. Äkta eller plast-gran?

På grund av allergier i familjen, så har det alltid varit plastgran och det brukar vara så nu också. Jag har en rosa plastgran, köpt på Rusta för några år sedan. 150cm på höjden.

Min vackra ljusstake som köptes hos butiken Rummet i deras fysiska butik för några år sedan

16. Vad är det bästa med julen?

Det måste nog vara gemenskapen, att vi alla är tillsammans i familjen på ett helt annat vis än vi annars är. Alla är glada och man är finklädda, medan man umgås på ett helt annat vis känns det som. Ja, även om det är samma som förr, så känns det ändå mer spännande tycker jag.

P.S Bilderna är arkivbilder

#bestofnouw #nouw_blogger #nyttinläggpåbloggen #nyttblogginlägg #personligblogg #personligt #personligtinlägg #personligblog #personligtblogg #personligbloggare #christmastime #christmas #jul #jul2020 #julen2020 #wow #julafton #julpynt #julpynta #nuärdetjulpyntat #julpyntredo #julpynta #julkulor #julkula #marknad #julmarknad #kalleanka #ljusstake #adventsljusstake #adventsstake #adventstid #frågorochsvar #qanda #frågorpådet #frågor #svar #svarpåfråga

Gillar

Kommentarer

Shining
Shining,

Hoppas att din jul blir bästa möjliga❤

nouw.com/shining
mynameisjossan
mynameisjossan,

Det hoppas jag också att din blir, fina du 😍

nouw.com/mynameisjossan
seagullcrying
seagullcrying,

Men va kul att du också gjorde listan och va roligt att man kan inspirera <3 Riktigt roligt att få läsa dina tankar och svar om julen. Hoppas du får en fantastisk lördag och helg nu

nouw.com/seagullcrying
mynameisjossan
mynameisjossan,

Det är roligt att svara på sådana listor tycker jag. Om det är lite annorlunda frågor och inte de vanliga med "Vad heter du", "Var bor du", "hur gammal är du" osv. Dessa har varit riktigt kul att svara på

nouw.com/mynameisjossan
seagullcrying
seagullcrying,

Exakt håller med! Brukar tycka listor är rätt tråkiga men när det är sådana här så gör jag dom gärna 😍

nouw.com/seagullcrying